StoryEditorOCM
Zadar plusTOP INTERIJERI

Obiteljska kuća u bojama Mediterana u mjestu Sali na Dugom otoku: Čudesna arhitektura i priroda

Piše Korana Sutlić/Dom i dizajn
2. studenog 2021. - 15:27

Kuća na Dugom otoku, smještena na strmoj padini 16 metara iznad mora, s božanstvenim pogledom na arhipelag

Djelo je arhitektica Martine Jukić Stanić i Karmen Prlić.

Čudesno! - odgovorila mi je kolegica Neja Markičević, koja je snimala obiteljsku kuću na Dugom otoku kad sam je pitala kako je bilo. Lijepa kuća s božanstvenim pogledom na arhipelag stvorena je za neizmjeran užitak. Kombinaciju predivnog mjesta na kojem se nalazi i arhitekture koju potpisuju arhitektice Martina Jukić Stanić i Karmen Prlić jednostavno se može nazvati majstorski obavljenim poslom.

U kuću se ulazi sa sjeverne zimske terase, koja hvata nisko jugozapadno sunce te je zaštićena kućom i brdom od bure. Desno od ulaza nalazi se dnevni dio s kuhinjom, blagovanjem i dnevnim boravkom, koji se kaskadno spušta i ostvaruje veću visinu prostora. lijevo od ulaza nižu se spavaće sobe prema istoku s toaletom

Ova obiteljska kuća nije velika građevina, ima 120 četvornih metara netto, podrum i prizemlje. Sagrađena je na parceli nepravilnog oblika, površine 1351 kvadrat. Bočno uz kuću je terasa u tikovini i dugački bazen. A malo iznad njega i terasa - produženi boravak, sve s nezaboravnim vizurama na more i okolicu. Kuća je u bojama Mediterana, a autohtonoj atmosferi pridonose zidovi od lokalnog kamena. Specifična je i po tome što je sagrađena za second home, paralelni uz još jedan, cjelogodišnji dom svojih vlasnika, te nije za turistički najam, iako se može, po potrebi, i iznajmiti.

Nalazi se na vrlo strmoj padini, od sjeverozapada prema jugoistoku, i najveća visinska razlika je ovdje oko 16 metra. Kolni pristup kući je s južne strane, gdje je plato s garažom. Otuda vodi pješački put prema stambenom objektu. Kamenje koje je bilo na ovom terenu iskorišteno je za planiranje terena, podzide kaskada i oblikovanje u sklopu krajobraznog uređenja.

Stanovanje je predviđeno u prizemlju, a vodospremnik i spremište zauzimaju podrum

- Prilikom projektiranja građevine nastojala se očuvati, u najvećoj mjeri, prirodna konfiguracija terena s djelomičnim zaravnima i kaskadama, ne višim od jedan metar - kaže arhitektica Martina.

U prizemlju je stanovanje, a u podrumu se nalaze spremište alata, bazenska tehnika i spremnik vode - gustirna. Tako je za stanovanje predviđen prostor od 148 kvadrata brutto nadzemno, a vodospremnik i spremište zauzimaju 88 kvadrata.

Nadzemni dio na suvremeni način reinterpretira staru kamenu kuću, to je pravokutna baza s dvostrešnim krovištem.

Izvana su svi elementi uokvireni nadstrešnicom koja je oblikovana poljima: prazno, puno, drvena pergola ili sajle za zelenilo s penjačicama, ovisno o željenoj zaštiti od sunca i kiše

Velike staklene stijene, organizacija i protočnost prostora te konstrukcija krovišta definirali su interijer

- Dva osnovna kubusa, spavaći i dnevni s centralnim spojem gdje je radni dio, smještaju se s izmakom, te tako formiraju vanjski prostor, dvije terase: ljetnu i zimsku. Zimska hvata nisko jugozapadno sunce i zaštićena je kućom i brdom od bure. Ljetna je orijentirana na jugoistok, s nje se otvara pogled na uvalu prema jugu te otvorenu pučinu na istoku. Prostornom kompozicijom spavaćeg i dnevnog trakta prostori koriste najbolju orijentaciju s obzirom na sadržaj i vizuru - opisuje Martina.

