StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI.HR PREDSTAVLJA

Objavili smo monografiju "Zadarska riva - obnova"! Knjiga donosi razmišljanja Zadrana o budućnosti rive i opisuje projekt njene obnove

Piše Zadarski.hr
1. rujna 2023. - 14:00

Samo nekoliko dana nakon što su završeni radovi na obnovi i izgradnji Obale kralja Petra Krešimira IV. iz tiska je izašla monografija "Zadarska riva - obnova"

Izdavač ovog jedinstvenog izdanja je Hanza Medija u čijem je vlasništvu i portal Zadarski.hr.

Monografija je nastajala tijekom zadnjih nekoliko godina i prati vrijeme od prvih javnih apela za obnovom rive zbog dotrajalosti do završnih radova na njenom uređenju okončanih početkom kolovoza u sklopu velikog projekta obnove i izgradnje Liburnske obale i Nove rive.

Monografija ima 272 stranice i podijeljena je na četiri dijela: Uvod, Povijest rive, Zadrani o rivi te Obnova i izgradnja.

Centralni dio knjige sadrži intervjue koje su novinari Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr vodili s poznatim Zadranima od početka 2019. do kraja srpnja 2023. u sklopu javne tribine "Kako obnoviti zadarsku rivu", pokrenute na portalu Zadarski.hr. 

Drugi nosivi dio monografije čini detaljan prikaz svih faza radova na obnovi i izgradnji gotovo 70 milijuna kuna vrijednog projekta uređenja obale od gradskog mosta do Foše.

Monografija obiluje atraktivnim fotografijama svih šest faza radova s kopna i iz zraka, te donosi reportaže s gradilišta, razgovore s izvođačima radova te mišljenja i stavove Zadranki i Zadrana o tome što je Riva za njih danas i kakva bi trebala biti njena uloga u budućnosti grada. Odnosno, u kojem smjeru treba uređivati rivu nakon njene faksimilne obnove koje je već izazvala oprečne reakcije.

Promocija monografije "Zadarska riva - obnova" zakazana je za listopad na završnoj konferenciji projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok", do kada bi nova Nova riva trebala i službeno dobiti uporabnu dozvolu.

16. rujan 2023 15:37