StoryEditorOCM
Zadar plusBLANKA, SANDRA, SARA

Nova atletska kraljica dolazi iz Benkovca: drži deset državnih rekorda i 37 puta je bila prvakinja Hrvatske! Matea: Volim atletiku, ali volim i školu

Piše Ivica GJERGJA
23. srpnja 2020. - 08:49

Svakog ponedjeljka, nakon što se Matea vrati s nekog od natjecanja, u Atletskom športskom klubu Benkovac bude fešta.

U subotu ili nedjelju Matea osvoji odličje, u pravilu više od jednog, a predsjednik kluba Mile Marić, treneri Dario Ivković i Ivica Nekić, sretni su kao mala djeca. Navuku osmijeh na lice, oko njih sve pršti od zadovoljstva jer se čuje za Mateu, za njihov rad i rezultate, jer su ona i oni to zaslužili.

Posljednja fešta organizirana je ovog ponedjeljka nakon što je Matea Čerina (16) u Čakovcu postala dvostruka prvakinja Hrvatske na 100 i 200 metara u konkurenciji mlađih juniora, a prije dva dana osvojila je i titulu juniorske prvakinje na 100 metara u Zagrebu. Finalnu utrku je istrčala za 12.24 sekunde.

image
Matea Čerina trenutno drži deset državnih rekorda u kategorijama mlađih kadeta, kadeta i mlađih juniorki
privatni album

Zlato, srebro, bronca

Osim toga, u štafeti 4x100 metara za mlađe juniore Matea je sa Sarom Stijepić, Barbarom Pešut i Nikom Gašpar osvojila broncu. Osvojila je ukupno tri zlatna odličja, a kada se doda tome i skoku u dalj – brončana s 5,51 metara - onda je kolekcija medalja upotpunjena, s tendencijom osvajanja novih jer Matea uistinu izgleda nezaustavljivo. Naime, trenutno drži deset državnih rekorda u kategorijama mlađh kadeta, kadeta i mlađih juniorki. Bila je 37 puta prvakinja Hrvatske u raznim disciplinama, devet puta viceprvakinja i pet puta brončana s čak deset državnih rekorda. Treba li se stoga čuditi što u Benkovcu s ponosom kažu kako se tu u srcu Ravnih kotara rađa nova „atletska kraljica”.

- Nema tog trenera koji ne bi bio sretan što ima Mateu u svom atletskom timu. Brojem njenih osvojenih odličja i plasmanima na važnim natjecanjima više sam nego zadovoljan. Ali znam da ona rezultatski može još bolje i više, poglavito može srušiti 12 sekundi na 100 metara. A to nam je i cilj - kaže Ivica Nekić, Matein trener, bivši prvak Hrvatske na 400 metara. Kao član ASK-a trebao je nastupiti za hrvatsku štafetu na Olimpijadi 2000. godine u Sydneyu, ali nažalost nije zbog ozljede.

- Matea je posebna djevojka. Na treninzima joj ništa nije teško. Psihološki je jako dobro posložena, nakon svakog treninga, a osobito natjecanja, znam kako se osjeća iz vlastitog iskustva. I ona i ja želimo da bude još bolja, da bude jača na startu i na stazi - govori trener Nekić ne štedeći komplimente na račun ove iznimno talentirane 16-godišnjakinje.

- Velika je radoholičarka, ali je i samozatajna. Ako nas situacija oko korone ne omete, brzo ćemo sve nadoknaditi i nakon godinu dana prisilne apstinencije zbog ozljede doći ćemo u normalnu kolotečinu. Tada ćemo, siguran sam, postizati još bolje rezultate - ozbiljan je trener Nekić koji je želio posebno istaknuti Mateine rezultate u školi.

image
Odlikašica u atletici i u školi Matea Čerina (16): Volim atletiku, ali volim i učiti. Spojila sam obje svoje ljubavi na najbolji mogući način i u tome sam našla sebe
AŠk Benkovac

- Ne mogu a da se ne osvrnem na njen školski uspjeh. Drugi razred gimnazije završila je s prosjekom 5,00, što sve govori o njenim kapacitetima. Na nama u klubu je da s Mateom nastavimo i dalje predano raditi, da joj maksimalno pomognemo u razvoju svog sportskog talenta, i da budemo podrška svim njenim drugim ciljevima izvan sporta. Vjerujem da će u slijedećim godinama Matea još puno toga dati i svima u Hrvatskoj pokazati da i male sredine mogu imati šampione, poručuje trener Nekić.

Naš razgovor s trenerom Nekić slušala je i Matea koja nam je prije treninga kratko rekla:
- Volim atletiku, ali volim i učiti. Spojila sam obje svoje ljubavi na najbolji mogući način i u tome sam našla sebe - govori nam sramežljivo nova višestruka državna prvakinja u atletici.

Niska osvojenih odličja, prvih, drugih i trećih mjesta kod Matee je velika. Tri godine zaredom bila je izabrana za sportsku nadu godine. Bila je sedmerostruka prvakinja Hrvatske, jednom viceprvakinja i dva put brončana. Kao kadetkinja pet puta je osvajala prva mjesta na Prvenstvu Hrvatske na 60 metara u dvorani i na otvorenom, na 200 metara u dvorani i na otvorenom te u skoku u dalj.

U mlađim juniorskom uzrastu bila je prvakinja na 100 i 60 metara. Postavila je četiri nova hrvatska rekorda, tri kadetska rekorda na 60, 100 i 200 metara na otvoreno i jedan za mlađe juniorke na 60 metara. Trenutno drži deset državnih rekorda u kategorijama mlađi kadeta, kadeta i mlađi juniorki.

image
Matea Čerina, mlada atletičarka iz Benkovca
AŠk Benkovac

Rad, prijatelji, treneri

- Sve sam to postigla naravno zahvaljujući radu, ali i dragim prijateljima i trenerima koje imam u AŠK Benkovcu. Oni su mi oslonac u sportu. Kad završim jedan trening, odmah razmišljam o drugom. Nastojim se maksimalno usredotočiti na njih. Vjerujem da ću uz vrijedan i posvećen rad nadoknaditi izgubljeno vrijeme u kojem sam morala pauzirati gotovo godinu dana zbog ozljede noge, kaže Matea.

Blanka Vlašić, Sandra Perković, Sara Kolak, Matea Čerina... Čini se kao prirodan slijed, kao nova atletska kraljica iz Benkovca.

Bravo, Matea!

25. travanj 2024 09:49