StoryEditor
Zadar plusPOSVOJI BUKVU!

NP Paklenica obilježava obljetnicu uvrštenja bukove šume na UNESCO-ov popis svjetske baštine: evo kako izabrano stablo može postati vaše!

Piše L.B.
7. srpnja 2021. - 13:59

Zadarska županija ima dva lokaliteta na Popisu svjetske baštine UNESCO-a, te je jedina županija u Hrvatskoj koja ima i kulturni i prirodni lokalitet materijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Tako uz grad Zadar, obljetnicu uvrštenja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine ovih dana  obilježava i Nacionalni park Paklenica. Naime, bukove šume NP-a Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine 7.srpnja 2017.godine kao dio serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“.

Zaštita obuhvaća ukupno 2.031,87ha bukove šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik. Njihova posebnost vrijedna zaštite UNESCO-a temelji se na izvornosti, starosti, geografskom položaju i veličini.

NP Paklenica je dio planinskog masiva Velebit, koji je pak još 1978.godine,  zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, uvršten u UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere (Program «Čovjek i biosfera»).

4.obljetnicu uvrštenja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, NP Paklenica obilježava online akcijom Posvoji bukvu, sukladno situaciji  i u cilju zadržavanja dobre epidemiološke situacije u Općini Starigrad.

Tako putem natječaja na internetskoj stranici Parka www.np-paklenica.hr možete posvojiti bukvu sa Popisa svjetske baštine UNESCO-a te na taj način podržati važnost očuvanja ovog vrijednog šumskog ekosustava i doprinijeti očuvanju ukupne bioraznolikosti. Pošiljatelji najoriginalnijih razloga za posvajanje stabla bukve u NP-u Paklenica dobivaju koordinate lokacije posvojenog stabla kako bi ga i osobno mogli obići, godišnju ulaznicu u NP Paklenica te diplomu i iskaznicu posvojitelja bukve.

Natječaj je otvoren do 14.srpnja a odabrani posvojitelji će biti objavljeni na facebook stranici Parka.

Na području Općine Starigrad trenutno boravi oko 3.000 turista u kampovima, hotelima i privatnom smještaju a Park dnevno posjeti više stotina posjetitelja. Turistima su na raspolaganju brojne aktivnosti u prirodi, kako u planini tako i na moru. Penjanje i pješačenje glavne su aktivnosti u NP-u Paklenica, a uz to je moguće posjetiti Podzemni grad Paklenice, špilju Manita peć, vidikovac Paklarić, Paklenički mlin, osvježiti se u šumarskoj kući Lugarnica ili u planinarskom domu Paklenica.

Okolno područje je idealno za foto safari izlete i bicikliranje, dok se na moru nude vožnje kajacima, izleti brodom na rijeku Zrmanju i dr. Za one manje željne adrenalina, tu su izleti u obližnje nacionalne parkove i parkove prirode, te gradove i otoke zadarskog arhipelaga. Sveukupno, unatoč trenutnom nedostatku glazbenih događanja, posjetiteljima Rivijere Paklenica ne nedostaje aktivnosti  i doživljaja.

item - id = 1111013
related id = 0 -> 1146004
related id = 1 -> 1145814
19. siječanj 2022 09:38