StoryEditorOCM
Zadar plusGRADELAMA PROTIV INVAZIJE

Otrovna riba ponuđena u restoranima

Piše Ž.S. / More / Slobodna Dalmacija
29. siječnja 2017. - 19:08
ribalav

Invazivna Riba lav (Pterois), poznata i pod nazivima zebrafish, firefish i turkeyfish, postala je još 90-ih godina problem u akvatoriju južno-istočne obale SAD-a, Kariba i dijela Meksičkog zaljeva. Ova grabežljiva indo-pacifička tropska riba naime ima otrovne bodlje i ostale vrste je rijetko napadaju - piše Slobodna Dalmacija.

U taj dio svijeta je dospjela nakon što je neki neodgovorni vlasnik akvarija na Floridi svojedobno par primjeraka pustio u more. Međutim, riba se sada toliko razmnožila da ozbiljno remeti prirodnu ravnotežu podmorja tamaneći druge vrste i rakove.

Nakon što su neuspjeli višegodišnji pokušaji Amerikanaca da je iskorijene, rat je ušao u novu fazu pod geslom – kad ih ne možeš pobijediti, pojedi ih. Preciznije rečeno, američki lanac restorana Whole Foods ih je nedavno ponudio u jelovniku uz napomenu kako će njihovi djelatnici skidati otrovne bodlje kako ne bi postojala potencijalna opasnost za konzumiranje. Tako su slijedili primjer Kube, Kolumbije i Bahama koji također ohrabruju svoje stanovnike da je love i jedu.

Riba lav ima bijelo, sočno meso, a u Japanu se smatra delicijom. Ubodi njenih bodlji rijetko izazivaju smrt kod ljudi, ali su vrlo bolni i izazivaju povraćanje i teškoće u disanju. Po svemu sudeći, najezda očekuje i Mediteran jer su već primijećene u podmorju Turske i Cipra. 

02. svibanj 2024 16:30