StoryEditorOCM
Zadar plusPLANOVI DEFINIRANI

Objavljujemo skice parternog uređenja! Ovako će izgledati riva nakon projekta hortikulturne obnove, označeno svako stablo, šetnice, klupe, štekati...

Piše Mišel Kalajžić
24. svibnja 2022. - 23:09

Planovi parternog uređenja rive završeni su. Njima je u potpunosti definiran izgled Obale Petra Krešimira IV. nakon što završi projekt obnove i rekonstrukcije obalnog zida najvećim dijelom sufinanciran sredstvima EU.

image

Parterno uređenje zadarske rive

Grad Zadar/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U vizualima koje prvi put objavljujemo, vidi se kako će riva izgledati nakon parternog uređenja. Ucrtane su zelene i cvjetne oaze, biciklističke staze, šetnice, klupe, ucrtani su postojeći štekati, a navedeno je i svako pojedinačno stablo s lokacijom i vrstom.

Na planovima zadarska riva izgleda vrlo lijepo, nije se bitnije mijenjala njena dosadašnji funkcija gradskog šetališta, ali će sustavom automatskog hortikulturnog navodnjavanja, novom elektromrežom i uređenim pješačkim stazama sigurno još više dobiti na atraktivnosti i vrijednosti.

image

Parterno uređenje zadarske rive

Grad Zadar/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Kako smo izvijestili prije mjesec dana, parternim se projektom prvi počeo baviti Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. Kad su procjene pokazale da se radi o prilično krupnoj investiciji koja nadilazi uobičajene komunalne intervencije, čitava je stvar „prebačena” Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo kao glavnom koordinatoru posla koji će uključiti više investitora i sudionika.

Gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap kazao je kako je ideja bila da se obnove i revitaliziraju postojeće zelene površine, ali i urede pješačke i biciklističke staze na potezu od 950 metara u kojoj se dužini riva obnavlja.

image

Parterno uređenje zadarske rive

Grad Zadar/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Uz to, napravit će se i priključci za struju za razne manifestacije na rivi, a na nekoliko mjesta postavit će se i javne špine za osvježenje u ljetnim mjesecima. U čitavoj dužini razvest će se potpuno novo navodnjavanje zelenih površina. Stazice i puteljci dobit će nove rubnjake. Riva će zadržati, pa čak i upotpuniti, dosadašnji izgled gradskog parka uz more, što znači da će i dalje imati šljunčani pojas, zelene površine i staze za pješake i bicikliste, sve to usklađeno s konzervatorskim uvjetima.

Društvo arhitekata također je bilo od pomoći u određivanju izgleda mobilijara poput klupa, koševa za otpad i sl. Cjeloviti projekt koji potpisuje arhitektonski biro Rene, usuglašen je s konzervatorima, a sufinancirat će se sredstvima iz EU fondova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te s nešto vlastitih sredstava iz gradskog proračuna.

image

Parterno uređenje zadarske rive

Grad Zadar/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Radovi na rekonstrukciji Obale Petra Kresimira IV. ukupno su vrijedni gotovo 68 milijuna kuna, a najvećim dijelom će se financirati iz kohezijskih fondova EU. Cjelokupna slika obnovljene rive zaokružit će se investicijom u partnerno uređenje što će stajati oko 4 milijuna kuna za površinu koja zauzima kilometar u dužini i 50 metara u širini. Zelene oaze ostat će uglavnom prepoznatljive kao i do sada, a sve ostalo dobit će novi, uređeniji i ljepši izgled. Postojeći štekati koji su nikli zadnjih godina na travnjacima donekle nekontrolirano, uklopit će se u novo stanje, međutim novog širenja ne bi trebalo biti jer za to nema niti zelenog svjetla konzervatora.

image

Parterno uređenje zadarske rive

Grad Zadar/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Ono što sad slijedi je osiguranje financiranja i raspisivanje natječaja. Ukoliko se ovoga ljeto raspiše natječaj, već na jesen moglo bi se započeti s radovima, što bi se onda uskladilo sa završetkom radova na obalnom zidu. U idealnom scenariju, Zadrani, ali i turisti, Uskrs dogodine mogli bi dočekati na uređenoj rivi i to od Foše do Pozdrava Suncu.

02. svibanj 2024 12:24