StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PODSTANARSTVU U INAT

Pogledajte trendi stančić na Boriku koji raspiruje maštu i ruši predrasude

16. veljače 2018. - 14:59
stan_maric25-090218

Da unajmljeni stanovi ne moraju biti dosadni dokazala je obitelj Marić, kojoj su vlasnici stana na zadarskom Boriku dali slobodne ruke da u potpunosti osvježi 40 kvadrata svog životnog prostora. U šest godina koliko su podstanari, polako su u stan unijeli dašak skandinavskog, industrijskog i retro stila koji se savršeno sklapaju u jednu simpatičnu eklektičnu cjelinu, stvarajući tako dom po mjeri ovog bračnog para. Sve prema vlastitom osjećaju, kako kažu - samo njihovom feng shuiju.

- Iako danas ovaj stan vidite u ovom ruhu, za dva mjeseca on će izgledati posve drukčije. To je zato što gotovo svakodnevno nešto u prostoru mijenjam, pronalazim nove komade namještaja na glomaznom otpadu, restauriram ih, osmišljavam i izrađujem nove ukrase i razmještam ih po prostoru - objašnjava nam Marinela Marić, regionalna koordinatorica jedne marketinške grupe i bračna polovica od koje kreće većina, ali ne i sve ideje. Njezin suprug Tomislav također je kreativac koji je svoju veliku strast prema motorima pretočio i u izradu industrijskih svjetiljki od njihovih dijelova - zupčanika, cilindara, ventila... Jedna osvjetljava noćni ormarić u spavaćoj sobi, a druga radni kutak u dnevnom boravku. Ostale su pak u izradi u podrumu ili krase domove bliskih prijatelja. Upravo su takve sitnice ovaj dom lišile sterilnosti, dajući mu toplinu i individualnost.

U ˝uradi sam˝ maniri

Vodonepropusni "škartoci" za cvijeće, vješalica ukrašena transfer tehnikom, ukrasne ljestve i stalak za časopise u hodniku, lusteri i pano iznad kauča, kutija od banana koja sad služi za odlaganje cipela - sve su to ručni radovi Marinele koja žudi za time da stvarima da drukčiju namjenu, da nešto oštećeno vrati u život.

- Sličan je primjer i ova lampa iza kauča, izrađena od štafelaja kupljenog u "Bauhausu" i svjetiljke iz "Ikee". Ona je takva većinu godine, osim ljeti kada mičem lampu i na stalak dodajem ventilator koji nam je tada potreban da rashlađuje prostor - objašnjava nam Marinela, ponovno dokazujući da u ovom stanu jedino promjena jest stalna.

Tako i slike koje trenutno krase zidove, neće još dugo, jer uskoro će ih njihova vlasnica zamijeniti novima, onima koje više odgovaraju njezinu raspoloženju ili vremenskom dobu. Stan nema puno prostora za odlaganje, a spavaća soba nije zagušena velikim ormarima pa prvo što u njoj upada u oči je veliki krevet s uzglavljem koje je Marinelino djelo, zatim crno-bijeli detalji te čistoća, mir i prozračnost. - Veći ormar i više prostora za stvari mi ne treba - radije kupujem sitnice za dom, razne materijale, boje i alate nego odjeću. No, ako slučajno negdje pronađete zgodno radno odijelo za žene, rado ću ga kupiti - šali se Marinela.

Kompletna transformacija

Kuhinja, u originalu od tamnog drveta, jedna je od prvih stvari koju je ovaj bračni par promijenio u stanu. Uz minimalne troškove dali su joj svježinu i moderan look, koristeći ljepljive folije, sive boje za fronte i bijele za radnu površinu. Uz mali dodatak retro ručkica, kuhinja je postala trendovska skandinavska ljepotica. Njezini ormarići, osim posuđa, kriju i zgodnu sliku napravljenu od vrećica šećera koje je Marinela skupljala više od dvadeset godina u svakom kafiću gdje bi popila kavu. Radni kutak u potpunosti je njezino djelo, stol je sama izradila, a stolicu pronašla na otpadu i obnovila. Posebno je vizualno zanimljiv i pun detalja kutak s redateljskom stolicom u hodniku, gdje inače većinu vremena provodi Mica Marić, umiljata ljubimica obitelji. Marinela i Tomislav većinu vremena, pak, provode u dnevnom boravku, na kutnoj garnituri kraljevsko plave boje iznad koje planiraju napraviti viseći vrt.

- Naprosto obožavam zelenilo. Pogledajte oko sebe, sve je puno biljaka u teglicama, ali i rezanog cvijeća. Zato bih voljela cijeli ovaj zid u dnevnom boravku „obući u zelenilo", tj. teglice s raznim biljem, bit će to moj sljedeći mali kućni projekt! - govori nam kreativka, čiju maštu ovih četrdesetak kvadrata ne otkriva u potpunosti. Sve što u ovaj dom ne stane, a pronašla je na otpadu ili u trgovinama po nižoj cijeni na odjelu "Oštećeno", nosi u vikendicu u Lici i tamo popravlja, brusi, boji - stvara! Možda nam taj dio svojih čarolija otkrije nekom drugom prilikom.

 

23. travanj 2024 10:51