StoryEditorOCM
Zadar plusIZBOR IZ FONDA

Ovo su čestitke za Božić i Novu godinu obitelji Vlahov s početka prošlog stoljeća, možete ih vidjeti u Znanstvenoj knjižnici Zadar

Piše Zadarski.hr
26. prosinca 2023. - 08:53

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Odjel rada s korisnicima Znanstvene knjižnice Zadar predstavio je zanimljive čestitke za Božić i Novu godinu poznate obitelji Vlahov s početka prošlog stoljeća. Čestitke su dio bogate Zbirke razglednica Znanstvene knjižnice Zadar. 

image

Čestitke obitelji Vlahov

ZKZ/Slobodna Dalmacija

Industrijalac Romano Vlahov s obitelji se preselio iz Šibenika u Zadar smjestivši suvremenu tvornicu za proizvodnju likera na zadarskoj Brodarici. Iz te tvornice potječe znameniti i nadaleko poznati liker "Vlahovac". Tvornica Vlahov proizvodila je uz osobito kvalitetan Maraschino i druge vrste likera koji su se izvozili u Europu i svijet. Uz Driolija i Luxarda, Vlahov je treći najpoznatiji zadarski proizvođač žestokih alkoholnih pića. Osim tvornice gospodin Vlahov 1899. godine podiže vilu "Idu“ gdje je boravila njegova obitelj.

image

Čestitke obitelji Vlahov

ZKZ/Slobodna Dalmacija

Znanstvena knjižnica se pridružila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja je pokrenula božićnu akciju - Tradicija dobrih želja. Unutar zbirke od oko 30 tisuća razglednica koje Znanstvena knjižnica Zadar posjeduje nalaze se božićne i novogodišnje čestitke. Knjižnica je čestitke uglavnom dobila obveznim primjerkom i to 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Osim obveznim primjerkom čestitke u fond Knjižnice dolaze darom pojedinaca i obitelji te kupnjom od kolekcionara. U fondu Knjižnice postoje i stariji primjerci čestitki. Izložene čestitke spadaju u starije primjerke čestitki i prikazuju način komunikacije s početka prošlog stoljeća koji je danas zbog novih tehnologija uvelike reduciran.

image

Čestitke obitelji Vlahov

ZKZ/Slobodna Dalmacija

Ono što čestitke čini vrijednima je to da su sačuvane te nas i danas mogu inspirirati. Osim čestitki i knjiga gdje se spominje obitelj Vlahov možete se pogledati izložba i poslužiti čestitkama u izdanju Znanstvene knjižnice Zadar. 

image

Čestitke obitelji Vlahov

ZKZ/Slobodna Dalmacija
27. travanj 2024 14:40