Ulaz u kuću ostvaren je sa sjeverne zimske terase. Ulazi se u središnji dio, prolazni, radni, protočni, s čije pozicije se sagledava cijelu organizaciju kuće i ostvaruje kontakt s vizurom mora i mjesta. S obzirom na to da vlasnik radi od kuće, radni prostor ima centralnu poziciju. Desno od ulaza nalazi se dnevni dio u kojem se nižu zone kuhinje, blagovanja i dnevnog boravka koji se kaskadno spušta i ostvaruje veću visinu prostora. Lijevo od ulaza nižu se spavaće sobe prema istoku s toaletom.

Radni prostor smješten je u ulaznom, središnjem dijelu, s čije se pozicije sagledava cijela organizacija kuće i ostvaruje vizualni kontakt s morem. S obzirom na to da vlasnik radi od kuće, pripala mu je centralna pozicija

Prilikom projektiranja građevine nastojala se očuvati prirodna konfiguracija terena s djelomičnim zaravnima i kaskadama. kamenje koje je bilo na terenu iskorišteno je za planiranje i oblikovanje u sklopu krajobraznog uređenja

- Sam interijer u startu je zapravo definiran arhitekturom kuće, staklenim stijenama preko kojih se mediteranski ugođaj i pogled na morsko plavetnilo pretaču u kuću, a određen je i organizacijom i protočnošću prostora te konstrukcijom krovišta - kaže.

Općenito je stav arhitektica da interijer nekako proizlazi iz same kuće, te da arhitektura i jest ujedno projektiranje praznog prostora. Da bi stvar u konačnici dobro funkcionirala, nije potreban total dizajn, te interijer ne gledaju kao puko dekoriranje.

- Ako je prostor dobro postavljen, može i mora moći primiti sloj investitorovih osobnih želja, i to mu ništa ne smeta. Tako je i u ovoj kući investitor sam dizajnirao kuhinju, lampe te sam osmislio i izveo stol za blagovanje. Za koju godinu možda će poželjeti dodati i promijeniti nešto od namještaja, i to nikako neće utjecati na kvalitetu kuće i stanovanja te ukupni dojam - smatra arhitektica.

Bočno uz kuću je 14 metara dugačak bazen, a malo iznad njega i terasa s koje se otvara pogled prema pučini​

 Inače, kuća ima i centralno grijanje preko kamina na drva, a za zagrijavanje vode solarce. Svi stambeni prostori imaju direktan kontakt s terenom. Izvana su svi elementi uokvireni nadstrešnicom koja je oblikovana poljima: prazno, puno, drvena pergola ili sajle za zelenilo s penjačicama, u ovisnosti o željenoj zaštiti od sunca i kiše.

- Kako se radi o otoku gdje nema vodovoda i opskrba cisternom je rijetka, bitan element u projektiranju bila je vodosprema kojom se zgrada sa školjkom bazena stabilizirala na strmom terenu - objašnjava Marina.

Težilo se jednostavnoj i pragmatičnoj izvedbi na zahtjevnom terenu. Investitor je, kao talentirani laik, dodaje arhitektica, u velikoj mjeri sam sudjelovao u izvedbi podzida, podova, krovišta i slično. Iskustvo je još jednom pokazalo da je za dobar rezultat bitno investitorovo povjerenje.

Dva osnovna kubusa, spavaći i dnevni s centralnim spojem, smještaju se s izmakom, te tako formiraju vanjski prostor, dvije terase: ljetnu i zimsku

Uz kuću se ističe divan bazen veličine 35 kvadrata, duljine 14 metara, a njegovi temelji su armiranobetonska konstrukcija. Nadzemni zidovi kuće su od blok opeka s vertikalnim i horizontalnim serklažama, a krovište je drveno. Završna je obrada sustavom ETICS, a pokrov je falcani lim.

16. travanj 2024 04:34