StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: POSJETILI SMO NOVE PROSTORE PRVE POLICIJSKE POSTAJE ZADAR NA VOŠTARNICI

Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!

Piše I. Ivanac
11. studenog 2019. - 22:50
zgrada_policija-081119

Djelatnici prve policijske postaje Zadar, koja je dosada radila u centru grada, u zgradi suda, uskoro sele na novu lokaciju: jedna od zgrada unutar kruga nekadašnje vojarne Stjepana Radića gotovo je obnovljena i spremna za useljenje novih stanara. Uređenje te, donedavno trošne zgrade, vrijedno je preko sedam milijuna kuna bez PDV-a. Radovi su započeli u svibnju, a završetak rekonstrukcije očekuje se krajem ove godine.

Mi smo obišli gradilište i nove prostorije koje su već poprimile budući izgled. Dok je okoliš oko nove zgrade policije još uvijek kompletno iskopan i razrovan zbog postavljanja cijevi za odvodnju, unutrašnjost je skoro finiširana. I izgleda odlično!

- Radovi na uređenju prizemlja zgrade su u završnoj fazi, a trenutno je u tijeku izrada projekta za priključak na odvodnju s obzirom na izmijenjene okolnosti u odnosu na projekt iz 2005. godine kada je ishođena građevinska dozvola. Tražene su izmjene i dopune građevinske dozvole s obzirom na to da se radi o uređenju samo dijela zgrade, a radi izdavanja uporabne dozvole za prostor koji je uređen, izvijestili su nas iz MUP-a dodajući kako će nakon završetka svih radova i uređenja okoliša, te nakon ishodovanja svih potrebnih dozvola započeti preseljenje.

Djelatnici Prve policijske postaje Zadar trenutno se nalaze u zgradi Županijskog suda u Zadru na Poluotoku, a unutar te zgrade zauzimaju urede površine oko 780 kvadrata. Stoga će im preseljenje u obnovljenju zgradu zasigurno donijeti toliko potrebni komod s obzirom na to da se novi uredi prostiru na čak 1800 kvadrata.

Iako preuređena zgrada ima prizemlje i prvi kat, trenutno je na redu samo preuređenje prizemlja, a ulazi na prvi kat bit će zatvoreni.

A kako bi se uvjerili dokle su radovi na obnovi zgrade stigli, kroz gradilište nas je proveo glavni nadzorni inženjer građevine Leonard Kvarantan iz poduzeća Institut IGH d.d. Zagreb koji cijelo vrijeme budnim okom nadgleda obnovu.

- Stanje koje smo zatekli kada smo ušli u zgradu nije baš bilo reprezentativno. Dugo vremena zgrada je bila prazna i zapuštena, a instalacije ogoljene, što nije neuobičajeno za takve zgrade. Stari zidovi su se rušili, podovi su počupani, ali zadržana je postojeća konstrukcija zgrade, govori nam inženjer Kvarantana dodajući kako će zgrada imati dva ulaza, jedan za policijske službenike koji se nalazi preko puta zgrade Trgovačkog i Općinskog suda u Zadru te drugi ulaz za građanstvo koji će se uskoro "probiti" sa strane ulice Stjepana Radića.

Uskoro će biti gotova i najstrože čuvana prostorija unutar policijske postaje – prostor za zadržavanje. Dvije prostorije u kojima će noćiti ne baš tako dobri građani imaju vertikalne šipke i prozor s rešetkama na koji se još trebaju postaviti staklene cigle. U tim prostorima se nalaze sanitarni čvorovi koji su odvojeni pregradom na koju se nije moguće popeti zbog zaobljenog vrha i kosine pregrade. Zatvorenici će unutar tih prostora imati i zvonce koje je priključeno na slabu struju kako bi mogli pozvati policijskog službenika.

Tlocrt zgrade je kvadratnog oblika što dopušta da se u njezinoj unutrašnosti nalazi i veliki atrij. Inženjer Kvarantan skreće nam pozornost i na plafon na kojem se nalazi posebni knauf. Naime, u obnovljenim prostorima postavljen je akustični strop, odnosno knauf koji ima rupice na sebi kako u hodnicima i uredima ne bi bilo jeke.

U zgradi je napravljena i velika dvorana za sastanke, sobe za ispitivanje, garderobe za službenike s velikim sanitarnim čvorovima, a zaposlenici prve policijske postaje više neće imati problema s parkingom jer ga na novoj poziciji, za razliku od Poluotoka, ima na pretek.

Svi podovi unutar zgrade su dovršeni, a u prostorije, kojih ima preko 40, stavljene su sive pločice i drveni parketi. Zidovi su također ofarbani u bijelu boju. Instalacije su dovršene, a čeka se postavljanje sanitarija, vrata te sitna uređenja koja će, sudeći prema onome što smo vidjeli, zasigurno biti gotova do kraja godine.

Radovi na obnovi zgrade u koju će se useliti Prva policijska postaja Zadar iznose 7.042.187,90 kuna bez PDV-a, a za napomenuti je kako izvođenje radova sufinancira Grad Zadar u iznosu od 1.000.000,00 kuna i Zadarska županija u iznosu od 600.000,00 kuna.
Za izvođenje radova proveden je postupak javne nabave te je sklopljen Ugovor o izvođenju radova s tvrtkom PRIMAT-RD d.o.o. Hrvatski Leskovac. Također je proveden postupak jednostavne nabave za stručni nadzor radova te je sklopljen Ugovor o stručnom nadzoru s INSTITUTOM IGH d.d. Zagreb.
 
20. travanj 2024 12:02