StoryEditorOCM
Zadar plusZVONE STARA ZVONA

Nova pjesma Zadranina s vječnim hitom: Zoran Jelenković otkrio nam je čime je kratio vrijeme u epidemiji koronavirusa i što misli o današnjoj sceni

Piše Toni Perković/SD
13. lipnja 2020. - 21:38

Opet zvone stara zvona, a ja ne znan di si, prva ljubavi... Malo je onih koji vole domaću glazbu, a da istog trena kada su pročitali stihove legendarnog Zorana Jelenkovića nisu zapjevali. Zadarski kantautor široku je popularnost stekao upravo skladbom "Stara zvona", pomalo davne 1994. godine.

Prošlo je 26 godina od prvoga velikog hita otpjevanog na "Zadarfestu", ali njegov sjaj još uvijek ne blijedi. Ipak, Jelenkovića u medijima nema u mjeri u kojoj to možda zaslužuje. No, kao što možete i pretpostaviti, Jelenković nije mirovao, nedavno je svjetlo dana ugledala nova pjesma pa smo ga stoga odlučili nazvati i doznati kakvi su mu planovi.

Slabo se piše o vama, gdje ste, što radite?

- Mislim da je u mom poslu najvažnije promovirati ono čime se bavim, a to je glazba i pjesme koje stvaram kao kantautor. Ne znam u kojim segmentima bih se još trebao pojavljivati u medijima, osim u trač-rubrikama ili skandalima, a smatram da to nije dio moga profesionalnog zanimanja. Čini se da je medijima i čitateljima važnije to nego stvaralaštvo. Što se tiče moga rada u ovim godinama, lagano stvaram i nastupam. Vodim puno smireniji život, što bi se reklo ''nema priše'.

Vaši se fanovi sigurno pitaju imate li u planu kakvu turneju. Nema fešte u Dalmaciji bez vaših pjesama, sigurno nedostajete svojoj publici.

- Što se turneje tiče, nemam planova jer to iziskuje puno vremena i troška oko organizacije, a i za to bi trebao menadžer, kojeg nemam, a i ne trebam jer sam zadovoljan načinom rada oko manjih koncerata na kojima trenutno nastupam i uvijek se rado odazovem u svaki grad, gdje me pozovu.

Drago nam je da i dalje nastupate, a recite nam kako ste se snašli u novonastaloj situaciji. Pandemija koronavirusa bacila je vas i vaše kolege "izvan stroja". Što ste radili dok smo svi morali biti zatvoreni?

- Pa s obzirom na situaciju oko koronavirusa, iskoristio sam vrijeme za bojenje dva kata svoje obiteljske kuće, nešto sam vrtlario što me izuzetno odmara, a i radio sam u svom studiju te završio novu pjesmu koja je izašla, "Gajeta i ankora", opisuje nam svoju svakodnevicu u posljednjih nekoliko mjeseci.

'PRENAPUČENA SCENA'

Čini nam se da, nazovimo ih tako, stariji izvođači polagano gube mjesto na sceni, a na nju dolazi sve više novih i javnosti manje poznatih pjevača, imamo poplavu mladih izvođača?

- Aktualna glazbena scena je prenapučena svim i svačim, ali smatram da se o ukusima ne raspravlja i tko što voli, nek izvoli. A što se tiče mog mjesta, imam svoju publiku što se vidi na koncertima i iskoristio bih ovaj intervju, da sve svoje fanove pozdravim i zahvalim na dugogodišnjoj podršci jer na njima su i mladi ljudi, koji se nisu niti rodili kad su pjesme koje danas sa mnom pjevaju na koncertima nastale.

Vi ste, dakle, zadovoljni svojim mjestom na sceni, nećete se baciti u nešto drugo?

- Nastupa imam dovoljno, živim sasvim dobro, nemam se namjeru baviti nečim drugim. Čovjek u životu mora odlučiti treba li mu puno ili malo. Ja sam oduvijek skroman čovjek i ne treba mi puno da bih bio sretan.

Čest motiv u vašim pjesmama je Zadar. Što vam znači vaš rodni grad?

- Pa moj grad Zadar je za mene vječita inspiracija i mjesto gdje sam rođen, odgajan i stasao kroz njegove ljude i ljepotu. Smatram da mi je puno dao što se tiče mojeg života i karijere.

Nikada niste bili protagonist nekakvih svađa i prepirki na estradi što je danas vrlo rijetko. Recite nam, postoje li uopće prijateljstva u tom svijetu ili svi jedni na druge gledaju kao na konkurenciju i jeste li vi s nekim posebno povezani?

- Nikada se nisam družio s kolegama s estrade, ali prijateljstva sigurno postoje. Možda bi bolje bilo reći da je to poštovanje prema kolegama, ali nisu svi u zavadi. Na "konkurenciju" ne obraćam pažnju, svatko se bori za sebe.

Recite nam koliko ćemo još uživati u vašim nastupima?

- Želim se još dugo baviti ovim poslom jer me to ispunjava i to volim, tako da ću ovaj posao raditi do kraja života.

26. travanj 2024 09:31