StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO I VIDEO

Nikolina iz Ražanca po kojoj europski satelit za navigaciju u sustavu Galileo nosi naziv, ima neispunjenu želju: Voljela bih upoznati Franku Batelić!

Piše Mišel Kalajžić
7. prosinca 2021. - 13:43
Europski satelit iz sustava Galileo koji nosi ime Nikoline Rudic iz Garica kod Razanca uspjesno je lansiran u Zemljinu orbitu. Na fotografiji: (s lijeva) Ana Zekanovic, uciteljica, Nikolina Rudic i Nikolinina mama Barbara.  Jure Miskovic/Cropix

Djevojčica Nikolina Rudić (10), učenica drugog razreda OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, po kojoj je nazvan europski satelit iz sustava Galileo uspješno lansiran u Zemljinu orbitu, održala je „konferenciju za novinare” u utorak u prostoru Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova.

Iz Europske svemirske postaje u Kourou na prekomorskom teritoriju u Francuskoj Gvajani satelit je lansiran u nedjelju rano ujutro u 01.27 sati po srednjoeuropskom vremenu. Ime „Nikolina“ satelit je dobio nakon provedenog likovnog natječaja u organizaciji Europske komisije. Ocjenjivački žiri odabrao je Nikolinu Rudić kao pobjednicu za Hrvatsku. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske. Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo.

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom.

Pobjednici Nikolini Rudić iz Garića kod Ražanca dodijeljena je diploma i model satelita u mjerilu 1:25 koji kruži oko Zemlje i nosi njezino ime. Pokazala ga je ponosno novinarima, baš kao i crtež kojim je pobijedila na natječaju, u društvu učiteljice Ane Zekanović i mame Barbare.

- Do ovog uspjeha došlo je sasvim slučajno, ja sam pretraživala podatke o nekom drugom likovnom natječaju i onda mi se pojavio ovaj, pomislila sam zašto ne, ionako se prijavljujemo na razne natječaje. Prijavila sam ovaj rad u zadnji trenutak, ali imala sam predosjećaj da će biti pobjednički rad. Kad su nas nazvali iz Europske komisije, odmah sam pitala „zovete li me zbog Nikoline?” - kazala je učiteljica Zekanović.

- Kad sam doznala da sam pobiedila na natječaju bila sam uzbuđena jer nisam mislila da ću pobijediti. Znam da je satelit veliki i da je broj 28. I to je to. Dobar mi je osjećaj što nosi moje ime. Gledala sam lansiranje u noći, bilo je uzbudljivo. Umjesto slikarice ili astronauta željela bih kad odrastem postati nešto treće: arhitektica – kazala je Nikolina.

Njen pobjednički rad nastao je tako što je najprije izrezala planete, napravila je raketu i od folije kuglice kao zvjezdice. Napravila je i Sunce i našu planetu Zemlju. A ja sam - u raketi! Volim likovni, hrvatski, engleski i još puno toga. Prijateljice i prijatelji u razredu bili su sretni zbog mene – rekla je Nikolina novinarima.

Njena mama ispričala je kako je Nikolina jako kreativna. Kad dođe kući, voli raditi s kolaž papirom, ljepilom...

- I zajedno radimo dosta kod kuće, voli likovni i istraživanje, prirodu itd. Vratili smo se iz Njemačke prije pet godina. Nikolini je tada bilo pet godina i ubrzo je pošla u školu. Bili smo zabrinuti kako će to sve krenuti, jer svi idu u Njemačku raditi, a mi smo se vratili u Hrvatsku. Dobila je super učiteljicu tako da nam je bilo puno lakše. Kad se prije dvije godine prijavila na natječaj, nismo tome pridavali prevelik značaj. Tek nakon što su nas zvali iz Europske komisije da je Nikolinin rad pobijedio, a pogotovo kad je satelit lansiran, shvatili smo da je to zapravo velika stvar za nas i za Hrvatsku, jedan zbilja veliki uspjeh – rekla je mama Barbara.

Nagrada je zapravo umanjeni satelit onog pravog, velikog koji sad kruži oko nas i s neba nas gleda pod nazivom „Nikolina”. Ona je trebala osvojiti nagradno putovanje u Zagreb i osobno ići u Komisiju preuzeti ovaj staleit, ali zbog pandemije sve je obustavljeno, tako da su pobjednici iz Švicarske, Norveške i Hrvatske dobili satelite na kućne adrese. Odlučili smo ipak nagraditi Nikolinu putovanjem u Zagreb jer se tome jako veselila. Izjavila je da je njoj to sve drago, ali želi ići u Zagreb s mamom, biti u hotelu i – skakati po krevetu u hotelu. U četvrtak ide u Zagreb, spavat će tamo u hotelu i skakati po krevetu, a usput će i posjetiti EU komisiju. Smiješno je što su makete satelita zamijenili pa je Nikolini stigao Norveški, dok je naš završio u Norveškoj pa smo ih morali mijenjati, samo je Švicarski stigao točno – prenijela je Marija Dušević, voditeljica Centra Europe Direct.

Nikolina je imala za kraj i jednu želju za koju je zamolila novinare da je prenesu:

- Voljela bih upoznati pjevačicu Franku Batelić. Ako može nek se javi. Već je dvije godine želim upoznati, slali smo mailove, ali nije nam se javila, pa je ovim putem pozivam da se javi, barem i video pozivom jer je ipak pandemija koronavirusa. Ona mi je baš super – glasila je Nikolinina poruka.

Franka javi se, 'Nikolina' te poziva - i s neba...

23. travanj 2024 13:05