StoryEditorOCM
Zadar plusŠTO VAS U NEDJELJU ČEKA NA PRVOJ NAGRADI GRADA ZADRA?

Na parkingu Višnjika karting vožnje, stiže i "fićo" nabrijan do 200 konjskih snaga, a ako imate kacigu, možete i sudjelovati u utrci!

27. ožujka 2019. - 13:20
utrka6-250319

U nedjelju će na parkingu ŠC Višnjik, iznad Dvorane Krešimira Ćosića, biti održana prva Nagrada Grada Zadra na kojoj se očekuje sudjelovanje 70-ak vozača, uglavnom iz Dalmacije, ali i nekih drugih gradova. Športski automobilistički klub RTZ organizirat će prvu Nagradu Grada Zadra u prvenstvu druge kategorije vožnje na kronometar, te Otvorenoga prvenstva Grada Zadra u A11 auto i K11 kartingu.

Ovo je prvi put da se u Zadru održava jedna automobilistička utrka uvrštena u službeni kalendar Hrvatskog auto karting saveza i to kao Prvenstvo Hrvatske za regiju jug.

- Riječ je o tehničkim disciplinama u kojima je naglasak stavljen ne toliko na brzini, koliko na vozačkoj spretnosti, učenju vožnje ili, što možda izgleda jednostavno, na ispravnom kočenju i ispravnom ulasku u krivinu i spretnosti upravljanja automobilom, kaže Branko Ganzulić, nekadašnji reli vozač koji se u cijelosti stavio na raspolaganje otganizatorima zadarske utrke.

Ganzulić objašnjava da je riječ o "disciplinama koje su posebno dobre i korisne za mlade vozače koji mogu učiti o sigurnosti vožnje i limitima svojih automobila, što se naknadno pozitivno osjeti i u njihovoj svakodnevnoj vožnji". Organizator utrke je Racing team Zadar sa svojim članovima i brojnim volonterima.

- Dosada smo i Goleš, Bjedov i ja, ali i još neki zadarski vozači ostvarivali dobre rezultate vozeći za klubove iz drugih gradova, ali smo se sada stavili na raspolaganje svom, zadarskom klubu, jer je ovo prvi put da zadarski klub s velikim entuzijazmom organizira službene automobilističke utrke u našem gradu. Želim posebno naglasiti da su svi ljudi koje smo zamolili za pomoć pokazali ogromno razumijevanje. Grad Zadar, ŠC Višnjik, Lučka uprava Zadar i brojni pojedinci, kao vlasnik Vučne službe Deur i mnogi drugi, pokazali su puno dobre volje, a Nagrada se održava pod pokroviteljstvom Grada Zadra, kaže Ganzulić.

U nedjelju se na parkingu Višnjika očekuje sudjelovanje 70-ak vozača iz Zadra, Šibenika, Splita, Dubrovnika, Omiša, Rogoznice, Makarske, ali i Ogulina. Hrvatski auto karting savez je prihvatio utrku upravo zato što se ona održava u Zadru kojemu je potrebna dodatna promocija automobilističkog sporta i poticaj njegovu razvoju.

Mada organizatori ističu kako u ovakvim utrkama nije toliko bitna snaga motora, što ovisi o umijeću mehaničara, Zadrani će uz utrke "pravih trkaćih automobila", moći vidjeti karting utrke, ali i vožnje legendarnih "fića" s motorima nabrijanim do 90 ili 100 konjskih snaga, a organizatori očekuju i pojavljivanje jednog "fiće" u kojega je ugrađen Kawasakijev motor s nevjerojatnih 200 konjskih snaga! Zadarski vozač Natanijel Petrov će se pojaviti sa Zastavom 101, autom s oko 280 konjskih snaga kojega priprema za državno prvenstvo.

