StoryEditorOCM
Zadar plus2. ŠEPURINE MEET

Nabrijane jurilice, glasni motori, lijepe žene, ali i - obiteljski kutak! Sve vas ovo očekuje u Gaženici krajem mjeseca. Organizatori: "Želimo maknuti stigmu s ljubitelja brzina!"

Piše Matea Magaš
12. svibnja 2022. - 13:08
S ijeva na desno članovi vijeća: Matea Cindrić, Jure Habenšus, Petar Rogić, Maja Stamenković, Dominik Sedić, Marko Matić, na fotografiji nedostaje Duje Jurjević NosonjaAk Šepurine

Miris benzina i spaljene gume im je u krvi, zvuk jakih motora nešto što ih 'pali', zbog čega su često na stazi koja im pruža osjećaj istinske slobode. Riječ je o zadarskoj ekipi strastvenih zaljubljenika u automobilizam, u 'nabrijane' jurilice, moderne, stare, prepravljene ili pak nove, ispod čekića dovezene.

Udruga koja se inače okuplja na pisti u Šepurinama po drugi put organizira Zadarski Mega Meet, događaj koji će 29. svibnja u Zadarsku luku Gaženicu dovesti preko 100 automobila i – do 5.000 natjecatelja i posjetitelja!

- Iako smo našu Udrugu osnovali tek nekoliko mjeseci prije prvog Zadarskog Mega Meet-a, te 2021. godine došlo nam je oko 1000 posjetitelja. Tada smo bili iznenađeni svojim uspjehom jer je sve bilo spontano, ali opet je ispalo kako treba, no ove godine smo odlučili pomaknuti granice, puno se kvalitetnije pripremiti i zbog toga očekujemo stvarno događaj o kojem će se još dugo pričati – rekao nam je predsjednik Udruge AK Špurine, Jure Habenšus.

image

Damir Arapović

Ak Šepurine

Iako im je prvotna želja bila ovaj događaj održati na stazu u Šepurinama, razlog zbog kojeg to nisu uspjeli jest što im iz Ministarstva graditeljstva i državne imovine ne odgovara na upite i mailove, odnosno na zahtjeve za korištenje prostora u svrhu javnog okupljanja. Staza na Šepurinama trenutno je zatrpana građevinskim otpadom, pa su organizatori svoje 'sretno mjesto' za organizaciju događaja pronašli u zadarskoj Luci Gaženica, gdje su ostvarili odličnu suradnju sa Zadar Cruise Portom.

Kako nam je pojasnio ovaj mladić, ove godine sve posjetitelje očekuje bogat program koji počinje u 15 sati i traje sve do večernjih.

- Mobiteli nam ne prestaju zvoniti, ljudi iz cijele zemlje žele doći, a imat ćemo i nekoliko stranaca, što ovaj naš 2. Zadarski Mega Meet čini i međunarodnim! Odlična je stvar da dolaze razni profili ljudi, nije riječ o ”mulcima s tatinim autima”. Zapravo nam je cilj ljudima, osobito našim sugrađanima, pokazati i dokazati kako je automobilizam i kultura i sport, način izražavanja. Svjesni smo da postoje pojedinci koji nas dovode na loš glas, ali nastojimo takve pojedince spriječiti u tome edukacijom o opasnostima nesavjesne vožnje na javnim prometnicama. Želimo privući mlade na pistu te ih maknuti s cesta – jasan je Jure koji je dodao kako za sve postoji mjesto i vrijeme te nema potrebe za divljom vožnjom po gradu.

image
Niko Aras

- Iako i mi sami već duže vodimo pravnu bitku za pistu na Šepurinama, optimisti smo. Zlostavljaju nas i vlasti i nadobudni pojedinci koji žive u blizini... No, ovo je državna imovina, javno je dobro i ne spada u ceste, ni u razvrstane i u nerazvrstane, te na njoj ne vrijede zakoni o javnom prometu. Zbog toga se smije driftati i izvoditi ono što se na nekim drugim površinama ne bi smjelo – pojašnjava nam Jure.

Posjetitelji mogu očekivati razna natjecanja, kako u stajlinzima tako i u glasnoći auspuha, jačini zvučnika, pa sve do izbora najnižeg autamobila i onog najružnijeg.

- Želimo da ovaj susret bude i family friendly, odnosno da se sve generacije skupe i upoznaju naš način života, da otkriju kako nismo mi 'loši dečki koji jure i ne poštuju zakon' već istinski zaljubljenici u brze automobile koji svoju strast 'ispuhuju' na stazi. Zato pozivamo obitelji da nam se pridruže. Za djecu smo osigurali dvorac na napuhavanje, a za odrasle kutke s hranom i pićem. Ma vjerujte nam, neće ničega nedostajati – govori Jure te poziva sve da im se pridruže na prostoru Zadar Cruise Port-a, u nedjelju 29. svibnja.

image

Plakat i program za ovogodišnji Zadarski Mega Meet 

Ak Šepurine
05. lipanj 2023 09:44