StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA "NOĆ PUNOG MISECA" POVEZALA SE S "TUNUAROM":

Neće biti ćevapa za Nijemce, ali zato hoće pljeskavica - od tune koje će pripremati Kaljani

Piše M. Kalajžić
9. srpnja 2019. - 18:42
noc_punog_miseca15-280718

U svojoj godini "punoljetnosti", u 18. izdanju, najpoznatija zadarska turistička manifestacija Noć punog Miseca dolazi u osvježenom izdanju. Zbog jednako tako vrijedne manifestacije – Kualjske ribarske noći Tunuara, Noć punog Miseca "pomakla" se tjedan prije, ali se s kaljskom feštom povezala "fizički i duhovno". Tako će ovoga ljeta Tunuara biti promovirana i najavljena na Noći punog Miseca koja se događa ovoga vikenda od 11. do 13. srpnja, dok se Tunuara održava baš za vrijeme pune mjesečine od 18. do 20. srpnja, kad je jedini termin u kojemu kaljski ribari uopće mogu prirediti feštu jer su inače na moru i u ribolovu. Do sad su se ove dvije fešte preklapale upravo zbog punog Mjeseca, međutim Noć punog Miseca džentlmenski se "izmaknula" tjedan prije što neće niti malo poremetiti njenu atraktivnost, a sav trud oko Tunuare doći će do punog izražaja tjedan kasnije pa će se zapravo feštati oba vikenda umjesto samo jedan.

- Kaljani će konačno moći doći na Noć punog Miseca sa svojim brodovima i plivaricama, a što to predstavlja kad se oni pojave i upale svoje reflektore čime to postane potpuno druga priča koja je izostajala svih ovih godina, ne treba puno naglašavati – kazao je autor Noći punog Miseca Neven Stojaković.

Ono što je značajno za ovogodišnju Noć punog Miseca je što joj se priključio i jedan od najpoznatijih zadarskih brandova – tvornica Maraska, koja će "pokriti" manifestaciju svojim pićima, dogodine bi se trebao priključiti i još jedan partner za marikulturu, čime bi se sve moglo podići na još veći nivo. Organizatori za ovu godinu najavljuju više od 70 izlagača iz zadarske regije i šire, kriterij prema kojima dolaze ostao je isti tako da se mahom radi o proizvođačima koji nude ono što sami proizvode. U ugostiteljskom dijelu još uvijek se odolijeva masovnoj gastronomskoj fast food ponudi, tako da se predstavlja sve što je iz mora i autohtono.

- Bez obzira na to što Nijemci najviše vole ćevape kod nas, ovdje ih na svu sreću ili njihovu žalost neće moći naći – kazao je Stojaković.

Trodnevni program započinje u četvrtak Večeri KUD-a Tanac koji će ugostiti svoje prijatelje Hrvate iz Australije, petak je Večer tune koja će biti primarna u gastronomskoj ponudi, publiku će zabavljati Trio Fešta, a u finalnoj subotnjoj večeri uz klape Donat, Diadora i Trio Fešta, nakon 14 godina Noći punog Miseca pridružuje se Tomislav Bralić i klapa Intrade, opet uz pomoć tvornice Maraska.

- Smatramo da će to vratiti Zadrane na Noć punog Miseca, jer oni najviše ovih svih godina nedostaju. Mislim da smo na pravom putu da se to vrati u neke stare vode, sa Kaljanima koji će nam ove godine osvježiti manifestaciju. Ovo će biti jedna od boljih manifestacija zadnjih nekoliko godina – uvjeren je Stojaković.

Tunuara se u četvrtak 18. srpnja otvara natjecanjem u kuhanju brudeta uz nastup klape Donat i otočki jazz koncert Čavat. U petak se održava 17. znanstveni stručni skup o ribarstvu, "Jedi što vrijedi": gastro ponuda ribljih specijaliteta, natjecanje u ribarskim vještinama, koncert Crvene jabuke, dok će vrhunac manifestacije biti u subotu defileom ribarskih brodova Zadarskim kanalom i koncertom grupe TBF.

- Kualjske ribarske noći organizirale su se davne 1968. godine, da bi se u novom ruhu obnovile 2003. godine pod imenom Tunuara, čemu je pripomogao i bivši direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov kao dio šireg projekta promocije Kali kao najpoznatijeg ribarskog mjesta u Dalmaciji. Noć punog Miseca i Tunuaru povezivao je i razdvajao puni Mjesec godinama. Zato mi je drago da smo se ove godine dogovorili i uspostavili suradnju. Noć punog Miseca je atmosferična manifestacija, a u Kalima puni Mjesec određuje bioritam mjesta jer su nama trećina mještana profesionalni ribari koji su kući jedino kad je pun Mjesec i mi jedino tada možemo organizirati našu najveću manifestaciju – istaknula je Ina Kolega, direktorica TZ Općine Kali, ujedno i tajnica Udruge Kualjske ribarske noći.

- Uvijek sam govorio da mi Kaljani hoćemo doći na Noć punog Miseca. I sad smo to na zadovoljavajući način uspjeli razdvojiti. Mi ćemo biti zbog toga u subotu biti prisutni na zadarskoj rivi, na mulu, ribarskim brodom koji će pripremati obroke. Rekao je Neno da neće biti ćevapa, ali mogu ga iznenaditi da će biti – pljeskavica. Ali od tuna što je u Kalima postao specijalitet i puno ih ribara priprema, jako su vični u tome. Dođite i uvjerite se – zaključio je Dario Mišlov, član Upravnog odobora udruge.
 

14. travanj 2024 12:01