StoryEditorOCM
Zadar plusTRAJNE LJEPOTE

Na Sveučilištu u Zadru obilježen dan Odjela za klasičnu filologiju, zainteresirani imali prigodu upoznati se s antičkom kulturom i civilizacijom

Piše Zadarski.hr
23. siječnja 2024. - 11:32

Otvoreni dan Odjela za klasičnu filologiju

Na Sveučilištu u Zadru održan je Otvoreni dan Odjela za klasičnu filologiju, na kojemu su zainteresirani imali prigodu uživati u nizu zanimljivih aktivnosti koje su u suradnji s Odjelom za arheologiju osmišljene s ciljem upoznavanja antičke kulture i civilizacije.

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. iz Zadra i OŠ Petra Preradovića najprije su poslušali predavanje „Sedam svjetskih čuda starog vijeka“ koje su im pripremili studenti Ivana Šimić i Marino Marinović, nakon čega su mogli sudjelovati u različitim aktivnostima. Jedna od najzanimljivijih bila im je pisanje rođendanskih pozivnica na papirusima, naravno na latinskom jeziku, ali jednako tako uživali su virtualnom šetnjom antičkim svijetom, upoznajući staroantičke bogove, priče o mitološkim bićima…

Na kraju druženja priređene su antičke igre te kviz znanja o antičkoj civilizaciji. Najuspješniji su nagrađeni prigodnim darovima.

- Drugi otvoreni dan priredili smo s ciljem promicanja antičke kulture i tradicije te osvješćivanja javnosti o njihovoj važnosti, posebice za naš grad. Živimo u vrijeme veličanja STEM područja, čiju važnost ne osporavamo, no jednako tako moramo imati pred očima i one trajne ljepote i vrijednosti koje su posvuda oko nas u našem gradu, rekla je pročelnica za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Teuta Serreqi Jurić.

Zahvalila je na suradnji Odjelu za arheologiju te s obzirom na iskazani interes djece najavila i treće izdanje manifestacije.

06. svibanj 2024 18:22