StoryEditorOCM
Zadar plusSANJA PETROVSKI

Najbolje priznanje za 30 godina Zadarskog plesnog ansambla: "Znam da smo nagradu zaslužili. Jedva čekamo prostor u koji ćemo se konačno useliti"

Piše Matea Magaš
23. studenog 2022. - 20:00

Nakon 31 godina kontinuiranog rada i djelovanja na hrvatskoj plesnoj sceni, Zadarski plesni ansambl ovaj će mjesec dobiti Nagradu Grada Zadra. To prestižno priznanje stići će u ruke plesnoj pedagoginji Sanji Petrovski (65), njegovoj osnivačici, kao šlag na kraju torte: ona je sama već dobila nagradu, a ova je dodatno priznanje njenom trudu, radu i nasljeđu koje je ostavila generacijama plesačica. Sanja Petrovski stigla je u glazbenu školu prvi put ‘76. godine kada su u školi Blagoje Bersa, tada pod vodstvom ravnateljice prof. Marije Poklepović, tražili nekoga tko bi radio na odjelu za ples.

Ove je godine, nakon 43 godine radnog staža, otišla u zasluženu mirovnu.

- Malo sam već umorna, ali ono još važnije je da treba prepustiti mjesto mladim generacijama. Šteta je zauzimati nekome mjesto - kratko je komentirala.

Zadarski plesni ansambl osnovan na samom početku Domovinskog rata, kad se formirao od mladih plesača s Odjela za ritmiku i ples Glazbene škole Blagoje Bersa i plesnog studija Doma hrvatske mladeži Kiks – Miks, koji su u jesen 1991. godine ostali u Zadru. Sakupili su se oko projekta ”Voda za kulturu” Cabaret skloništa. Još je uvijek jedan od rijetkih plesnih ansambala suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji, a ujedno je i najstariji. Njegove su osnivačice Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Grba Grada Zadra.

image

 Sanja Petrovski

Luka Gerlanc/Cropix

Specifičnost ovog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Također, sudionici su svih gradskih manifestacija i događanja, otvorenja svih značajnijih sportskih natjecanja, izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala.

- Ovo priznanje smo zaista zaslužili, ako ništa drugo onda zbog godina trajanja – smije se danas Petrovski te dodaje kako treba puno energije samo da se ostane na jednom nivou i zadrži kvalitetu.

- A mi smo se u puno segmenata pomaknuli prema naprijed: od profesionalizacije ansambla, edukacije polaznika, decentralizacije plesne scene u Hrvatskoj koju smo upravo mi izmislili, do gostovanja i organizacije događaja na zavidnoj razini. Iza nas je zaista niz uspješnih plesnih produkcija te deseci cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Uh, ni sama ih više ne bi znala nabrojati - šali se Petrovski koja je prije 14 godina osnovala i MONOPLAY, međunarodni festival suvremenog solo plesa koji okuplja renomirane umjetnike i umjetnice i propituje oblike plesa u okviru suvremenog kazališta.

To je inače i najstariji festival suvremenog plesa u Dalmaciji.

image

 Monoplay 

Zdpla/Slobodna Dalmacija
image

Monoplay

/Slobodna Dalmacija

- S jednog dana trajanja festivala, došli smo na pet. Zaista smo se potrudili, i iz godine u godine ulažemo dodatnu energiju, no nažalost, ono što nam nedostaje je novac za tehniku. Da imamo svoj prostor, sve bi bilo puno lakše. Zato jedva čekamo prostor u koji ćemo se konačno useliti i za koji se nadamo da će se uskoro realizirati.  To će nam puno olakšati stvari - istaknula je Petrovski. 

Trenutno ansambl broji 12 članova te povezuje i amatere i profesionalne plesne umjetnike, a uz to organizira festivale i plesne produkcije za djecu i odrasle, te organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta.

Godine postojanja rezultirale su i odgojem publike čiji broj samo raste...

- Uvijek pomalo pomičemo granice ne bi li to ljudima otvorilo um i ne bi li ih naučili na različitosti i upoznali s novostima koje se događaju na svjetskoj plesnoj sceni. Zato i sami ove godine napokon malo više putujemo, i po zemlji i inozemstvu. ”Bolero” se nedavno vratio s gostovanja, ”Klown” Matee Bilosnić gostovao je u Ljubljani i na Hvaru, a ”Melusine” Matee Bilosnić i Nataše Kusture u dalekom Buenos Airesu. No, moram priznati da je zadarska publika jako dobra publika, rado se educira i kontinuirano prati kulturnu scenu grada. Moram se pohvaliti da smo upravo na temu edukacije publike bile pozvane od strane Ministrarstva kulture na panel raspravu kako bi kolegama objasnile na koji način smo educirale našu publiku. Bila je osim nas, pozvana i ekipa iz Rijeke koji imaju zaposlene ljude na razvoju publike, zatim jedan čovjek iz Srbije i netko iz Ministarstva. Mislim da to isto nešto znači - rekla je Petrovski. 

image

Monoplay 

/Slobodna Dalmacija

Generacije djevojlica plesale su i plesat će kao dio ovog ansambla, koji ih je odgojio i pretvorio u samosvjesne, hrabre mlade žene koje će, i ako više nikad ne stanu na pozornicu, dio plesa uvijek nositi sa sobom i u sebi kao najbolju ostavštinu koju je jedan ansambl mogao stvoriti. 

Zanimljivo je također kako Zadar, od 2020. godine, zahvaljujući upravo plesnom ansamblu, ima svoju plesnu sezonu! Zadarski plesni ansambl u suradnji s uredom za kulturu grada Zadra po prvi puta u povijesti ovog grada bogate plesne tradicije ima definiranu plesnu sezonu u čijoj realizaciji su kao koproducenti pomogli Hrvatsko narodno kazalište, Kazalište lutaka Zadar, Narodni muzej, Koncertna direkcija Zadar. Financijski je podržavaju već spomenuti Grad Zadar, Ministarstvo kulture, te Zaklada Kultura nova. Ovim projektom se otvaraju vrata brojnim kvalitetnim predstavama koje bi zahtjevna zadarska publika rado vidjela.

I baš je zato Zadarski plesni ansambl zaslužio ovu nagradu... 

Zadar bi mogao postati centar plesne kulture ili je to tek tlapnja? Koji bi uvjeti trebali biti zadovoljeni?

- Naš najveći problem je prostor! Prostori izvedbe, prostori za radionice, postavljanje predstava, uvježbavanje, rezidencije, na koncu druženje i razmjena iskustava, toga nam fali već 30 godina. Zna se dogoditi da više od trećine, da ne kažem polovica novca odlazi za najam prostora izvedbe. Zadar jest centar plesne kulture, jedan od razloga je da je druga škola suvremenog plesa u Hrvatskoj nakon one koju je pokrenula Ana Maletić u Zagrebu, prije 50 godina osnovana u Zadru. Nadamo se da će se i ta vrata brzo otvoriti - zaključila je Sanja. 

image

 Večeri plesne minijature
 

Luka Gerlanc/Cropix
01. svibanj 2024 23:19