StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: IZLOŽBA RADOVA ARHITEKATA U KNEŽEVOJ PALAČI DO 28. SVIBNJA

Nove festivalske kućice očekuju se za Advent 2018.

21. svibnja 2018. - 20:00
Matija Huzjakfestivalske_kucice1-210518

Zadarsko Društvo arhitekata, u suradnji s Gradom Zadrom, organiziralo je internu radionicu s temom oblikovanja zadarske festivalske kućice, a projekti pet prijavljenih kandidata, uključujući pobjedničku kućicu naziva "Zadarska kockica", bit će izloženi za javnost u dvorani Kneževe palače do 28. svibnja.

– Prošle se godine rodila ideja da krenemo u realizaciju zadarske festivalske kućice i odlučili smo ostvariti suradnju s Društvom arhitekata. Mali projekti poput ovoga za grad mogu učiniti jako puno. Čestitam arhitektima, struci dajem za pravo u odabiru najboljeg rada, a na nama je da vidimo kako to do kraja tehnički realizirati – kazao je na otvorenju izložbe radova gradonačelnik Branko Dukić.

Na internoj radionici tražila se kućica koja će biti ekonomična, funkcionalna i vizualnim identitetom biti odraz grada u koji je smještena, doznali smo od člana žirija, arhitekta Petra Kozine. Naglasio je kako su svi radovi bili iznimno kvalitetni i u roku kraćem od mjesec dana izvedeni vrlo precizno. Pobijedila je "Zadarska kockica", mladog tima arhitekata koji čine Matija Huzjak (nositelj tima), Kristina Kedžo,Emil Gulan i Tome Šarić.

U obrazloženju odabira baš ovog rješenja stoji:
"Ovaj projektni prijedlog pokazuje najvišu razinu ambicije. Ocjenjivački sud izražava rezervu prema stabilnosti usred većih vremenskih nepogoda. Pohvaljuje se koncept reflektirajuće vanjštine objekta. Izražava se skepsa prema realnosti procijenjenih troškova izvedbe. Estetski je projektni prijedlog samodostatan u svim scenarijima korištenja, pa stoga ima potencijal stvaranja prepoznatljivog identiteta."

Na radionici je zadana vrijednost izrade jedne kućice iznosila 25.000 kuna (bez PDV-a), a vrijednost ugovora o uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije 20.000 kuna. Ostaje nam vidjeti hoće li i u konačnoj realizaciji biti tako. Rokovi za izradu kućica su kratki, trebale bi biti dovršene do Adventa ove godine.

– Projekt smo dosta razradili već u idejnoj fazi i dobili potvrdu za rješenje statike i instalacija – istaknuo je Huzjak. Konstrukcija "Zadarske kockice" je od aluminija, a vanjska aluminijska opna trebala bi biti ispolirana do mjere da reflektira okolinu. Djelomično je izrađena i od OSB ploča, točnije drvenih komada koji ostaju nakon obrade drva pa se prešaju i lijepe. Arhitekti su ponudili četiri dimenzije kućice, no još nije poznato što je Grad odlučio, koliko će ih i u kojim dimenzijama dati izraditi.

Osim pobjedničkoga, na izložbi u Kneževoj palači izloženi su i ostali prijavljeni radovi mladih arhitekata Rade Gregova, Ivana Kujundžića, Ivane Mandić Bukulin i Tee Strike.

19. travanj 2024 11:14