StoryEditorOCM
Zadar plusSJAJNE "JADRANAŠICE"

Pobjednice iz Zadra: nije ih omela ni korona ni Sarina temperatura - dva zlata uzele su u „muškom brodu” u kojem je još 2001. veslao njihov trener!

Piše Predrag Opačić
14. rujna 2020. - 15:27

Suha statistika kaže da su veslači i veslačice zadarskog „Jadrana” na ovogodišnjem državnom prvenstvu osvojili dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Zbog epidemije, prvenstvo je dva puta odgađano, sezona nije izgledala kao sve prethodne, ali je regatna staza na Jarunu na kraju ipak primila sve hrvatske veslače, od kadeta do seniora.

Kada je o „Jadranu” riječ, ovo će prvenstvo biti upamćeno po sjajnom rezultatu mlađih juniorki koje su se u Zadar vratile s dvije zlatne i jednom brončanom medaljom. Sara Žuvanić, Ivana Sladić, Lucija Kasap i Mara Bencun postale su državne prvakinje u četvercu na pariće, što je drugo uzastopno zlato za „jadranašice” u toj disciplini.

image
Četverac na pariće mlađih juniorki Lucija Kasap, Sara Žuvanić, Ivan Sladić i Mara Bencun s trenerom Danijelom Bajlom

Ali, kao da je to bilo malo: sve četiri su nastupile i u dvojcu: Sara i Ivana su opet pobijedile, a Lucija i Mara su uzele broncu!

Samo nekoliko dana prije – nije se znalo hoće li četverac uopće nastupiti.

-Sara Žuvanić je dobila visoku temperaturu i nastup je stvarno bio vrlo upitan. Moram se zahvaliti dr. Eugeniji Kasap Basioli koja se jako angažirala i pomogla Sari da u neočekivano kratkom roku svlada temperaturu. Tako smo uz njenu pomoć ipak nastupili i izdominirali! Ali, moram kazati i ovo: da se samo mene pitalo, ne bismo ni veslali. Govorio sam da nema te medalje zbog koje treba riskirati zdravlje, ali Sara nije htjela ni čuti, za nju je ovo bilo finale Olimpijskih igara, ni u snu nije željela odustati. Samo je rekla „idemo dan po dan, pa dokle dođemo”, a meni je to bilo „sat po sat”. Izvukla je iz sebe maksimum, kolegice u brodu su joj pomogle i na kraju su zasluženo slavile, kaže trener zadarskih djevojaka Danijel Bajlo kojemu je ovo „prvo žensko državno prvenstvo”.

-Djevojke je do ožujka vodio moj kolega Marko Dragičević i jako puno mi pomogao u pripremi prvenstva. Iako se nije znalo hoće li prvenstvo uopće biti održano, cure su cijelo vrijeme bile jako motivirane, već nakon dvije.tri regate sam bio siguran da možemo ići „u paketu”, s četvercima i u dublu. Ušli smo na nepoznat teren zbog Sarine bolesti, ali, pametne su to, motivirane, srčane i uporne cure, međusobno jako povezane. Ne mogu opisati koliko mi je drago što su uspjele, zaključuje Danijel Bajlo.

-Sezona je bila drugačija od svih, neizvjesno je bilo hoće li prvenstva biti, a ta moja temperatura je samo povećala presing i stres. I brod nam je malo napuknuo. Na kraju je sve ispalo odlično, presretne smo! Nisam htjela odustati, ako smo već trenirale, hajde da i odveslamo i dovedemo to do kraja. Zahvalna sam i našem treneru i pogotovo mojim kolegicama, sada smo sve zadovoljne, jako mi je drago što sam tako odlučila, kaže Sara Žuvanić čija je bolest umalo „koštala” dvije medalje.

image
Mara Bencun i Lucija Kasap, brončane u dvojcu na pariće mlađih juniorki

-Mi smo ponizno ušle u prvenstvo, nismo znale što možemo očekivati. Ma koja od nas da ima neki problem, na njega smo fokusirane sve četiri, to nam je zajedništvo važno i to nas je dovelo do uspjeha! Ispalo je super! Do pola utrke je bilo napeto, ali naše protivnice iz „Mladosti”, s dvije reprezentativke u posadi, u drugom dijelu staze su „pukle”, nisu nas mogle pratiti, prezadovoljna je i Lucija Kasap.

image
Dvostruke prvakinje Hrvatske postale su Sara Žuvanić i Ivana Sladić koje su slavile u dvojcu na pariće i četvercu na pariće

U cijeloj priči ima i jedan kuriozitet koji možda najbolje ilustrira priču o zadarskom veslanju: brod u kojemu su nastupile „Jadranove” djevojke je – muški! U njemu je veslao njihov trener Danijel Bajlo još tamo 2001. godine kada je imao 190 cm i 90 kilograma! U brodu prilagođenom muškarcima, djevojke su uzele sve te medalje. A „ženski brod” još će čekati.

Srebrni juniorski četverac

Srebrnu medalju u četvercu s kormilarom mlađih juniora osvojili su Bernard Murtić, Ivan Mustać, Petar Miloš, Jakov Grković i kormilar Elvis Vrkić.

Vrijedi još zabilježiti i peto mjesto u B finalu kojeg je zauzela Natali Pera.

18. travanj 2024 07:30