StoryEditorOCM
Zadar plusBOKSAČKI KLUB ARES IZ ZADRA IMA ČETIRI DRŽAVNA PRVAKA, JEDNOG VICEPRVAKA I DVA OSVAJAČA TREĆEG MJESTA U DOBI OD 10 DO 15 GODINA

"Nije nam žao nokautirati protivnike. To je sve sport!"

Piše I.Ivanac
16. kolovoza 2018. - 20:30
boksacki_klub_ares11-140818

Papir nije samo materijal za pisanje već i težinska kategorija u boksu, a Ares nije samo grčki bog rata već i ime boksačkog kluba u kojem treniraju djeca i nižu uspjeh za uspjehom. Duboko ispod zemlje, bivše ratno sklonište prenamijenjeno je u pravi boksački raj. Vreće za boks, strunjače, utezi i vijače vise na sve strane, a na kraju skloništa, iza debelog zida, nalazi se ring, u koji mali ratnici jedva čekaju da uđu. Na zadnjem prvenstvu Hrvatske Ares je u Zadar donio četiri titule prvaka, jednu titlu viceprvaka i dva treća mjesta.

Titulu prvakinje osvojila je i najstarija "ratnica" naše priče. Karli Tadić je samo 15 godina, a u tri godine treniranja ovo joj je već drugi put da osvaja državno prvenstvo. To što je boks malo grublji sport joj ne smeta niti malo, kaže nam da joj to čak i paše kako bi se "ispuhala". Ne smeta joj ni što je žena u sportu koji je inače rezerviran za muškarce, iako prizanje da zbog toga često zna čuti šale na svoj račun.

- Ljudi znaju govoriti: "Nemojte se s njom šaliti, ona će vas istući". Ali ne dira me to baš jer znam da je sve zezancija. U klubu sam u potpunosti jednaka s muškarcima i to je odlično, priča nam Karla koja je prilikom našeg razgovora bila jako tiha i povučena.

- Karla je stidljiva, ali rasutra!, kaže trener Vedran Bajlo koji zajedno s Nikolom Marketinom vodi klub. Trener Bajlo govori kako Karla dugo nije bila svjesna koju snagu u udarcu ima, ali i kako je na posljednjem prvenstvu jednostavno "pustila ruku" i zasluženo uzela titulu prvakinje Hrvatske u kategoriji do 81 kilogram, odnosno u teškoj kategoriji.

U lakoj kategoriji mjesto prvaka osvojio je Vice Radunić, 14- godišnjak koji je boks počeo trenirati isključivo zbog rekracije.

- Nikad nisam niti pomislio da ću se u boksu natjecati. Započeo sam ga trenirati samo zato jer su me samoobrambeni sportovi zanimali, ali da će do ovoga doći, nije mi bilo ni na kraj pameti, kaže Vice dodajući kako mu je polufinalna borba na prvenstvu bila puno teža od finalne jer mu je tada protivnik bio jedan od reprezentativaca Hrvatske. Finalna borba bila mu je lakša, ali i ta pobjeda slađa jer ga je protivnik podcjenjivao.

- Ismijavao mi se i rugao, ali sam bio hladne glave i nisam mu na taj način vratio. To mu je bila velika greška jer je njegovo podcjenivanje meni dalo dodatnu snagu i energiju da ga pobijedim, kaže Vice.

Ostali prvaci i viceprvaci, te boksači koji su osvojili treća mjesta natječu se u kategoriji s početka priče – papir. U njoj nastupaju boksači do 48 kilograma, a prvaci u toj kategoriji iz BK Ares su Niko Dražina i Luka Matijević.

Niko je u manje od godine dana treninga dospio do titule prvaka do 40 kilograma. Kada smo ga pitali kako je to upće moguće da jedan dječak u tako kratkom vremenu osvoji prvensto odgovorio nam je diplomatski.

- Lijepo i polako, rekao je Niko ističući kako su za njegovu titulu više zaslužni treneri nego on sam, a na njegove riječi se odmah nadovezao trener Bajlo.

- Naši borci su uistinu mladi i razigrani, ali nekada ni sami ne možemo vjerovati koliko nas slušaju kada su u ringu. Slijede svaku uputu koju ima zadamo iz kuta.

Uz Niku, prvak u kategoriji papir, ali do 41 kilogram je 11–godišnji Luka Matijević.

Luka je već drugu godinu zaredom osvojio titulu prvaka. Napomenuo nam je kako ga do sada nitko nije nokautirao, ali da on jest i to čak dva svoja protivnika.

- Nije mi bilo žao, to je sve sport, kaže.

Uz male prvake, u klub je stigao i ovogodišnji viceprvak u kategoriji do 40 kilograma. Iz Luke Bukvića, samozatajnog i nimalo pričljivog, uspjeli smo izvući samo da mu se boks, naspram ostalih sportova koje je trenirao, jako sviđa i da su ga suci na jednom natjecanju u Rijeci – pokrali! No, u detalje nije htio ulaziti jer to, kaže, nije sportski.

Još jedan Luka, ali ovog puta Baljak, osvojio je 3. mjesto u kategoriji do 38 kilograma, dok je s trećim mjestom završio i 11-godišnji Ivan Nekić u kategoriji do 43 kilograma.

Pred boksačkim klubom Ares izazovna je sezona u kojoj će, kaže nam trener Bajlo, pokušati biti pri vrhu Hrvatske boksačke lige, a s obzirom da su mali ratnici izdominirali na Prvenstvu Hrvatske ne smunjamo da će i na ljestvici biti prvi.

 

26. travanj 2024 01:23