StoryEditorOCM
Zadar plusKAKO SU NOĆ MUZEJA "VIDJELI" U KULTNOM ZADARSKOM KAFIĆU "DOMA"

Nacrtali Mona Lisu 48 puta, pogledajte tko je bio najuspješniji

Piše M. Kalajžić
30. siječnja 2017. - 14:15
mona_lisa-290117

Mona, pa još Liza. I tako 48 puta. Upravo tako, 48 je puta, u već kultnom zadarskom kafiću, cafe galeriji Doma, nacrtana čuvena Leonardova Mona Lisa, onako kako su je vidjeli (i čuli?) stalni, povremeni, a i neki novi, gosti „dnevnog boravka“ kojim upravlja Neven Kožul.

- Prošle smo godine u Noći muzeja crtali sovu, a ove godine smo manifestaciju, koja je bila u điru glazbe, posvetili Mona Lisi s obzirom da je Leonardo da Vinci bio poznati slikar, kipar, izumitelj... ali i glazbenik. Naši su gosti željeli „uhvatiti“ taj čuveni osmijeh Mona Lise i rezultati su zbilja impresivni. Čujte, Pariz i Louvre imaju jednu, a mi čak 48 Mona Lisa. Pa recite tko je najjači? – dočekao nas je Kožul sa svojim Monama i Lizama u kafiću koji je i u nedjelju ujutro bio ispunjen gostima i vrlo živahan. Nisu li i za to zaslužne Mona Lise izložene na zidovima kafića?

Nemojte slučajno pomisliti da je sve to bila (samo) zafrkancija. Stručni žiri u sastavu Irena Baković Marušić i Nenad Čulić – KGB, sve redom akademski slikari, proučili su sve crteže i slike i na kraju donijeli tešku, ali pravednu odluku: prvo mjesto i nagrada – ulaznica u muzej Louvre u Parisu (doduše za utorak kad muzej ne radi, ali tko još ulazi u takve detalje) dobila je Mona Lisa koju je nacrtao Ivo Kalajdžić Gećo, a prikazuje Mona Lisu koja umjesto lica ima poznati žuti emotikon – smile. Domišljato i lukavo, nema što!

Drugo mjesto i nagradnu godišnju ulaznica za sve postave cafe galerije Doma osvojio je Dragan Kwiatkowski, a treće mjesto i kalendar muških aktova KUD-a Bleke i konji zaslužila je Lidia Biočić.

Specijalna nagrada publike u obliku torte na kojoj je naračninom korom ispisana Mona, dok Lisu predstavljaju zabode četiri lizalice „lize“, dobila je Bojana Vukojević, međutim ta je nagrada demokratski pojedena i prije dodjele.

- Naši su se gosti pokazali svestrani i domišljati čak i u crtanju Mona Lise. Ma oni su nju za tren nacrtali, uopće im nije trebalo dugo, toliko su kreativni. A za iduću Noć muzeja, smislit ćemo nešto novo, ne brinite se – poručuje Kožul iz Doma.

20. travanj 2024 09:59