StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: BILI SMO U HNK NA GENERALNOJ PROBI MALIH BALERINA

Polaznice baletne udruge Pirueta otplesat će "Carmen"

28. svibnja 2018. - 16:39
carmen5-280518

Zadarska baletna udruga Pirueta, odnosno njenih stotinjak polaznica različitih dobnih skupina, od tri i pol do 21 godine, nastupit će sutra 29. svibnja u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar i premijerno otplesati virtuozni balet „Carmen“. Prema glazbi Georgesa Bizeta, voditeljica udruge Vinka Zekić osmislila je koreografiju kojom će balerine u 50 minuta prikazati sve što su mjesecima pripremale, hrabro se uhvativši u koštac s antologijskim baletnim komadom. Bili smo na njihovoj generalnoj probi i dobili mali uvid u ovu veliku predstavu!

- Ovog zahtjevnog repertoara prihvatile su se sve polaznice Piruete. Svakako da to nije nimalo lak zadatak, no uvijek se publici trudimo predstaviti nešto iz klasičnog baletnog repertoara, ono što se rijetko može doživjeti na zadarskim kazališnim daskama. Znate kako se kaže, plesač lako može biti svatko, ali klasična balerina ne – to je pak izniman posao za koji je potrebno mnogo discipline i odricanja. Carmen je najkraći klasični balet, koji zbog upečatljive glazbe, plesa i same priče na gledatelja ostavlja vrlo snažan utisak, saznajemo od voditeljice Vinke Zekić, inače klasične akademske balerine. Za kostime malih balerina pobrinula se pak Ada Duka, a za scenografiju Dragan Sinovčić.

Balet Carmen obilovat će i solo dionicama najekspresivnijih polaznica Piruete koje će pokazati svoje kvalitetno plesno umijeće, među njima su i nagrađivane Lucija Šušić, Tea Drvosek i Nikolina Dugač kao i mlada plesna nada Valerija Vojvodić. Sva su ostala slova suvišna, u šarm balerina uvjerite se sami na daskama HNK Zadar i uživajte u njihovim piruetama, arabesquama, entrechatama, cabrolama...

02. svibanj 2024 03:09