StoryEditorOCM
Zadar plusJEDINI U HRVATSKOJ

Ovo su Tatjana, Anita, Sani, Julije, Goran i Julijan: bend profesora osnovne škole iz Arbanasa! ‘Nemamo ime, ali mogli bi se zvati Pedagoške mjere‘

Piše Matea Magaš
9. svibnja 2023. - 22:29

Oni su talentirani, zabavni, opušteni i uvijek spremni na šalu. Da ne znate čime se bave, glazbenike ovog benda ne bi izdvojili od ostalih sastava u Zadru. Ipak, oni su itekako posebni: oni su naime svi profesori iste škole i prvi su takav bend u Hrvatskoj!

- Nažalost nemamo ime, ali imali smo par ideja poput: Pedagoške mjere, Neopravdani sati, Off-line jer ne želimo biti stalno on-line – pojašnjava nam na početku razgovora voditeljica benda, klavjaturistica Tatjana Zorić inače profesorica glazbene kulture u Osnovnoj školi Krune Krstića u Arbanasima.

Njezini kolege žamore u pozadini i nestrpljivo čekaju da im postavimo pitanje. Stalno izbijaju šale i smiju se. U trenutku zaboravljamo da su oni ti koji svakodnevno stoje pred razredima, ozbiljni i odgovorni.

- Nama vam nikad nije dosadno – dodaje uz osmijeh još jedna ženska članica benda, profesorica informatike, Anita Nikić. Ona je pjevačica koja se već duže vrijeme bavi ovom vrstom zabave.

image
Zvonko Pavic/Cropix

- Pjevanje je dio mene, to je moje ”drugo ja.” Bila sam neko vrijeme u jednoj zadarskoj klapi, a sad evo u ovom odličnom bendu s genijalnim kolegama koji su me super prihvatili – otkrila nam je Nikić.

Uz njih dvije, bend čine i Julije Žigo, učitelj prirode i biologije koji svira gitaru, Sani Arbanas, profesor geografije, također gitarist, Goran Ćuk, nastavnik razredne nastave i svira udaraljke, Julian Babić, nastavnik fizike i svira bas gitaru.

Ovaj jedinstveni bend nastao je službeno na prošlogodišnjem ispraćaju osmaša, a drugi nastup održali su već na priredbi dobrodošlice prvašima.

- Ipak, spontano smo se okupili čak godinu ranije, kad smo imali promociju školske monografije u Kazalištu lutaka Zadar. Tada sam se sjetila da neki moji kolege u slobodno vrijeme sviraju pa sam ih upitala žele li malo promijeniti uobičajenu rutinu nastupa koji uglavnom predvode naši učenici. Kolege su to prihvatili i tako smo napravili jedno iznenađenje za sve okupljene jer brojni naši učenici ne znaju da njihovi profesori imaju ”tajni glazbeni život” - prepričava nam Zorić, a s njom se složio i prof. Babić koji je komentirao kako su djeca bila u šoku.

image

Julian Babić i Julije Žigo
 

Zvonko Pavic/Cropix

- Vjerojatno nas doživljavaju ozbiljnijima, bez nekog života van razreda – smije se, a na naše pitanje ima li fizika uopće poveznicu s glazbom, spremno odgovara:

- Itekako! Sve u prirodi su vibracije, puno više nego mi uopće možemo zamisliti. One imaju itekako veze s glazbom, pa tako i fizika – govori prof. Babić, koji je ljubav prema glazbi otkrio još u osnovnoj školi. Ipak, priznaje, imao je veliku pauzu od gitare pa mu je sad drago da se ponovo vratio toj dječjoj ljubavi i to kroz posao. Jednako zadovoljan angažmanom u bendu je i prof. Arbanas, koji je gitaru počeo svirati za vrijeme rata kako bi ”ubio vrijeme”. Priznaje, ni na kraj pameti mu nije bilo da će jednog dana svirati u ”profesorskom bendu”.

- Sve ovo što radimo je baš za našu dušu, ali mislim da smo ujedno i dobar primjer djeci. Ma da barem jednog učenika potaknemo da se počne baviti glazbom, puno smo napravili – ističe ovaj simpatični profesor. Svi ističu da je ipak najveći problem: vrijeme za probe.

image

 Sani Arbanas

Zvonko Pavic/Cropix

- Jedva se mi svi skupa pohvatamo! Osim što radimo u različitim smjenama, neki predaju i u drugim školama, a tu su naravno i obitelji i ostale ”vannastavne” obaveze. Tako da je svaka nova pjesma koju dodamo u repertoaru dodatan uspjeh – govori prof. Žigo koji, unatoč tome, uživa biti dio ovoj nesvakidašnjeg sastava.

- Glazba nas svih povezuje, uz nju se družimo na jedan drugačiji, opušteniji način, odmaknemo se od svojih dnevnih obaveza i rasporeda, često uključimo u sve to i naše učenike i time stvaramo jedno zdravo okruženje kroz pozitivnu aktivnost – govori prof. Žigo, dok su mu se prof. Ćuk i Arbanas jedva dočekali malo ”narugati”:

- Wow, kako dirljivo! – govore i smiju se naglas. Prof. Zorić ih, poput djece, opominje.

image

Tatjana Zorić

Zvonko Pavic/Cropix

- Ovako nam i izgledaju i probe. Dosta su živahne pa uvijek trebam malo vikati, baš kao i u razredu – govori nam prof. Zorić koja ističe kako nekad zada pjesme ”za doma” kako bi se ipak malo ubrzao proces vježbanja.

- Odredimo tko bi što mogao svirati, podijelimo se, skinemo tu pjesmu doma svak sebi i onda se tek nalazimo da nam je ipak sve skupa malo jednostavnije – pojašnjava te dodaje da su to neke univerzanle pjesme koje se mogu izvoditi u raznim prigodama.

Za sada nastupaju samo u svojoj školi, na priredbama. Planova za gostovanja ipak još nemaju...

- Nismo još razmišljali o nekim nastupima van naše školske zgrade. Zadnje što smo svirali bilo je Županijsko natjecanje iz talijanskog jezika jer je naša škola bila domaćin. Za tu smo prigodu pripremili pjesmu ”Lasciate mi cantare”. Nastupili smo i na natjecanju iz njemačkog jezika, ali i na božićnoj priredbi. U svakom slučaju sad smo u problemu: svi od očekuju da nastupamo – šali se prof. Ćuk, inače glavni zabavljač benda. On iza sebe ima dosta ”utakmica u nogama”: preko dvadeset godina svira i pjeva u raznim zadarskim bendovima.

image

Goran Ćuk i Anita Nikić
 

Zvonko Pavic/Cropix

- Ipak, moram priznati, najdraže mi je s mojim profesorima jer je najlakše. Nitko ne komplicira, brzo se oko svega složimo, a i ne moram biti do dugo u noć – ističe Ćuk i dodaje, naravno ponovo u šali, kako su jedini problem financije.

- Kako da podijelimo tu pustu zaradu - pita se sarkastično, nasmijavši ponovo ostatak benda. 

01. svibanj 2024 00:04