StoryEditor
Zadar plusMISSA DALMATICA

Otkrivena spomen ploča Franzu von Suppeu, svjetski poznatom glazbeniku koji je svoja prva djela skladao u Zadru

Piše Iva Ivanac
19. listopada 2020. - 14:24
Jure Miskovic/Cropix

Poznati bečki skladatelj Franz von Suppe dobio je spomen ploču na zapadnom zidu Samostana sv. Frane. Spomen ploči koju je dizajnirala arhitektica Nera Nejašmić Kozina otkrio je gradonačelnik Branko Dukić zajedno s dogradonačelnicom Jagodom Surać i dožupanom Šimom Mršićem.

Ravnateljica koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, kazala je kako su postavljanjem spomen ploče zaokružene brojne aktivnosti koje su započele prošle godine kada se slavili 200 godina od rođenja Suppea.

- Iako je rodom Splićanin, Suppe je kao petomjesečna beba došao u Zadar gdje je živio sve do 17 godine. Upravo je u crkvi sv. Frane skladao svoju „Missa Dalmatica” koja je prvi put izvedena 1835. godine. Nakon toga odlazi u Beč i postaje najznačajniji operetni skladatelj u povijesti, skladatelj svjetske slave do današnjeg dana i na našu veliku radost naš Zadranin, kazala je Ivković dok je gradonačelnik Dukić rekao kako je Suppeova godina u Zadru bila obilježena vrhunskom izvedbom „Missa Dalmatica”, znanstvenim skupom, ali i natjecanjem za mlade glazbenike i likovne umjetnike koji su za temu imali Suppeov lik i glazbene motive.

- Bila je to i prigoda u kojoj smo se još jednom podsjetili na nekoliko vrijednih Suppeovih djela koji se čuvaju u Državnom arhivu Zadar. Sve ovo je, nadam se, pridonijelo osvještavanju i educiranju naše lokalne zajednice o vlastitom kulturnom identitetu jer budimo iskreni, njegova je umjetnička ostavština do prošle godine bila poznata tek struci i pasioniranim zadarskim ljubiteljima glazbe. Podsjetnik na svjetski poznatog glazbenik koji za svoja prva djela sklada upravo o Zadru, izvedba njegovih djela, edukativni skupovi i konačno postavljanje spomen ploče vrijedan je s više aspekata. Navodi nas na razmišljanje o zastupljenosti promocije i potencijalu umjetničke baštine u okviru kreiranja lokalnog, javnog prostor i identiteta i potiče nas da na ovakav način radimo i dalje, istaknuo je gradonačelnik Dukić zahvaljujući se svima koji su dali svoj doprinos u razotkrivanju velikog umjetnika i koji su na taj način osnažili kulturni identitet Grada Zadra.

A kojom se idejom vodila kada je osmišljavala spomen ploču, otkrila je i arhitektica Nera.

- Zadatak je bio napraviti univerzalnu spomen ploču, a moja ideja je bila da ipak ovisno o onome za kog se podiže ta spomen ploča, ima malu razliku. Suppe je bio glazbenik stoga sam njemu dala jednu apstraktnu formu klavirske tipke koja se nalazi na desnoj strani ploče i koja možda nije na pravu očita. Jednom, kada i druge ploče budu napravljene, onda će se moći očitati taj rukopis za svakog velikana pojedinačno što će im ujedno dati i raznolikost, kazala je arhitektica Nera.

Nakon otkrivanja spomen ploče održan je prigodni program u klaustaru sv. Frane kojeg su izveli narator Duško Modrinić, sopranistica Nela Šarić i pijanistica Blanka Aždajić.

16. travanj 2021 11:53