StoryEditorOCM
Zadar plusDUGO ČUVANA TAJNA

Nizozemska verzija Survivala ‘Expeditie Robinson‘ uspješno snimljena na Dugom otoku: emitiranje kreće krajem kolovoza, na seriji radili brojni Zadrani

Piše Mišel Kalajžić
5. srpnja 2021. - 19:01
Uvala Saharun jedna je od najljepsih uvala na Jadranu. Plaza Saharun je prostrana pjescana plaza duga oko 800m otvorena je prema juznoj pucini Jadrana a nalazi se na sjverozapadnoj obali dugog otoka u blizini mjesta Veli RatZvonimir Barisin/Cropix

Nisu mogli Filipini, ali zato je Hrvatska, točnije Dugi otok u Zadarskoj županiji, ugostio ekipu televizijskog spektakla "Expeditie Robinson", nizozemske inačice popularnog reality showa „Survival”. Filipini, gdje se uobičajeno snima serijal, ove je godine otpao zbog pandemije koronavirusa. Zbog istoga razloga lani je show odgođen, a stvar je ove godine „spasio” upravo Dugi otok gdje je proteklih mjeseci bila povoljna epidemiološka situacija.

image
Expeditie Robinson
Rtl 4/Facebook

Osim toga, Dugi otok „otkrio” se stranim poducentima i kao mjesto fantastičnih prirodnih ljepota koje su poslužile kao izvrsna kulisa za snimanje epizoda "Expeditie Robinson" poput plaže Sakarun, tajnovitih špilja, Parka prirode Telašćica, Slanog jezera, pomorskih skrovišta u tunelima bivše JRM i brojnih drugih atrakcija kojima otok obiluje.

Uz sve to, naši su ljudi osiguravali i logistiku kao što je smještaj televizijskih ekipa i sudionika, izrada scenografije i pomoć u organizaciji snimanja. Nakon što su snimljeni posljednji kadrovi "Expeditie Robinson", a snimateljske ekipe i sudionici otišli s Dugog otoka kako bi pripremili emitiranje koje će već krenuti koncem kolovoza, postalo je jasno da Hrvatsku očekuje izuzetna promocija koju popularni show milijunskim auditorijem može omogućiti. S većinom naših aktera koji su sudjelovali u nizozemskom Survivoru uspjeli smo razgovarati, ali unatoč novinarskoj znatiželji (i interesu javnosti), zbog ugovorenih klauzula o tajnosti potpisanih s produkcijom spektakla, nitko od domaćina nije nam smio otkriti ništa o serijalu koji se snimao, niti o zanimljivim detaljima tako opsežne organizacije. Kad krene emitiranje reality showa moći će se doznati nešto više o lokacijama snimanja, izradi rekvizita, kao i samom nadmetanju sudionika, o kojima se samo zna da su Dugi otok pretvorili u „robizonski” krajolik za preživljavanje.

image
Na fotografiji:detalj iz mjesta Sali
Tom Dubravec/Cropix

Ekspedicija „Robinson” vratit će se na RTL 4 29. kolovoza, izvijestio je u RTL Boulevard navodeći kako je nova serija snimana u Hrvatskoj zbog pandemije. Još u ožujku je bilo najavljeno da će snimanje programa preživljavanja početi uskoro, ali nije bilo poznato koji će Nizozemci sudjelovati. Program se uobičajeno snimao na otoku na Filipinima, ali zbog mjera protiv koronavirusa ove godine to nije bilo moguće, javio je RTL Boulevard navodeći kako će Nicolette Kluijver i Kaj Gorgels ponovno biti odgovorni za predstavljanje programa.

- Bilo je strašno. Prošle godine nije bilo Ekspedicije Robinson cijelu sezonu. Trebalo je vremena, ali ove smo se godine vratili - kazao je Kaj oduševljeno za RTL Boulevard. I njegova suvoditeljica Nicolette jedva je čekala:

- Uskoro krećemo na putovanje. Napravit ćemo za vas novu sezonu na RTL4. Ostajemo u Europi i već vam mogu reći: bit će sjajno! - rekla je.

Godine 2020. godine na Videolandu prikazana je posebna serija Ekspedicije Robinson. Nepoznati su Nizozemci i Flamanci sudjelovali u programu koji su predstavili Geraldine Kemper i Bartel Van Riet. Te su snimke napravljene prije izbijanja COVID-19. Zadnje redovno izdanje emisije emitirano je 2019. godine, a osvojio ga je televizijski kuhar Hugo Kennis.

image
Svjetionik Veli Rat ili Punta Bjanka koji se nalazi na sjeverozapadnom rtu Dugog Otoka, u blizini mjesta Veli Rat. Izgradjen je 1849. godine na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka i s visinom od 42 m najvisi je svjetionik na Jadranu dometa svjetla od 22 nauticke milje (oko 40 km)
Jure Miskovic/Cropix

Novi se serijal s velikim nestrpljenjem očekuje kod brojnih gledatelja reality showa, a u Hrvatskoj smo nestrpljivi vidjeti kadrove koji su se snimali na Dugom otoku, kao i broje zanimljive detalje o tako velikoj produkciji koja se pomalo neočekivano „dogodila” u predsezonskom razdoblju na jednom od naših najljepših otoka, što je omogućilo i velik broj noćenja u otočnim turističkim mjestima. Ono što je sigurno - Dugi otok je iskoristio ukazanu prigodu, a zauzvrat će Hrvatska dobiti veliku turističku promociju kad krene emitiranje serijala.

Do tada, strpimo se svi skupa još malo...

27. travanj 2024 06:43