StoryEditorOCM
Zadar plusVINSKI ADVENT

Plešivički vinari Korak, Tomac i Šember gostovali u „Foši“, a sa sobom doveli i sjajnog chefa Bernarda Koraka

Piše Mario Vuksan
21. prosinca 2021. - 20:31

Iako je najmanja vinska regija u Hrvatskoj, Plešivica je postala sinonim za vrhunska vina, njezinih je 20-ak vinara je sa svojim vinima brendiralo svoj kraj kao izuzetno atraktivnu turističku destinaciju koja ima ozbiljnu, pravu vinsku cestu, a zbog fenomenalnih pjenušaca diči se komplimentom „hrvatska champagne regija“. Zato je gostovanje tri najpoznatije vinarije s Plešivice u Restoranu „Foša“ u ponedjeljak, u sklopu male serije prosinačkih gastro eventa „Advent u Foši“ i najzanimljiviji vinski i gastronomski događaj ovoga mjeseca u Zadru. Možda i cijele ove pandemijske godine.

image
Plešivička vina restoran Foša
Bojan Bogdanić

Vera Korak, Tomislav Tomac i Nikola Šember stigli su u „Fošu“ s punim kombijem svojih vrhunskih vina, ali i sa Bernardom Korakom, mladim kuharskim virtuozom koji je učio kod Ane Roš, Slovenke koja je ove godine, kao jedina žena uvrštena u Top 10 kuhara svijeta, ali i kod Massima Botture u njegovom slavnom restoranu „Osteria Francescana“ u Modeni. Danas chef Korak kuha u fine dining restoranu u obiteljskom vinogradu na Plešivici, a ovaj put je stigao u Zadar kako bi sa chefom „Foše“ Sašom Beganom složio meni od šest sljedova u kojem su udružili kontinentalne namirnice i jela s našim morskim plodovima. Prijateljski „four hand“ okršaj ispao je pravi mali spektakl u kojem je, na žalost, moglo uživati tek 50-ak gostiju. Somelier restorana „Korakovih“ Antonio Gregurić izvrsno je posložio vina uz svako jelo pa je doživljaj bio potpun.

image
Plešivička vina restoran Foša
Bojan Bogdanić

Naravno da su plešivički vinari dočekali goste sa svojim slavnim, svježim pjenušcima koji su se udružili s kamenicama s malo crvene kapule dok se još stajalo. S ozbiljnijim pjenušcem nastavilo se i dalje: Tomčev Blanc de Noirs pratio je Bernardov kontinentalni seljački doručak, kruh i maslac, ali i Beganove marinirane trlje koje se odležale u soku od cikle i postale još crvenije i ukusnije.

Began je nastavio sa želatiniranim carpacciom od škampa nakon čega je uslijedio Šemberov rajnski rizling po kojem su plešivički vinari poznati bar kao po odličnim pjenušcima. Korak je odgovorio svojom kreativnom izvedenicom bunceka i zelja nakon čega se pila izvrsna, moćna kupaža više vrsta bijelih sorti iz vinograda Korakovih. Chef Began je i iznenadio i oduševio sa svojom ribljom divenicom od hame koju je posuo tartufom, što je njegovo originalno jelo kojeg bi trebao ubuduće stalno držati na jelovniku „Foše“, nakon čeka je somelier natočio Tomčev sauvignon iz amfore (zapravo betonskog spremišta u zemlji). Vrhunac duge gozbe bio je Korakov grilani srnin hrbat, mekan, sočan i crven poput najmekšeg bifteka kojeg je chef servirao s umakom od temeljca od srne i beremeta, autentičnog likera s Plešivice. I pireom od celera. Korakov je bio i desert: pjenaste kreme od šipka i čičoke na hrustavim mrvicama – žira. I bez šećera. Ako je nakon srne s grila odlično sjeo Korakov pinot, još bolje je iza atraktivnog kolača došao Šemberov pjenušac „Pavel“ koji će, jednog dana kad odraste, sasvim sigurno postati šampanjac.

image
Plešivička vina restoran Foša
Bojan Bogdanić

Bila je to odlična kombinacija vrhunskih vina iz srca Hrvatske i inovativnih jela koja ipak imaju duboke korijene u gastronomskoj tradiciji Hrvatske, baštini s one strane Velebite kao i s ove naše primorske. I da, mogu skupa, i vina i hrana.

A Restoran „Foša“ sa svojim atraktivnim eventima koje „gura“ voditelj Mate Nižić, naravno i sa krajnje ozbiljnom ponudom s kojom se uvrstio u vrhove ugostiteljstva u Hrvatskoj, ostaje utvrđen na mjestu predvodnika najzanimljivijih i najvažnijih restorana na zadarskoj gastro sceni, ako se sadašnja ukupna ponuda uopće može tako nazvati.

02. svibanj 2024 10:31