StoryEditorOCM
Zadar plusNJIHOV DAN

Najzaslužnije medicinske sestre i tehničari dobili nagradu ‘Bijelo srce‘ i poslali poruku: "Trebamo osigurati da smo zaštićeni i poštovani"

Piše Zadarski.hr
12. svibnja 2023. - 18:22
Već 21-u godinu za redom na Međunarodni dan sestrinstva okupe se i djelatnice te struke iz naše županijeVice Rončević - Guild pridukcija/Slobodna Dalmacija

Medicinske sestre Zadarske županije i ove su godine, dvadeset i prive za redom, svečano obilježile međunarodni Dan sestrinstva, koji se slavi 12. svibnja.

Tim su povodom dodijeljene tradicionalne nagrade “Bijelo srce”, koje kao simbol sestrinstva novijeg doba, medicinske sestre Zadarske županije dodjeljuju svojim kolegicama i kolegama za poseban doprinos u razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti i dužnosti sestara. Podijelili su i Zahvalnice osobama za promociju i podršku sestrinstva te na kraju se zabavili uz pjesmu, ples, druženje.

- Trebamo učiti od lekcije pandemije i naučeno pretočiti u akcije za budućnost. Trebamo osigurati da su medicinske sestre zaštićene, poštovane i cijenjene. Sada je vrijeme da pogledamo u budućnost i pokažemo što će ta ulaganja značiti za zdravstvenu njegu i zdravstvo. Važno je ojačati naše zdravstvene sustave kako bismo odgovorili na rastuće globalne zdravstvene zahtjeve - naglasile su okupljene sestre te dodale:

image
Vice Rončević - Guild pridukcija/Slobodna Dalmacija

- Zajedno ovisi naša budućnost, svaka medicinska sestra, svaki glas, ne samo da budu na prvim linijama skrbi, nego i da budu na prvim crtama promjene. Nemojte se obeshrabriti kada ustanovite da niste savršeni -to nitko nije. Nastojte prepoznati što radite dobro, što biste mogli bolje, što ste naučili i u čemu ste napredovali. Biti iskren u samoprocjeni, prepoznati vlastite jake strane i slabosti vrlo je korisna vještina nužna tijekom cijele sestrinske karijere. Rijetko kad možemo postići savršenstvo, ali je važno učiti i raditi u tom smjeru - zaključile su. 

Dodjeli priznanja pridružili su se pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije Marko Kolega, dr. Ante Tolić, zamjenik ravnatelja OB Zadar, Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Zadar, Jakov Vidović, predsjednik Komore medicinskih sestara Mario Gazić, predsjednica Povjerenstva priznanja Darija Katuša, glavna medicinska sestra OB Zadar i mnogi drugi.

Program su uveličali sopranistica Nela Šarić uz pratnju maestra Tomislava Košte, učenik 3. osnovne – gitara Borna Štulić, nastavnik Josip Marcelić. Magistra Darija Katuša i medicinski tehničar Mario Jurjević su dodjeljivali Zadarska bijela srca i zahvalnice. Program je vodila magistra Anita Škarica.

image
Vice Rončević - Guild pridukcija/Slobodna Dalmacija
30. travanj 2024 21:15