StoryEditorOCM
Zadar plusHUMANOST NA DJELU

Po prvi put na zadarskom Adventu cjelokupni prihod jedne kućice odlazi u humanitarne svrhe: "Zadarska dica" pomažu mladoj Petri Adžić

Piše Matea Gugić Magaš
24. studenog 2021. - 14:27

Hrvatski nogometni klub Zadar nastavlja s humanitarnim projektom 'Zadarska dica' koji je orijentiran prema akcijama za pojedine socijalne slučajeve te raznim zadarskim udruga koje djeluju na području rada s djecom kojoj je potrebna pomoć .

Ove blagdane, HNK Zadar surađivat će s tvrtkom 'Pura vida' koja je zakupila adventsku kućicu na Trgu pet bunara, a koja će nositi ime projekta 'Zadarska dica'. Tako će, po prvi put na zadarskom Adventu, prihod jedne kućice od prodaje hrane i pića u cijelosti otići u humanitarne svrhe. 

Točnije, novac će se skupljat za mladu za Petru Adžić, 15-godišnju djevojku koja je u lipnju doživjela oblik moždanog udara nakon kojeg je, nakon tri operacije, uspostavljena dijagnoza spastične tetraplegije (potpune oduzetosti) i afazije (odsustvo govora). Rehabilitacijom u Krapinskim toplicama ovaj mali borac počinje se samostalno hraniti, pričati i hodati uz hodalicu.

image
Petra Adžić

- Naša je Petra sada kandidat za robotsku neurorehabilitaciju koja će joj pomoći da se što prije vrati svom uobičajenom životu, a cijena jednog tretmana je od 15 do 20 tisuća eura. No, nakon pregleda i procjene koji će biti 14. prosinca znat ćemo točno koliko novaca će biti potrebno – rekao nam je njezin brat Frane Adžić koji nije mogao sakriti emocije kad smo ga upitali je li očekivao ovakav odaziv svojih sugrađana.

- Iskreno, nemam riječi! Zaista nitko od nas u obitelji nije očekivao da će se ovoliko ljudi skupiti i podržati našu molbu. I ova akcija s adventskom kućicom je stvarno divan potez mladih ljudi, kao i cijelog kluba, kojima samo mogu iskreno, od srca, zahvaliti – rekao je emotivno Frane te dodao ako se kojim slučajem dogoditi da premaše traženi iznos, sav višak novca prebaciti na račun nekome kome on u tom trenutku bude najpotrebniji.

Sanitni: Dođite i podržite akciju!

Krševan Santini, član Upravnog odbora HNK Zadra, rekao nam je kako je ova akcija samo nastavak njihovog humanitarnog djelovanja. 

- Kad smo pokrenuli klupski projekt "Zadarska dica", vodili smo se mišlju vraćanja duga zajednici koja je nama tijekom godina mnogo dala. Zato smo odlučili pomagati onima kojima je najpotrebnije. Do nas je došla vijest o maloj Petri te smo bez razmišljanja odlučili uskočiti i pomoći njoj i njenoj obitelji. Stoga pozivam sve svoje sugrađane da nam se pridruže ovoga Adventa i na našoj kućici uživaju u domaćim namirnicama i proizvodima s lokalnih OPG-ova, a uz to budu dio ove naše akcije i naprave dobro djelo - zaključio je Santini. 

image
Krševan Santini
Nenad Opacic
20. travanj 2024 18:30