StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: POSLUŠAJTE IZVOĐAČE PRVOG DERIVAT FESTIVALA KOJI POČINJE U PETAK

Nenad Pepić: Let 3 su nam prijatelji, Mrle je iz Petrčana, strašno su zagrijani za svirku svoja prva dva u Zadru, a Repetitor će pomesti sve pred sobom!

16. srpnja 2019. - 14:00
Repetitor_-_bend_sa_stavom_koji_je_pokorio_festivale

U petak 19. srpnja, na prostoru poljane iza Gradske knjižnice nakon dugo vremena opet se u Zadru održava jedan rock festival. Zove se Derivat i zamišljen je kao glazbeni i društveni događaj festivalskog karaktera, jasno profilirane estetike i društveno odgovornog djelovanja koji promiče druženje, altruizam, pacifizam i razmjenu dobara, stvarnih, intelektualnih i kulturnih.

Pokrenut je kako bi se predstavili izvođači koji svojim ostvarenjima pomiču granice, osvajaju glazbenim rješenjima ili nevjerojatno dobrim nastupia i kako bi se obogatila kulturna ponuda Zadra. Kao jedan od većih gradova, Zadar nema niti jedan festival rock ili elektronske glazbe niti u najširem poimanju tih žanrova, pa je Teatro VeRRdi iza kojega stoji ekipa predviđena Jurom Arasom u tom pogledu željela učiniti promjenu.

O programu festivala razgovarali smo s umjetničkim direktorom Derivata Nenadom Pepićem.

- Mi smo ga nazvali glazbenim i društvenim događajem festivalskog karaktera, jer iako će trajati samo taj jedan dan, petak 19. srpnja, mislim da ćemo obuhvatiti sve što jedan festival ima, bit će puno glazbe, bit će štandovi nekih nezavisnih izdavačkih kuća poput Pozitivnog ritma, zatim Zdenka Franjića s njegovim Slušaj najglasnije, ponuda hrane, pića… Komprimirat ćemo jedan festival kroz poslijepodne, večer i noć u Zadru. Program se odvija na poljani iza Gradske knjižnice, u zapuštenom prostoru bivše vojarne u cilju njegove integracije u javni život grada. Od 18 sati počinje Banak na Derivatu, od 19.30 krećemo s prvim izvođačima, Damir Klemenza, Šumovi protiv valova, pa Dr. Bonito, The Siids. Oko 22.30 na pozornicu bi trebali izići Let 3 koji će ekskluzivno na ovom koncertu odsvirati svoja prva dva albuma i nakon njih Repetitori, jedan od trenutno najzanimljivijih bendova iz šire regije. Sve bi to trebalo završiti oko 2 sata iza ponoći što se tiče vanjskog dijela, ali u zgradi pored vanjskog prostora nastavit će se s drugim floorom gdje ćemo pomiješati ono što nam uvijek bila želja: alternativni rock,n,roll i elektronsku muziku. Tamo će biti party uglavnom s techno glazbom – kaže Pepić.

Kako je uopće nastao Derivat festival?

- Zadranima je još u sjećanju JUMF festival, ali mi smo takve stvari radili i u Artikulturi u bivšem kinu Pobjeda, pa i kroz Zadar Snova. Ali kako su svi ti projekti uglavnom završili, nas nekolicina razgovarali smo o tome da bi trebali nešto napraviti kroz projekt koji je postao Derivat. Iako ga radimo u srcu turističke sezone, naša ciljana publika su Zadrani. U Zadru postoji underground scena koja je samoodrživa i super je, ali kad pokušaš taj level podići na znatno zahtjevniju produkciju, tu Zadar baš ne stoji najbolje. Zadar recimo ima jako puno ljubitelja elektronske glazbe, pa je opet ostao jedini grad koji nema takav događaj ili ih je bilo pa su nestali. Mi smo produkciju radili prema Zadranima, očekujemo da će ih biti, a svi drugi koji dođu su dobrodošli. Osim toga računamo i da su se Zadrani vratili sa studija u Zagrebu, nadamo se da su položili ispite i da se vidimo na Derivatu.

Što vas je rukovodilo u odabiru bendova?

- Za staro i mlado, da tako kažem, odnosno za rokersku i alternativnu publiku. Let 3 svira svoja prva dva albuma koja sigurno spadaju u sam vrh izdanja rock glazbe kod nas. Oni su povodom izdavanja tih albuma na vinilu 2010. imali seriju koncerata na kojima su svirali „prva dva“. Imamo s njima prijateljsku vezu, uvijek je lako s njima komunicirati jer je Damir Martinović Mrle iz Petrčana i često je dolazio tu tako da smo se družili i komunicirali. Oni sviraju jako puno, vrhunski su profesionalci i sigurno im je odgovarao ovakav koncert kao jedan odmak u kojemu će se koncentrirati na sviranje, bez angažmana u vizualnom dizajnu na sceni. Repetitor smo slušali drugdje, a samo jednom na Zadru Snova. Odavno nisam vidio takav bend koji, kad se popne na binu, pomete sve ispred sebe, naravno u glazbenom smislu. Šumovi protiv valova su opet aletrnativan bend, Dr. Bonito su groove, funk, dub bend, The Siids su riječki bend koji je stilski izgrađen na način najbliži Depeche mode-u otprilike… Pomiješali smo više žanrova u onome što bi ljudi nazvali alternativnom rock glazbom.

Jeste li dobili potporu institucija za organizaciju Derivat festivala?

- S obzirom da je to proračunski vrlo zahtjevan projekt, on ne bi bio ostvaren da se mi nismo doista potrudili i aplicirali s programom na razne institucije, te dobili određenu potporu. Ona nije baš spektakularna kao predstojeći događaj na Višnjiku (Rita Ora), ali smo je ipak dobili pa tako festival podržavaju Grad Zadar, Ministarstvo kulture, nešto malo i Zadarska županija, te Turistička zajednica grada Zadra (ali ne i županije). Morali smo se dodatno angažirati kako bi i manjim sponzorima pokrili određene troškove. Mi smo dali sve od sebe, mislim da je line up izvrstan i kvalitetan, društveni dio festivala također će biti odličan, a dalje je sve na publici da dođe, uživa u glazbi i na taj način podrži i nastavak festivala. Petak, početak vikenda u srcu sezone, ljeto je u gradu i vjerujem da će mnogi dovesti i svoje prijatelje izvan Zadra da uživaju u festivalu, te nastavku zabave u Zadru i ljetnim radostima.

 

Promo i cijene

Festival su pratili i promo partiji, prvi je bio u Klubu Botaničar u Zagrebu, drugi je bio u Indie baru u Zadru sa nastupom solo izvođača Klemenze, a treći u Benkovcu, u Pizzeriji Pape gdje su nastupili Dr. Bonito. Od 5. srpnja cijena ulaznice je 100 kn, dok će na samom ulazu na dan festivala cijena biti 120 kn. Ulaznice za festival će se moći kupiti na prodajnim mjestima po gradu Zadru, lokacije: INDIE Bar&Caffe, Caffe 72 Zadar, Deja Brew Pub Zadar, Botaničar.

 

02. svibanj 2024 20:04