StoryEditorOCM
Zadar plusIVAN ŠARIĆ: KAKO SAM RIJEČKIM STUDENTIMA PRODAO BABULJE KAO ZADARSKE KOKTELE

Plenky bi krv dao za Hrvatsku, al' ne može jer je anemičan

11. ožujka 2017. - 17:30
saric_komicar3-181116

Nakon dva puta za redom rasprodane dvorane Lisinski, napoznatiji hrvatski stand-up komičar Ivan Šarić u subotu gostuje u rodnom Zadru. Nastup u Arsenalu iskoristili smo za blic razgovor.

Zašto ste se i od kada počeli baviti stand up-om?

- Priča oko stand up-a počinje 2006. g. kad sam prvi put stao na pozornicu Boogaloo kluba u Zagrebu. Imao sam veliku želju to probati, napisao sam materijal od 20 minuta i moram priznati da mi je prvi nastup još uvijek jedan od najboljih nastupa u karijeri. Bilo me užasno strah jer tu za razliku od TV-a nema ponavljanja. Ili jesi ili nisi. Taj nastup mi je otvorio vrata što u Hrvatskoj tako i u Sloveniji i nakon nekoliko godina pretvorio se u pravi posao.

Tko su vam uzori? Što mislite o Jerryju Seinfeldu i njegovoj seriji?

- Kako starim tako mi se uzori mijenjaju. Sve je počelo s Robin Williamsom, Chris Rockom i Dave Chappelleom. Jerry Seinfeld je kategorija za sebe, mislim da je on prvi doticaj Hrvatske sa stand-up komedijom. Nedavno sam otkrio australskog komičara Tim Minchena koji me oduševio! No to ne gledam kao idolopoklonstvo, već kako motivacija i način da učiš od najboljih. Prije nego ostvariš sebe kao osobu i komičara moraš ubiti svoje heroje i naći svoj komičarski "glas".

Htio bi spomenuti da mi je jedan od domaćih zasigurno Zijah Sokolović, njegova energija i sposobnost kontroliranja publike dok ih baca lijevo desno s emocijama nije fascinantna!

Kao Zadranin, koji je za vas najduhovitiji grad u Dalmaciji i zašto? Ima li Zadar, kao, recimo, Split, neki svoj humor?

- Ne znam da li mogu izdvojiti bilo koji grad po humoru. Mislim da to ovisi o generaciji koja vlada tim gradom. Humor je jako subjektivan. Nešto što je nekom urnebesno, drugom nije nimalo duhovito. Zadar sam po sebi odiše sarkazmom i autoironijom. To nam je donekle obrambeni mehanizam da bi mogli preživjeti u gradu.

Čemu se vi smijete? Tko vas može nasmijati i zašto?

- Što sam stariji sve više volim domaće životne priče jer svaka dobra komedija u sebi ima bar 20 posto tragedije. A od strane komedije u zadnje vrijeme oduševila me animirana serija Rick and Morty svojim pristupom humoru i životu.

Što vam je smiješno kod Plenkovića, Grabar Kitarović , kardinala Bozanića i Trumpa?

- Nemate vi dovoljno prostora u novinama. Na čelu države imamo lika koji nije bio u vojsci jer ima anemiju, ali je zato za uvođenje vojnog roka. Mislim da je njemu teže nego vojniku, Plenky bi dao krv za svoju Hrvatsku, ali ne smije zbog nalaza. S druge strane imamo Kolindu koja je izjavila da je njezin najveći doprinos to sto je uvela “koncept zajedništva” u Hrvatsku. Alo! Ona je uvela koncept! Drugim riječima nije napravila ništa. Protiv Trumpa nemam ništa, mislim da je on samo pokazatelj kamo ide i naša politika (Pernar – klaun s opasnim planom). Daj ljudima ono što žele čuti, a ne ono što je istina. Protiv kardinala Bozanića ne bih htio ništa loše reći, ne želim se zamjeriti vladarima države koji obučeni u zlato govore kako trebamo biti bolji prema siromašnima. Kad odrastem želim biti bogat kao Bozanić. Znam da je nerealno, ali snovi su snovi.

Je li istina da ste riječkim brucošima svojedobno prodali babulje pod zadarske koktele?

- Ha, ha, ha! Istina! Ne znam kako ste to saznali? Za vrijeme studija sam se snalazio za novce kako kod sam znao. Tamo nisu znali što su babulji, zvučalo im je egzotično. Pa sam im provalio da je to lokalno zadarsko piće. I tako sam prodao babulje Riječanima. Mislim da sam im slagao da je to bambus s rakijom. Nisam siguran, ali poanta je bila da te odvali kao babulj u glavu. Bilo je mrtvih tu večer.

02. svibanj 2024 02:07