StoryEditorOCM
Zadar plusCIVILNO DRUŠTVO

Novac dobilo 56 otočnih udruga, iz Zadarske županije samo 5: evo koje su to i na što će potrošiti sredstva...

Piše Lada Burčul
6. studenog 2023. - 17:35

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je s čelnicima 56 udruga civilnog društva, koje djeluju na hrvatskim otocima, potpisalo ugovore o dodjeli sredstava za provedbu njihovih pojedinačnih programa. Projekti u jednoj godini koštaju nešto više 319 tisuća eura, a od 56 udruga svega ih je pet u Zadarskoj županiji.

Od pet, čak ih je tri na otoku Pašmanu: ženska klapa „Zikva“, kojoj je dodijeljeno 6.000 eura, Udruga „Teatar od soli“ iz mjesta Tkon na otoku Pašmanu, koja je za projekt razvoja civilnog društva na otocima dobila 5.900 eura, te Udruga „Modus Vivendi“ kojoj je za projekt „OtokNET“ dodijeljeno 6.000 eura.

Civilna udruga iz Oliba povukla je iz ovog Ministarstva sredstva za očuvanje suhozida. Za projekt „Očuvanje suhozidne baštine sjevernodalmatinskih otoka“ je Udruga „Sol“ s Oliba dobila 6.300 eura.

Peta „otočna“ udruga iz Zadarske županije je s otoka Paga. Novac je odobren Udruzi proizvođača paškog sira, i to za projekt brendiranja paške ovce i paškog sira kroz zaštićenu oznaku izvornosti. Ugovor vrijedan 5.600 eura potpisala je predsjednica ove udruge Martina Pernar Škunca, a partneri na projektu su Srednja škola Bartula Kašića Pag i Udruga „Volim Vlašići.“  

image

Martina Pernar Škunca i ravnateljica Srednje škole na Pagu Marija Čemeljić Pećirko

Cropix

Još jedna udruga s otoka Paga dobila je sredstva za svoj projekt, radi se o Udruzi hrvatskih branitelja veterana Domovinskog rata, koji su za projekt povećanja kapaciteta digitalne pismenosti stanovništva dobili 5.500 eura. Iako na otoku Pagu, ova udruga djeluje u Novalji, u Ličko-senjskoj županiji.

- Postoji Nacionalni plan razvoja otoka, on, među ostalim, detaljno definira održivi razvoj otočnog gospodarstva. Nas zanima da educiramo žene, da potaknemo žensko poduzetništvo, da se umrežimo, što i radimo preko udruge „Žene za otok.“ Udruga je s otoka Krka, no povezujemo se i s udrugama s otoka Paga, Pašmana… Na području otoka Pašmana, demografski gledano, ima više žena nego muškaraca, ali u gospodarstvu, kao vlasnice obrta, zastupljene su sa samo 25 posto. I to kad govorimo o obrtima, a zastupljenost je još manja ako uračunamo OPG-ove i druge oblike poslovanja. U stvarnosti, žene uglavnom obavljaju većinu poslova u okviru registriranih poslovnih subjekata, poslovi su uglavnom sezonskog karaktera te istovremeno brinu o obitelji, domaćinstvu i poljoprivredi za vlastite potrebe – istaknula je Andreja Baraba, predsjednica Udruge Modus Vivendi s Pašmana.

- Ponuda poslova na otoku gotovo ne postoji kad govorimo o stalnom radnom odnosu, sektoru izvan turizma, pa je oslanjanje na samog sebe radi osiguravanja egzistencije često jedino rješenje. Na otoku Pašmanu postoji potreba da razmijenimo iskustva, ideje, da dobijemo informaciju. Stoga sredstva koja povučemo iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koristimo za organiziranje edukacija za žene, dakle većinom poduzetničke teme, od potencijala poljoprivrednih zemljišta do upravljanja financijama ili značaja društvenih mreža u poslu. Tako uspostavljamo sustav podrške kroz koji se može dobiti savjet, informacija ili ohrabrenje – kazala je Baraba, istaknuvši da je taj dio edukacije otvorenog tipa, dok se dio koji se bavi temama iz područja osobnog razvoja organizira samo za članice Udruge.  

Osim Zadarske županije, donosimo i imena udruga s ostalih otoka kojima su dodijeljena sredstva za razvoj civilnih udruga, te u kojim iznosima i za koje projekte.  

image

Potpore za razvoj civilnog društva na otocima

image

Potpore za razvoj civilnog društva na otocima

image

Potpore za razvoj civilnog društva na otocima

image

Potpore za razvoj civilnog društva na otocima

image

Potpore za razvoj civilnog društva na otocima

01. svibanj 2024 12:09