StoryEditorOCM
Zadar plusOBIČAJI U SRCU

Ovaj video zadarskog vjenčanja je postao viralan: Od ‘kupovanja‘ mlade do megapopularnih stihova, sve je tu

Piše M. K. P.
31. kolovoza 2024. - 09:55

Kada ljubav susretne tradiciju, rađaju se nezaboravni trenuci što se i može vidjeti iz TikTok videa autora @camerakupresak, koji prikazuje posebno slavlje dalmatinskog vjenčanja. Sudeći po tagovima u videu, radi se na području oko Zadra. Video, koji je postigao u kratkom roku gledanost od skoro 80 tisuća i preko 35 tisuća lajkova, prikazuje završetak  čina ‘kupovanja‘ mlade uz poznate stihove "Izađi mala, izađi mala".

image

Mlada je "kupljena".

Screenshoot/tiktok/

Naime, čin "kupovanja mlade" je tradicija duboko ukorijenjena u dalmatinskoj kulturi. Mladićeva obitelj, predvođena kumom, ulazi u pregovore s obitelji mlade. Uz šale, smijeh i simboličnu razmjenu darova, svatovi povećavaju otkupninu, dok se svi okupljeni zabavljaju uz zvukove harmonike  i smijeh. Ples i pjesma ne prestaju i sve odjekuje veseljem.

Mlada je kupljena, izašla je u prekrasnoj vjenčanici i dok se spušta niz stepenice prema svome mladoženji i svatovima, uz pjesmu "Lipa si ti, najlipša si", suze radosnice su krenule i dolazi u zagrljaj svog budućeg supruga i pronalazi sve što joj treba. Trenutak ispunjen čistom ljubavlju i srećom, popraćen je pjesmom "Nikoga nisam volio tako " i "Za dobra stara vremena". 

image

Susret mladenaca.

Screenshot/tiktok/

Hvala mladencima na oživljavanju duha tradicionalnog vjenčanja i čestitamo im od srca početak zajedničkog života!

Cijeli TikTok video pogledajte u nastavku.

06. rujan 2024 12:58