StoryEditorOCM
Zadar plusSLOVAK FILIP RUŠIN (24) PJEVA U A.K.A. CRESCENDO I IMA NEOBIČAN HOBI

Odlučio sam u Zadru otvoriti prvu školu beatboxa u Hrvatskoj. Naši instrumenti su jezik i usne

Piše Ana Franić
17. listopada 2018. - 23:10
beatbox3-171018

Sjećate se glumca Michaela Winslowa koji je u filmu "Policijska akademija" glumio Larvelle Jonesa, polaznika akademija i beatboxera koji je mogao imitirati sve zvukove iz okoline? Iz njegovih su usta izlazili zvukovi laveža, sirena, megafona, ali čak i poluautomatske puške. E pa Zadar već četiri godine ima svog beatboxera, 24-godišnjeg Filipa Rušina, koji je nedavno pokrenuo i prvu školu beatboxa u Hrvatskoj. Filip je iz grada Spišska Nova Ves u Slovačkoj, a s ljepotama Hrvatske susreo se kao dijete kada je s obitelji dolazio na ljetovanje na otok Hvar.

- Zaljubio sam se u Hrvatsku. Kada sam završio srednju školu znao sam da želim studirati na Jadranu. Pauzirao sam godinu dana kako bih mogao dobro naučiti i savladati jezik, što mi je bio jedan od najvećih izazova u životu. Prije četiri godine preselio sam se u Zadar gdje sam upisao studij Kulture i turizam i ne žalim zbog toga, govori nam Filip dodajući kako ga mama zafrkava da je u Zadru na godišnjem odmoru zbog blizine mora.

Beatboxom se počeo baviti s 13 godina, sasvim slučajno, a danas ne može zamisliti život bez toga. Kaže kad se jednom zaraziš s time, ne možeš prestati pa tako on vježba dok usisava, pere suđe pa čak i pod tušem. Beatbox inače dolazi s američke rap scene i usko je povezana s urbanom hip-hop subkulturom, a njega u svojim pjesmam koristi i Justin Timberlake. Beatbox izvođači ne koristi klasične instrumente. Njihov osnovni "alat" su jezik i usne uz dobar sluh.

- Nakon dječačke zaljubljenosti, mislio sam da će beatbox biti moj zaboravljeni hobi, ali srećom to nije tako ispalo. U Zadru sam se beatboxom počeo baviti 2014. godine kada sam se pridružio sveučilišnoj a cappella grupi A.K.A Crescendo. Došao sam na audiciju i odmah drugi dan sam s njima nastupao u Donatu, što mi ujedno bio i prvi nastup. Nakon toga odlučio sam da ću se ozbiljnije pozabaviti s beatboxom, što je rezultiralo našim nastupima po cijeloj Hrvatskoj. Na Supertalentu smo dogurali do super finala, a nastupili smo i na festivalu Canadian National Exhibition u Torontu, objašnjava Filip koji je na ideju osnivanja škole beatboxa došao prošle godine.

U studenom 2017. godine u sklopu aktivnosti Kluba mladih Klooz održao je radionicu na koju je došao dječak od 10 godina. U njemu je vidio maloge sebe.

- Nakon radionice krenuo sam u realizaciju svoje ideje. U travnju sam obišao zadarske škole, razgovarao s ravnateljima, ljepio plakate i službeno je prije dva tjedna krenula škola beatboxa, priča Filip koji uživa raditi s djecom jer se kod njih najbrže vidi napredak i progres.

Za sada školu pohađaju Andrija Rudić (7,5 godina), Niko Špralja (11 godina) i Matej Bucić (17 godina), a smještena je u dvorani zgrade pauk službe na Ravnicama. Atmosfere je radna i opuštena.

- Nema kod nas strogoće. Sve što učimo i vježbamo radimo kroz zafrkanciju i zabavu. Želja mi je na polaznike prenijeti sve što znam i dati im dobro podlogu ako se odluče kasnije baviti s betboxom, ali ključ svega je ipak redovita vježba, objašnjava Filip dodajući kako od okoline dobiva samo pozitivne reakcije jer je beatbox nešto novo u Zadru, ali ne toliko popularno.

Kaže kako je škola beatboxa trenutno u "beta verziji" jer mjesta za napredak uvijek ima, a želja mu je pokrenuti beatbox scenu u Hrvatskoj.

- Želim napraviti promjenu i popularizirati beatboxing u Hrvatskoj kako bih ostavih svoj trag, kaže Filip koji je nastupao na mnogim natjecanjima u Europi, ali najveće postignuće mu je nagrada za najbolju beatbox izvedbu u polufinalu koju je osvojio na najvećem a cappella natjecanju "The Open" u New Yorku.

Osim u A.K.A. Crescendu, Filip nastupa i u bendu "No Ordinary" kojeg je osnovao s Mateom Biloglav i Lucijom Grabovac zbog ljubavi prema country glazbi i acustic obradama. Nakon što je Crescendo s Matijom Cvekom obradio njegovu pjesmu "Visine", Filipu su se otvorila nova vrata pa odnedavno nastupa i s njegovim bendom.

- Cilj mi je nikada ne prestati s beatboxanjem jer njegov potencijal je neograničen. Svatko može pronaći svoje mjesto pod zvijezdama. Velikih planova za budućnost još nemam, ali znam da želim ostati živjeti u Hrvatskoj. Ovdje imam sve što želim, poručuje Filip.

 

Andrija, Niko i Matej prvi su polaznici škole beatboxa
Andrija Rudić ima 7,5 godina i najmlađi je polaznik škole beatboxa. Ide u drugi razred osnovne škole ikaže kako voli beatbox . Iako je tek počeo, savladao je reproducirati zvukove u različitim ritmovima što se može shvatiti kao abeceda za početnike.
Niko Špralja (11) prije godinu dana na internetu je pronašao video vezan uz beatboxanje i odmah se zaljubio. Često u razredu zabavlja svoje prijatelje raznim izvedbama, a smatra kako uz Filipa može još svašta naučiti.
Matej Bucić (17), pohađa srednju Medicinsku školu, a sa samo sedam godina zainteresirao se za beatboxing.
- Do sada sam uvijek vježbao i improvizirao kući, a ovo mi je prvi dolazak u školu beatboxa. Oglas sam slučajno vidio i odlučio pokušati, ništa me ne košta, kaže Matej.
01. svibanj 2024 21:02