StoryEditorOCM
Zadar plusOVOG VIKENDA ČEKA NAS DRUGI OUTDOOR FESTIVAL

Od trčanja i traila do jedrenja i plivanja. Stiže i Ivica Kostelić s obitelji!

Piše Ana Grgurović i Marija Košir
9. svibnja 2018. - 16:17
zadaroutdoor

Ovaj vikend, puna tri dana, zadarska regija nudi niz sportskih aktivnosti u sklopu drugog Zadar Outdoor festivala. Od 11. do 13. svibnja, Zadranima i turistima nude se sportske aktivnosti poput trčanja, traila, biciklizma, plivanja, jedrenja i vožnje kajakom. Cilj ovoga projekta nije samo fokusiranje na produljenje turističke sezone, već i na poticanje svih ljudi za uključenje u aktivni način života.

- Ideja festivala je kreiranje turističkog proizvoda koji ima za cilj produljiti sezonu kroz sportske outdooor aktivnosti, ali i brendirati zadarsku regiju kao regiju za aktivan odmor- kazala je Iva Bencun, jedna od organizatorica ovog festivala te predsjednica Zajednice pustolovnog turizma.

Zadar Outdoor festival započinje u petak poslijepodne utrkom "Utrči u zalazak" od 5 i 10 kilometara koja nudi jedinstvenu stazu koja se pruža uz obalu mora od Pozdrava Suncu do Borika te nudi pogled na poznati zadarski zalazak sunca. Sudionici će na utrci od 5 kilometara imati priliku trčati s našim najpoznatijim skiješem Ivicom Kostelićem i njegovom suprugom i djecom.

Subota nudi velik niz aktivnosti. Već u 10 i 30 započinje jedriličarska regata i Olive Island Trail na susjednom otoku Ugljanu. Olive Island Trail, disciplina planinskog trčanja, nudi trčanje na duljine od 8,7 i 20, 6 kilometara gdje je ona kraća pogodna za obiteljska druženja i aktivnosti.

- Nastojimo ljudima približiti dijelove pejzaža koje inače ne bi vidjeli od stoljetnih maslinika do tvrđave svetog Mihovila -istaknuli su iz Turističke zajednice Općine Preko.

Istog dana će se održati i MTB Country Race od Petrčana do Vira gdje je cikloturizam prepoznatljiv oblik aktivnog turizma. Vir Turizam svim sudionicima utrke osigurava besplatan obrok i vodu, te organizira povratak do Zadra. Biciklistima se nudi zabavan program od 12 do14 sati.

Grad Zadar također nudi aktivnosti od 17 sati: u uvali Jazine, održat će se utrka Stand Up Paddle. Za sve zainteresirane za ovu aktivnost, bit će organizirana mala škola kako bi stekli osnovne vještine za moguće sudjelovanje. Tijekom večernjih sati, održat će se večernja zabava na Uskoku.

Tijekom nedjelje, očekuju nas plivački maraton, Sea Kayak i jedriličarska regata koja će se jedina odražavati tijekom subote i nedjelje te sajam lokalnih i regionalnih autohtonih proizvoda na Forumu. Ujutro će se održati promocija nove knjige Hrvoja Rupčića , Himalajski dnevnik, koja i sama govori o aktivnom i pustolovnom turizmu koja se slaže sa konceptom ovoga festivala.

 

Uz natjecateljske programe, organizirane su i radionice tijekom održavanja festivala, a neke od njih su radionica Parkoura za djecu i odrasle, Slackline radionica i Vinyasa Flow.

Predviđa se da će ove godine sudjelovati preko tisuću natjecatelja od kojih su četvrtina strani gosti. Ukupni budžet organizacije projekta iznosi oko 200 tisuća od kojih je 35 tisuća kuna financirano od strane Vijeća Turističke zajednice grada Zadra.

Prijave su još otvorene na internetskoj stranici Festivala i to do 10. svibnja u ponoć.

06. svibanj 2024 20:46