StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO ŠTO PITI S VRHUNSKIM PROIZVODOM OTOKA PAGA

Paški sir obitelji Pernjak i vina zadarskog kraja se vole

28. listopada 2017. - 16:16
degustacija1-271017

Koja vina je najbolje piti sa paškim sirom, točnije sa sirevima Sirane MIH u Kolanu? 

Odgovor na to pitanje potražilo je 20 degustatora na večeri sljubljivanja sireva i vina u konobi-kuhinji poznatog zadarskog kulinarskog majstora Renata Kreljeva koji tu odnedavno održava kuharske radionice za domaćice i profesonalne  kuhare. Gastronomsko-vinsku večer je organizirala suradnica za marketing Sirane MIH Manuela Plohl sa suprugom Robertom - oboje su inače pasionirani vinoljupci i kolekcionari vina, putnici koji tragajući za vrhunskim vinima putuje po zemlji i svijetu - naravno u suradnji s kolanjskom obitelji Pernjak, vlasnicima MIH-a. Jedan od domaćina je i bio jedan od braće Pernjak, Šime, koji je degustatore upoznao sa svojim sirevima, načinima sirenja i porijeklu mlijeka od kojeg proizvode vrhunski kolanjski sir.

Degustirala su se vina mahom vinara zadarskog kraja, ali i još nekih, a degustatori su uz četiri vrste MIH-ova sira, podijeljeni u dvije grupe, pili čak 24 vina. Kušavali su se MIH-ov Paški sir, njihov izvorni proizvod kojeg ova obitelj proizvodi još od 1890.g., zatim  Otočan, tvrdi miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, pa Kolanjac, sir od kravljeg mlijeka, te Tartufin, kravlji sir s tartufima, uz dodatak maslinoova ulja, inače pravo otkriće za većinu kušača.

U kombinaciji s njima kušavala su se vina ovih vinara: Kraljevski Vinogradi, MasVin, Vinarija Škaulj, Degarra, Boškinac,Vina Otoka Paga,  Zigante, Peršurić i Fakin Vina.

 Princip je bio takav da degustatori nisu znali koje vino piju u slijedu već su bili koncentrirani na spoj okusa pojedinoog sira sa skrivenom vinom. 

Tako je ispalo da uz Paški sir najbolje odgovaraju crno Degarra Bonterra i Boškinac bijeli cuvee, te Pošip Kraljevskih vinograda od odležanih bijelih vina, uz Otočan Degarra Bonterra, Fakinova La Prima u kategoriji odležanih bijelih, te Boškinčev Gegić. Uz Tartufin jabolje paše crni cuvee Boškinac, te od pjenušavih Misalova Istra. Uz Kolanjac najbolje odogovaraju: Degarrina Bonterra, također i pošip istog vinara, te od pjenušavih vina Misalov Rose.

Na kraju su najzadovoljni bili mladi zadarski vinari Dane Šulentić i Mate Pestić, vlasnici Degarre, čija su se vina, po mišljenju ovih degustatora najbolje okusima našla sa MIH-ovim sirevima.

Među degustatorima je bila i poznata zadarska glumica Tamara Šoletić te njezin suprug Massimo Kovačić, koji je nakratko stigao iz Njemačke gdje za jednu poznatu kompaniju projektira pomoćne brodove za skupe bogataške jahte. Na Massimovom se byboatu vozi i supruga pokojnog Steva Jobsa, a ovaj zadarski stručnjak i sad radi izgradnji broda za jednu poznatu svjetsku facu. Vina i sireve je degustirao i poznati zadarski liječnik dr.Zoran Savić, a iz svoje uljare iz Vrsi tek izliveno mlado ulje donio je Saša Predovan, na degustaiju uz vrhunske sireve i vina.

Iste je večeri održan i prvi službeni i inicjativni sastanak nove i prve zadarske Udruge ljubitelja vina koja u fazi registraciji (a i izabira imena) za čijeg je predsjednika izabran Filip Erceg iz Zavoda za zaštitu zdravlja. Osnivači, njih desetak sebi su stavili za cilj: promicanje kulture vina sa posebnim naglaskom na zadarsku regiju, promicanje hrvatskih vina u nacionalnom i međunarodnom okruženju, poticanje istraživanja i razvoja novih tehnologija, susreti i druženja članova, izdavanje publikacija, organizacija obrazovnih tečajeva, izložba, degustacija i raznih drugih kako kulturnih tako i eno-gastro događanja.

- Usredotočeni smo na promicanje odgovornog konzumiranja i kulture vina na nacionalnoj razini - kaže Manuela Plohl koja je na sebe preuzela najveći teret osnivanja ove Uduge.

 

19. travanj 2024 08:44