StoryEditorOCM
Zadar plusU SLAVU BOGA I U SLAVU VINA: PRIJEM I PROMAKNUĆA U NAJPOZNATIJEM VINSKOM REDU U EUROPI

Novo troje Zadrana među europskim vinskim vitezovima

Piše M.V.
5. rujna 2018. - 19:42
vinski vitezovi

Konzulat Hrvatska Europskog vinskog viteškog reda primio je u Varaždinu u svoje redove devet novih članova, uglednih vinara, vinogradara i osoba iz javnog života Hrvatske, te je 13 vinskih vitezova promaknuto u viša zvanja.

Među novim članovima tog najpoznatijeg europskog vinskog društva je i čak troje Zadrana: Mario Kalmeta, Mladen Šarlija te jedna dama, koja također pretendira na časnu titulu vinske vitezice, Manuela Plohl, inače osnivačica i tajnica prve i jedine zadarske Udruge ljubitelja vina "Vinum".
Otprije član ovog viteškog reda Željko Uzelac, suvlasnik PZ MasVin, koji je i prvi član reda sa zadarskog područja, već je dobio status viteza i legata za područje ovogo dijela Dalmacije. Uz njega su i do sada u članstvu reda bili vinari Stipe Vučemilović i Rade Bobanović, Uzelčev partner u PZ "MasVin". Oni će uskoro dobiti titulu viteza na koju se čeka po nekoliko godina nakon primanja u članstvo.
Na svečnosti prijema novih članova i promaknuću onih koji su već u ovom redu bilo je nazočno više od 100 članova i njihovih gostiju. Svečanim mimohodom uz pratnju limene glazbe u mimohodu su prošli ulicama centra Varaždina do Katedrale, gdje je održana sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak.

Povezivanje

Nakon održane mise, uz zvukove orgulja i fanfara, hrvatsku, europsku i vitešku himnu, svečano su primljeni (akreditirani) novi članovi u Europski vinski viteški red i promaknuti (intronizirani) raniji članovi u više stupnjeve.
Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. na inicijativu Otta von Habsburga u Željeznom (Eisenstadt), u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. Ove se godina obilježava 550. godina tog reda. Točnije, tada je taj red potvrdio papa Pavao II. i car Fridrich III. pa je tako počelo drugo razdoblje reda.
Europski vinski viteški red pod patronatom kuće Habsburg – Lothringen okuplja više od pet tisuća članova u 24 europske zemlje, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi. Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova.
Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, bit ćeš pravi viteški čovjek", a žive i u skladu s drugim svojim motom: "In honorem Dei et in honorem Vini" - U slavu Boga i u slavu Vina.
Kako nam je kazao legat Europskog vinskog viteškog reda Željko Uzelac, s obzirom na brojnost članova iz zadarskog kraja, moguće je da već uskoro u Zadru bude osnovan i Stol zadarskih članova, sadašnjih i budućih, ovog živopisnog i starog viteškog reda.

06. svibanj 2024 21:19