- Kod automobila i na ovoj utrci nije toliko bitna snaga i "nabrijanost" motora, nego sigurnost i poštivanje sigurnosnih pravilnika FIA-e kao krovne međunarodne automobilističke asocijacije. Ta auta moraju imati takozvani "sigurnosni kavez", vatrogasnu opremu, trkaće pojaseve i sve ostalo. Očekujemo da će se na utrci pojaviti dvadesetak zadarskih vozača. Karting je utrka za licencirane vozače, ali je ovo ujedno i otvoreno natjecanje, pa može sudjelovati i netko od zainteresiranih građana koji ima kacigu i zadovoljene sigurnosne pretpostavke, objašnjava Ganzulić podvlačeći da su Goran Ban, predsjednik Race team Zadar i Natanijel Petrov napravili ogroman posao u organizaciji Nagrade Grada Zadra kako bi ona zadovoljila sve sigurnosne i sportske standarde i privukla što veći broj zainteresiranih gledatelja.

Cijelo parkiralište ŠC Višnjik bit će ograđeno i zaštićeno od mogućnosti bilo kakvog izlijetanja, publika će biti na sigurnom, "šikane" će biti izvedene auto gumama što će utrku činiti složenijom, dinamičnijom i kudikamo zanimljivijom. Zato organizatori mole Zadrane za razmijevanje jer će cijelo Višnjikovo parkiralište biti ispražnjeno već u subotu, a građani ga zbog utrke neće moći koristiti ni u nedjelju.

 

 "Sanjam još jednu rally utrku"

Branko Ganzulić je vozio rally utrke od 1995. pa do 2007. godine kada je u Ogulinu na jednoj brdskoj utrci doživo ozbiljnu nezgodu u Cliju RS. Bio je i sudionik Škoda Martinsky rallyja, a nastupao je za Split motor sport i još ima aktivnu nacionalnu licencu, ali na zadarskoj utrci neće voziti.

- Ne, još priželjkujem da ću se jednom vratiti rally utrkama. Volio bih odvoziti barem još jedan rally, kaže Ganzulić.

 

Program Nagrade Grada Zadra

Subota, 30. ožujka – zatvaranje parkirališta i postavljanje staze i svih popratnih sadržaja

Nedjelja, 31. ožujka – natjecanje prema sljedećoj satnici:

7.30 – 9.30 tehnički prijam vozila, verifikacija,

9.30 zaključenje prijava timova,

10.00 sjednica Sportske komisije, objava privremene Liste verificiranih /Startna lista treninga/

10.20 sastanak s vozačima (ispred Parka vozača)

10.45 – 12.30 trening (10 minuta po treningu), 2. sjednica Sportske komisije i objava Startne liste.

13.00 – 18.00 vožnje

 13.10 start 1. vožnje;

15.10 start 2. vožnje;

16.30 start 3. vožnje, potom objava privremenih rezultata, 3. sjednica Sportske komisije

19.00 - svečano proglašenje rezultata i dodjela nagrada

 

PRIVREMENA PROMETNA REGULACIJA

Zbog utrke, u subotu i u nedjelju, 30. i 31. ožujka, vrijedit će privremena regulacija prometa i parkiranja. Zbog priprema i održavanja prve Nagrade Grada Zadra u kartingu i u automobilizmu u nedjelju, 31. ožujka, sjeverno parkiralište ŠC-a Višnjik bit će zatvoreno od subote, 30. ožujka od jutarnjih sati, do nedjelje 31. ožujka, do večernjih sati. Iz ŠC Višnjik mole svoje korisnike i posjetitelje, te ostale građane, da u tom intervalu za parkiranje koriste ostala označena parkirališta u sklopu ŠC-a Višnjik.

Motoriziranim korisnicima i posjetiteljima zatvorenog bazenskoga plivališta u subotu i u nedjelju, 30. i 31. ožujka, bit će omogućen pristup ulazom u ŠC Višnjik sa Splitske ulice, zatim pokraj spomenika Krešimiru Ćosiću do platoa pokraj energane koji će u naznačenom vremenu biti parkiralište.

03. svibanj 2024 00:17