StoryEditor
Zadar plusU ČAST ZADARSKOM

Pili su ga na Titanicu, guštali su u njemu Hitchcock i Chaplin, zašto se ne biste i vi počastili slavnim likerom? Evo recepta za savršen ‘maraskino‘

Piše M.P.
17. rujna 2021. - 22:13

Popis poznatih koji su uživali u gutljajima slavnog zadarskog maraskina impozantan je, tu su ruski car Nikolai I. , britanski kralj George IV., Napoleon Bonaparte, francuski kraljevi Louis XVIII., Karlo X. i Louis Philippe, Orson Welles, Alfred Hitchcock, Charlie Chaplin, George Bernard Shaw, Ernest Hemingway...

Ovaj se proslavljeni liker posluživao i na posljednjem putovanju Titanica u noći između 14. i 15. travnja 1912. godine.

U superlativima je o njemu pisao svjetski ljubavnik Casanova u svojim Memoarima, a spominjao ga je i začetnik realizma Honore de Balzac u romanu "Početak u životu" iz 1842. godine, opisujući razgovor likova Schinnera i Georgesa o Zadru i Dalmaciji:

"To je bilo u onom gradu gdje se prozvodi maraskino. Bio sam tamo. To je na obali..."

image
Sour Cherry (Prunus cerasus) in orchard, Moscow region, Russia

Kako u davna vremena (recepturu su prvi osmislili ljekarnici Dominkanskog samostana u Zadru, početkom 16. st.), tako i danas, kultni liker ima svoje obožavatelje, koji ga rado konzumiraju ali i rado poklanjaju.

Za one koji ne znaju, recimo kako je maraskino liker napravljen od destilirane dalmatinske višnje maraske (Prumus hemaetceraus).

Likeru gorko-slatkog okusa pripisivana su ljekovita svojstva, a kako je bio skup, konzumirali su ga samo oni bolje platežne moći.

U 18. stoljeću, kad se zaslugom venecijanskog trgovca Francesca Driolija u Zadru razvija industrijska proizvodnja likera, maraskino je morskim putovima doplovio u sve važnije europske luke.

Prva reklama, objavljena 1779. godine u londonskom listu “The Morning Post”, gospodu je obavještavala o “novome raskošnom okusu”. Odjednom, čitav je svijet htio doznati o čemu je riječ. Napitak je postao silno popularan na europskim dvorovima, očaravajući i najrazmaženija nepca. 

Tri su važna datuma u dugom životu likera:

1840. Francesco Drioli uvodi posebnu tehniku ručnog pletenja boca maraskina, koja se zadržala u izvornom obliku do danas, te sačinjava poseban vizualni identitet proizvoda, jedinstven u svijetu.

1871. Kraljica Viktorija povlači engleske ratne brodove iz Sredozemlja, kako bi ukrcali maraskino za potrebe britanskog dvora

1887. Zadarske tvornice likera posjetio je britanski prijestolonasljednik, princ od Walesa (kasnije kralj George V.), gdje je ostavio veliku narudžbu maraskina, po njegovim riječima "kralja svih likera“.


Ako vam je sve ovo potaklo želju za ugodnim, pa i ljekovitim gutljajima, donosimo vam jednostavan recept za domaći maraskino s portala Moja Zimnica .


DOMAĆI MARASKINO

Najpoznatija verzija pripreme ovoga likera uključuje višnje, šećer i rakiju lozovaču koja se preporučuje kod pripreme likera upravo zbog svoje neutralnosti okusa. Navedeni sastojci u ovome receptu dovoljni su za 1 litru likera od maraske.

SASTOJCI:

- 1 kg višnje maraske s košticama

- 1 kg šećera

- 1 l rakije lozovače

PRIPREMA:

Višnje maraske stavite u plastičnu posudu i operite u hladnoj vodi te očistite od peteljki.

U veliku staklenku u koju će vam stati 1 litre rakije, prvo stavite jedan red višanja pa ih pospite sa šećerom.

Ovaj postupak slaganja višanja i posipanjem sa šećerom ponavljajte sve dok ne potrošite sve sastojke.

Sastojke otprilike rasporedite u jednakoj mjeri tako da vam na kraju ne ostane previše nekoga sastojka.

Kada ste sve posložili u staklenku sve prelijete s rakijom lozovačom i zatvorite dobro s poklopcem.

Ostavite na osunčanom i toplom mjestu mjesec dana.

Povremeno staklenku protresite kako bi se šećer lakše otopio, a višnje ispustile što više arome.

Nakon mjesec dana sadržaj staklenke procijedite u bocu i zatvorite i liker je spreman za konzumaciju.

item - id = 1128180
related id = 0 -> 1147858
related id = 1 -> 1147753
03. prosinac 2021 04:10