StoryEditorOCM
Zadar plusVRELO UNE

Posjetite izletište u našoj županiji: izvor veličine jezera će vas očarati, uređene su staze i vidikovci, a mi donosimo i video zarona do njegove dubine od 248 metara!

Piše Lada Burčul
13. kolovoza 2022. - 17:40

"Tko se na izvoru rijeke Une umije, ostaje vječno mlad", kaže legenda. Una izvire u Zadarskoj županiji i za uzimanje vode u dlanove nije potrebno "loviti" vodenu bujicu koja teče, jer izvor Une je velik kao jezero. Mirno, smaragdno, hladno, veliko jezero, na nadmorskoj visini od 500 metara, ali istodobno duboko u klancu, okruženo strmim visokim liticama. Zvuči nestvarno, a tako i izgleda.

Tako mirna voda na izvoru neke rijeke je raritet. Do izvora je uređena staza, napravljeno je izletište koje ne bi trebalo zaobići.

image

Staza koja vodi do izvora Une je uređena i sigurna

Jure Miskovic/Cropix

Una je na svom izvoru tako velika i mirna, jer je dubina izvora, do sada izmjerena, 248 metara. Na svom putu iz utrobe zemlje prema njezinoj površini voda se širi i na svom izvoru je stoga velika kao jezero. Voda je plavozelena, mirna, nevjerojatno bistra, temperature osam stupnjeva. Sâm izvor okružen je šumom i liticama.

Izvor Une je peti po dubini na svijetu. Iako, točna dubina se ne zna: zaron speleologa i ronioca Jeana Jacquesa Bolanza 2005. godine do dubine od 205 metara držao se rekordnim, dok 2016. Talijan Gigi Casati nije zaronio do dubine od 248 metara, što je bio novi svjetski rekord. Zaronom Casatija, izvor Une je postao najdublji istraženi krški izvor u području Dinarida i peti po dubini izvor u svijetu.

image
Jure Miskovic/Cropix

Obnovljena staza

Zašto je ovo izletište malo poznato, iako je jednostavno (prometnicom) doći do početka staze, a jednostavno je i 500 metara dugom stazom proći pješice do samog izvora?

– Svake godine sve je više posjetitelja, ali još smo uvijek uglavnom nepoznati kao izletište. Najprije, kad je rijeka Una u pitanju, većina ljudi misli da ona izvire u Bosni, nemaju pojma za ovaj izvor. A vjerojatno smo i slabo oglašeni – kaže Dušan Ćopić, čuvar na prilazu staze koja vodi k izvoru. Ćopić, angažiran od Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije "Natura Jadera" koja se brine o cijelom području Vrela Une, prodaje ulaznice za posjet izvoru. Cijena je 20 kuna.

image

Dušan Ćopić kod ulaza na stazu naplaćuje ulaznice za posjet Vrelu Une

Jure Miskovic/Cropix

"Natura Jadera" je na proljeće obnovila cijelu stazu, koja je velikim dijelom olakšana za hodanje i upotpunjena drvenim stepenicama, rukohvatima, pojedinačnim drvenim plohama, velikim stolom i sjedalicama neposredno pred dolazak na sam izvor Une, te s čak tri vidikovca. Do izvora Une staza je duga oko 500 metara, no nigdje nije ravna; prvi dio staze je strmi uspon, nakon čega slijedi spust u kotlinu, među litice, u sve gušću šumu, gdje se u dnu nalazi veliko smaragdno jezero – izvor rijeke Une.

image

Gornji vidikovac na stazi do izvora Une

Jure Miskovic/Cropix

– S prva dva vidikovca, koji s velike visine "gledaju" u Unu, nismo kidali sve grane i uništavali stabla samo zato da bi se vidjela rijeka. U resornom Ministarstvu bili su stava da je s vidikovca dovoljno slušati šum vode i nazrijeti tok rijeke, a ne uništavati stabla i ogoljavati raslinje. Stoga smo oprezno posjekli ono što je potrebno, a Una i njezin izvor veličanstveno se gledaju s trećeg vidikovca, koji je i najistureniji – kaže Damir Perić, ravnatelj ustanove "Natura Jadera". Nisu bili zapušteni samo drveni dijelovi staze, već se i u dnu same rijeke, čiji je tok plitak u prvom dijelu, bilo nataložilo otpalih grana i drugog raslinja.

– Tokom rijeke Une upravljaju Hrvatske vode i radilo se pročišćavanje. Sada cijelo izletište zaista izgleda zadovoljavajuće – kaže Perić.

image

Vodopad je u jesen i proljeće znatno bogatiji vodom

Jure Miskovic/Cropix

Gdje je uopće oglašeno Vrelo Une kao izletište? Samo na web-stranicama Zadarske županije i ustanove "Natura Jadera", dok su "flyeri" odavno podijeljeni.

– Unatoč tome, ove godine imamo oko 30 posto više posjetitelja. Zadnjih dana bilo je dvadesetak izletnika, što je za nas značajan broj – kaže Ćopić.

Autohtona ponuda

image

S glavne prometnice izletište je označeno

Jure Miskovic/Cropix

Izvor Une nalazi se na rubnom dijelu Zadarske županije, kod mjesta Neteka na području općine Gračac. Do drvene kućice gdje ulaznice prodaje Ćopić, i pripadnog parkirališta, dolazi se solidnom županijskom cestom (ŽC 5203), koja, ako se dolazi iz pravca Zadra, vodi preko mjesta Srb. Izvor Une je od Srba udaljen tek nekoliko kilometara.

– Intenzivno radimo na što boljoj promociji Vrela Une, raritetnog hidrološkog spomenika prirode. Zaštićen je od 1968. godine. Tamo nedostaje okrjepa, a drvene tipizirane kućice imamo i nudimo bez naknade, samo da se lokacija popularizira. Jamčim vam, kad bi se netko uhvatio tog posla, živio bi od njega cijelu godinu, iako kažete da posjetitelja nema puno. Ima ih, sve više. No mi uvjetujemo autohtonu ponudu, od suvenira do hrane. Ne mogu se, primjerice, tamo prodavati pljeskavice, već pastrve – kaže ravnatelj "Natura Jadere" Damir Perić. Naglašava da su se nedavno otvorile obnovljene Cerovačke pećine i da je u planu osmišljavanje jednodnevnog izleta koji bi obuhvatio Vrelo Une, Cerovačke pećine i rijeku Zrmanju.

image

Neposredno pred dolazak na izvor uređen je prostor za odmor i okrjepu

Jure Miskovic/Cropix

Una je inače duga 215 kilometara, najvećim dijelom čini prirodnu granicu s BiH i ulijeva se u Savu kod mjesta Jasenovac.

Najpoznatija je u Bihaću gdje se ugostiteljski objekti i odmorišta nižu uz samu rijeku, no Vrelo Une, njezin izvor, prizor je koji se svojom ljepotom i posebnošću ne može usporediti ni sa čim. Ostavlja bez daha svojim položajem među liticama, svojom veličinom, nestvarnom tirkiznom bojom, skriven u šumi, zavučen, dubok. A od prometnice do tog čuda prirode vodi staza duga 500 metara. K tome uređena, opremljena rukohvatima i mjestima za odmor. Tko ne bi poželio tamo otići?

19. travanj 2024 15:17