StoryEditorOCM
Zadar plusTAJNA PRAVE PIZZE

Odlična suradnja zadarske pizzerije s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom: Mate Ćustić učenicima pokazao umijeće pripreme napoletane

Piše Matea Magaš
8. prosinca 2022. - 12:14

Ne, pizza nije jednostavno jelo kako se u nas Hrvata mislilo do jučer. Postoji cijela jedna filozofija, rekli bismo čak i pokret, iza ovog nekadašnjeg jela za siromahe. Od 1830. godine kad Napulju otvara prva pizzeria na svijetu pa do danas, pizza je postala najpoznatije jelo na svijetu. Primjerice, samo kada u Google upišete pojam "pizza", izbacit će vam oko dvije milijarde rezultata!

U posljednje vrijeme, osobito zadnjih pet godina, mnogobrojni vlasnici restorana kao i njihovi chefovi, točnije pizzaioli, pokušavaju “preodgojiti“ Hrvate i naučiti ih da je pizza puno više od hrpe sira i šunke na tijestu.

Upravo je to jedan od razloga zašto je vlasnik i pizzaiolo zadarskog restorana “Il pomodoro“, Mate Ćustić, predložio profesoru Hotelijersko - turističke i ugostiteljske škole, poznatom kuharu Josipu Vrsaljku, da gostuje i učenicima pokaže kako radi prava napoletana.  

- Kad me Mate kontaktirao, oduševio sam se! Odmah sam to predložio ravnateljici koja je to objeručke prihvatila. Ovo je zapravo prvi oblik direktne suradnje jednog restorana, u ovom slučaju pizzerije, i naše škole. Mislim da nema bolje stvari nego učenicima na licu mjesta pokazati kako se nešto pravi, a ne im samo teorijski to "izbiflati". Kao nastavnik, ja im mogu prenijeti brojne činjenice, procese proizvodnje, tehnologiju izrade i slično, no uvijek je bolje da im osoba koja je sto posto ušla u neku materiju i koja se u njoj usavršila iz prve ruke pojasni sve – istaknuo je Vrsaljko te dodao kako je ovo idealan način za edukaciju mlađih generacija, osobito onih koji će sutra biti kuhari.

image

Profesori Kristina Lončar i Josip Vrsaljko 

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

- Ako se i neće baš opredijeliti za izradu pizze, ovo im je savršena prilika da obogate opću kulturu, da nauče prepoznati vrste pizza, da razlikuju izradu napoletane i romane... – nabraja Vrsaljko, dok njegovi učenici trećih razreda pomno, u tišini, promatraju što radi pizzaiol Mate.

- Puno mi je zanimljiviji ovaj način učenja – priznala nam je učenica Nora Jurjević te dodala kako je jednostavnije zapamtiti stvari kad su prikazane pred njima. S njom se slaže i njezin kolega Marino Stipanov.

- Puno mi je draži praktični dio, nikad nisam bio baš od knjige. Zato sam i upisao strukovno zanimanje, draži mi je rad Osobito onaj koji volim, kao kuhanje – ističe Marino koji se ipak ne vidi pred krušnom peći.

- Ovo me zanima jer želim proširiti svoje znanje jer smatram da dobar kuhar treba znati sve raditi. Mislim da je ovakav način učenja odličan za nas mlade, da je ovo jedna viša, profesionalnija razina koja nam nedostaje – jasan je Marino.

Mate Ćustić, s početka naše priče, uživao je u jutru provedenom s učenicima. Pokazivao im je u detalje kako napraviti pravu, sočnu, mekanu pizzu napoletanu.

image

Mate Ćustić pojašnjava učenicima tajnu pizze napoletane

Luka Gerlanc/
image

Zadar, 071222.
Hotelijersko-turisticka i Ugostiteljska skola u Zadru je po prvi put uvela suradnju s jednom pizzerijom kao prakticni dio nastave, a danas je ucenicima umijece pripreme napolitanske pizze predstavio pizzaiolo Mate Custic.
Na fotografiji: prakticna nastava - priprema pizze.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/

Priznaje, veseli ga što su zainteresirani, što pitaju i sudjeluju.

- Znam da djeca koja su u školi nemaju priliku susresti s ovakvom vrstom pizze i ovako kvalitetnim namirnicama koje u maloprodaji ni nema za kupiti. Ideja mi je došla nedavno, kad smo uzeli u restoranu prijenosnu peć za pizzu koju su Talijani izbacili. Vjerujem kako im je ovo danas vrijedno iskustvo jer lako je pričati o nekom jelu, treba ga probati. Treba vidjeti proces izrade, probati tijesto, pomirisati ga. Danas smo prošli sve: od izrade tijesta, raznih pravila, odabira namirnica, temperature... – ističe Mate te naglašava kako tajna odlične pizze leži u kvaliteti njezinih sastojaka.

- Moram zahvaliti i firmi Lareto Food koja nam je danas sponzorirala sve sastojke. Oni ih isključivo nabavljaju iz Italije. Kako prepoznati da je namirnica kvalitetna? Lako, samo ju stavite na visoku temperaturu: vidjet ćete kako se ponaša gauda, a kako mozzarella – zaključio je Mate.  

image
Luka Gerlanc/
02. svibanj 2024 03:09