StoryEditorOCM
Zadar plusSEZONA U HNK ZADAR

"Ne uvodimo covid potvrde, imamo epidemiološke mjere i sve više gledatelja. Osobito se ‘luduje‘ za našim glumačkim radionicama, za sada ih imamo tri"

Piše Lada Burčul
11. listopada 2021. - 14:22

- Imamo veći broj pretplatnika nego lani. Ljudi se vraćaju u kazalište. Mi smo poduzeli, kao i što ćemo i nadalje, sve epidemiološke mjere i nadamo se da će se gledatelji ugodno osjećati u kazalištu. Ne namjeravamo uvoditi covid potvrde, toga neće biti, jer smo organiziranom socijalnom distancom i „prepolovljenim“ brojem gledatelja otklonili svaku opasnost – istaknuo je Renato Švorinić, ravnatelj zadarskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u ponedjeljak na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena ovogodišnja dramska sezona u HNK.

Sezona će započeti 20. listopada nagrađivanom predstavom „Hotel Zagorje“ GDK Gavella, autorice Ivane Bodržić. Predstava je, među ostalim, lani dobila Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja predstava u cjelini, a Anica Tomić nagrađena je istom nagradom za najbolje redateljsko ostvarenje.

U produkciji HNK Zadar održat će se dvije premijere, jedna početkom prosinca, „Kredit“ u režiji Nenni Delmestre, te drama „Ružni“ suvremenog njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga koja će, u režiji Vjere Vidov, biti odigrana u veljači iduće godine.

- Ne računajući koncerte, ukupno ćemo ove sezone imati 13 predstava. Zanimljivo je i da predstave naše produkcije ne prestaju biti pozivane i izvođene po Hrvatskoj, tako „Balon“ uskoro ide u Veliku Goricu, pa u Otočac, Vinkovce i u Dubrovnik, dok „Hanibal podzemni“gostuje u Osijeku, a potom u Puli. Predstava „Di smo sada, moja Stoše“ pozvana je na gostovanje u Histrionskom domu u Zagrebu – navela je dramska producentica Jadranka Svaguša.

Nena Ninčević Mandić, voditeljica marketinga, istaknula je kako je HNK Zadar za ovu sezonu organizirao dvije vrste pretplate, premijernu i tzv. mozaik, koje su zbog velikog interesa privremeno stopirane, dok su u tijeku, do 15. studenog, upisi za studentsku pretplatu. S obzirom na epidemiološke mjere i nužan razmak, broj sjedećih mjesta u kazalištu je znatno smanjen, raspoloživo je oko 280 mjesta, a do sada su upisana 83 pretplatnika u mozaik pretplatu, te još 67 u premijernoj pretplati.

Glumica Žana Bumber izvijestila je da je 15. rujna s radom započeo Dramski studio HNK Zadar, u koji su upisane čak tri grupe polaznika.

- Radit ćemo devet mjeseci, do 15. lipnja. Pod motom da kazalište treba biti dostupno svima, a kao naslijeđe Glumačke radionice koju je vodila Jasna Ančić, i iz koje su izašla brojna vrhunska glumačka imena poput Tihane Laziović, Silivija Mumelaša ili Paole Slavice, radit ćemo dva puta tjedno sa tri grupe polaznika. Grupe su sastavljene od 15 članova; u najmlađoj su djeca od sedam do 12 godina i s njima ćemo napraviti predstavu u suradnji sa zadarskom Gradskom knjižicom, u drugoj grupi imamo polaznike u dobi od 12 do 16 godina i radimo rock mjuzikl, u suradnji sa Glazbenom školom Blagoja Berse. Treća grupa je najšarolikija, u njoj su polaznici od 16 do 70 godina, tu vlada poseban entuzijazam, te ćemo u suradnji sa zadarskom Školom primijenjene umjetnosti napraviti predstavu u kojoj će biti, kao kostimografi, scenografi i fotografi, biti uključeni i učenici – navela je Žana Bumber.

U HNK Zadar nastavlja se i „Kava s glumcima“, prva gošća bit će redateljica Nenni Delmestre 1. studenog.

U pripremi je i jedna „izvanredna radionica“ koju će voditi Alen Marin, Zadranin koji je glumačko obrazovanje stekao u Italiji. Njegova glumačka radionica okupit će manji broj polaznika starijih od 16 godina, a u dvije dvorane u Kneževoj palači pripremat će se predstave. Ova radionica, koja se smatra svojevrsnim ekskluzivitetom, imat će cijenu od 400 kuna. Spominjući financijska sredstva, ravnatelj Švorinić je rekao da HNK Zadar cijene nije mijenjao od 2003. Godine, niti u najgorih posljednjih nekoliko godina, te da će do korekcija cijena morati doći. To će se dogoditi u 2022. godini.

19. travanj 2024 12:28