StoryEditorOCM
Zadar plusSVJETSKO, A NAŠE

Novi uspjeh genijalnog Zadranina: Felix Šoletić opet je nominiran za nagradu "Emmy" - treći put u zadnje četiri godine! Sada radi za Spielberga!

Piše Ivica Nevešćanin
29. srpnja 2020. - 17:48

Felix Šoletić je po treći put nominiran za nagradu Emmy!

Ovaj talentirani 28-godišnji Zadranin sa stalnom adresom u Hollywoodu ovogodišnji je kandidat u kategoriji najbolje uvodne špice (Outstanding Main Title Design) za seriju „Političar” (The Politician) koja se od 2019. prikazuje na Netflixu. Šoletić je na špici radio kao kreativni direktor uz kolegicu Heidi Berg, pa su im zbog uspješne zajedničke suradnje nadjenuli nadimak Helix. Serija „The Politician” se već drugu sezonu prikazuje na Netflixu i dosad je bila nominirana za dva Zlatna globusa, kao najbolja televizijska seriju u kategoriji mjuzikla i komedije, te glumac Ben Platt za najbolju mušku glavnu ulogu u televizijskoj seriji, mjuziklu ili komediji. 

Osim za uvodnu špicu, serija je 2020. nominirana za Emmy u kategoriji najbolje gostujuće glumice u komediji, a ponijela ju je čuvena Bette Midler

Zanimljivost treće Šoletićeve nominacije jest u tome što ju je dobio za uvodnu špicu serije na kojoj je radio dok je još bio u glasovitom studiju Elastica. Prošle godine Šoletić je prešao u studio The Mill i to nedugo nakon što je u Elastici došlo do poslovnog razlaza između glavnog kreativnog direktora, Patrica Claira, Felixovog mentora i uzora, i vlasnika Angusa Walla, inače dvostrukog oskarovca.

Prvu nominaciju za Emmy mladi Šoletić je dobio 2017. s 25 godina, za grafički dizajn na uvodnoj špici serije Westworld (HBO), nakon samo godine dana rada u Elastici. Iduće godine opet je nominiran ali kao glavni dizajner za svoj rad na uvodnoj špici serije „The Alienist” (TNT). Hoće li treća biti i sreća, znat ćemo u rujnu na svečanoj dodjeli 72. nagrade Emmy, najveće, najznačajnije i najprestižnije televizijske nagrade na svijetu koju dodjeljuje Američka televizijska akademija. 

Vijest o novom Felixom uspjehu prenijela nam je njegova majka, poznata zadarska glumica Tamara Šoletić. Rekla nam je kako je Felix zadnja četiri mjeseca u kućnoj izolaciji zbog pandemije koronavirusa koja je u Americi još uvijek u punom jeku, tako da ovog ljeta neće biti ništa od njegovog dolaska u Zadar. 

- Felix je u Zadru odrastao u ambijentu našeg kazališta lutaka. Mislim da se taj utjecaj lutkarstva, to oživljavanje neživih stvari kojeg je Felixa uvijek zanimalo, jako dobro može osjetiti u njegovom kreativnom rješenju za seriju „Političar” – kazala nam je Felixova majka, stalna članica glumačkog ansambla Kazališta lutaka Zadar. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kao što smo jednom već napisali, za Felixov fenomenalan uspjeh zaslužne su dvije stvari. Njegov izniman talent i naporan rad zahvaljujući kojima je s 19 godina, kao tek završeni učenik srednje Grafičke škole u Zadru, uspio upisati ArtCenter College of Design u Los Angelesu, možda najbolji fakultet na svijetu za grafički dizajn, i usput dobiti stipendiju. Četiri i pol godine studija usporedio je s vojnim kampom tijekom kojih je u prosijeku spavao dva sata dnevno, a sve ostalo vrijeme provodio je u kompetitivnom radu, učenju i odrađivanju fakultetskih obveza. 

- Tako te od početka tjeraju da kroz stres počneš rješavati stvari i brzo donositi odluke, ali i da sazrijevaš unutar sebe – opisao je svoje studiranje.

Felixov rad za najveće i najpoznatije producentske i televizijske kuće polako se prelijeva na film. Jedan od zadnjih projekta na kojem je radio nova je adaptacija čuvenog filmskog mjuzikla Roberta Wisea i Jeromea Robbinsa iz 1961. „Priča sa zapadne strane” koja je osvojila deset Oscara, u režiji Stevena Spielberga. Film se nalazi u fazi postprodukcije, a Felix je radio dizajn odjavne špice. Kako je obavio svoj posao, najbolje govori sljedeća anegdota. Nakon što je Spielberg odgledao njegovo rješenje, Felixa je nazvao redateljev osobni asistent.

- Čestitam. Steven vas toplo pozdravlja. Ovo je jedna od rijetkih situacija kada nije imao nikakve primjedbe – kazao mu je.
Osim na serijama "Westworld", "The Alienist" i „The Politician” za koje je nominiran, Felix je radio u kreativnim timovima na uvodnim špicama serija "The Crown", "American Gods", "Iron Fist", "The Night Manager", "The Defenders", "Altered Carbon"... Suradnja s jednim od najvažnijih redatelja u filmskoj povijesti sigurno mu neće odmoći nastavku karijere, naprotiv, angažman u novom studiju „The Mill” očito ga sve ga više približava prvoj nominaciji za Oscara. 

image
The Politician
Netflix
Kako postati "Političar"

Serija „Političar” prati Paytona Hobarta (Ben Platt), mladog i bogatog mladića iz Santa Barbare, koji od svoje sedme godine želio biti predsjednik SAD-a. Kako bi mogao doći u priliku ostvariti svoj dječački san, mora proći najopasniju političku prepreku od svih: srednju škola Saint Sebastian. U maniri pravog karijeriste Payton želi biti predsjednik studentskog zbora znajući da ga takva reputacija približava studiju na Harvardu i putu do izvanrednog uspjeha. Na tom putu ambiciozni Payton mora nadmudriti svoje bezobzirne kolege, ali bez žrtvovanja svojih moralnih standarda i brižljivo stvorene slike o sebi. Seriju 'Političar' u režiji Ryana Murphyja opisuju kao prepunu komedije i pametne satire koja daje uvid u to kako se postaje političar. Seriju su osmislili Ian Brennan, Brad Falchuk i Ryan Murphy, a u glavnim ulogama nastupaju Ben Platt, Zoey Deutch i Lucy Boynton. Prosječna ocjena gledatelja na stranici IMDB je visokih 7,5, a serija je dosad osvojila i nagradu GALECA, za najbolji kamp televizijski šou godine, koju dodjeljuje društvo LGBTQ kritičara u zabavnoj industriji.

20. travanj 2024 08:24