StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: IZALAZI DRUGI BROJ SILBENSKIH NOVINA

Pogledajte kako nastaju ​"Crtice s otoka" koje se čitaju od ruke do ruke!

Piše Matea Gugić
25. travnja 2019. - 17:20
Crtice s otoka_Silba 23

"Ako ste svoj primjerak novina dobili na rivi, u pošti, konobi ili dućanu, sva je prilika da ste se na Otoku već udomaćili, dok će novine, nadamo se, već produbiti osjećaj koji nosite u sebi: baš o Silbi kao mjestu gdje sada trebate biti..." - ovako započinje "uvodna rič" prvih Silbenskih novina simpatičnog naziva, "Crtice s otoka". Te su "crtice" zapravo teme od vitalne važnosti za Silbenjane i njihove stalne goste te ogledalo otoka koje će, osim problematiziranja njegovih glavnih briga, pružati i razbibrigu te pored poteškoća, dokumentirati i ljepotu življenja na otoku. Cilj novina je da, poput svega drugog na ovom otoku, budu autentične i kritične, da postanu medij zajednice, kako što se tiče tema koje obrađuju, tako i ljudi koji ih stvaraju.

Trojac zadužen za izlazak prvih otočkih novina itekako zna pisati: Natasha Kadin, idejna začetnica projekta i njegova glavna koordinatorica, inače je kustosica i producentica u kulturi, ali povrh svega velika zaljubljenica u Silbu. Ona je, uz Bojana Krištofića, esejista i pjesnika te Antonelu Marušić, književnicu i iskusnu novinarku, prošle godine pokrenula sedmodnevne radionice za sve zainteresirane otočane na kojima se stvara sadržaj silbenskih novina.

- Naš zadatak je povesti sudionike radionice i druge suradnike cijelim procesom nastanka novina od početka do kraja, od konceptualizacije i postavljanja tematskog okvira, preko pisanja tekstova i intervjua, rada na (foto)reportažama i ilustracijama te zabavnim stranicama do prijeloma i pripreme za tisak – otkrila nam je Kadin dodajući kako im puno pomaže grafički urednik Sven Sorić, koji ne vodi radionicu na licu mjesta, već digitalno "na liniji" iz svog studija u Zagrebu.

Najzanimljivije je što je ovaj projekt zapravo "uradi sam". Naime, pokušavamo proizvesti novine oslanjajući što je više moguće na resurse koji su nam dostupni tu, na otoku. Ovdje ih uređujemo, digitalno tiskamo i vlastoručno uvezujemo – pohvalila nam se Kardin, ističući kako su krenuli od "nule", ne znajući kakvi će biti komentari lokalaca.

- Reakcije na prvi broj bile su zaista pozitivne i zapravo iznad svih naših očekivanja, prvenstveno na samoj Silbi gdje su otočani vrlo toplo pozdravili njihov izlazak, živo zainteresirani sa sadržaj koji ih se, uostalom, neposredno tiče. Lijepo su ih primili i na Olibu te u Zadru, gdje su ubrzo bile predstavljene. Prve reakcije su nam, k tome, ukazale na smjer kojim bi ubuduće valjalo ići – rekla je Kardin najavljujući tako teme idućeg, drugog broja silbenskih novina.

Tako će svi kojima novine budu dostupne, a distribuiraju se starim putem "od ruke do ruke", moći pročitati priču o drami objavljenoj 1952. godine povodom stogodišnjice otkupa otoka od plemstva, od strane njegovih stanovnika, zatim o zaštiti prirodne i kulturne baštine otoka, ali i o temama čišćenja otoka od plastičnog otpada. Čitatelje bi također mogle zanimati i priče o autohtonom ljekovitom bilju s otoka ili o Vanji Kuljerić, volonterki u obnovljenoj otočkoj knjižnici koja je udovica poznatog hrvatskog skladatelja, dirigenta i akademika Igora Kuljerića.

- U drugom ćemo broju zaista imati pregršt pravih silbenskih crtica s otoka! Tako nam Michael Ellenbogen, austrijski državljanin hrvatskog porijekla i cjeloživotni posjetitelj Silbe, donosi pravu pustolovnu priču o jednoj pogibeljnoj plovidbi do susjednog Oliba, a rođena Silbenjanka Kai Matulina premijerno je osmislila sportsku rubriku, osvrnuvši se na prvi otočki turnir u balotama za mješovite parove – otkrila nam je Kadin. Prisjetila se i jedne anegdote od prošlog ljeta kada je jedan čitatelj iz Sv. Filipa i Jakova poželio imati svoj primjerak prvog broja otočnih novina te mu ih je Bojan Krištofić u ulozi kolportera-biciklista odnio na vrata.

- Samo da znate, prva dva broja nam uskoro lete i do Berlina jer i tamo ima zainteresiranih čitatelja – ponosno nam je istaknula Kadin.

Želja organizatora radionica i pokretača novina je da u budućnosti još nekoliko otoka dobije svoje otočke novine, te da one s godinama postanu samoodržive, odnosno da zainteresiraju, educiraju i opreme lokalne zajednice da samostalno produciraju vlastite novine. 

Radionica izrade drugog broja Crtica s otoka traje od 20. do 27. travnja u zgradi MO Silba. Dobrodošli su svi, i veliki i mali, no potrebno je unaprijed se prijaviti na mail adresu info@silba-environment-art.hr, kako bi voditelji radionice znali koliko vrijednih ruku i pametnih glava mogu očekivati. Organizator projekta je umjetnička organizacija SEA (Silba Environment Art), uz financijsku pomoć Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.

19. travanj 2024 17:19