StoryEditorOCM
Zadar plusONLINE PROGRAM

Poznati dobitnici nagrada za pjesmu na temu pitke vode, održanom u sklopu projekta „Žedni grad“

Piše Zadarski.hr
3. prosinca 2021. - 13:08

U petak u 18 sati u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien bit će predstavljeni dobitnici nagrada za pjesmu na temu pitke vode, održanom u sklopu projekta „Žedni grad“. Predstavljanju će nazočiti članovi žirija i Saša Šimpraga kao autor programa Žedni grad. Događanje će se moći pratiti Facebook-stranici Goethe-Instituta, možete nam se priključiti i putem Zooma na linku.

Na natječaj koji se provodi u suradnji s platformom 1postozagrad pristigle su 72 pjesme autora i autorica iz nekoliko zemalja. Žiri u sastavu: Magdalena Došen (Berlin), Aleksandar Hut Kono (London) i Martina Vidaić (Zagreb) nagradio je i pohvalio sljedeće pjesme i autorice i autore:

1.nagrada: Tijana Rakočević (Podgorica) za pjesmu „One dolaze da nas preplave“

Pjesma "One dolaze da nas preplave" moćna je oda vodi. Misao da će voda nadživjeti čovjeka, zrečena već u prvom stihu, suvereno se, kroz dojmljive pjesničke slike, razvija do zadnjeg, jednako snažnog stiha. Tako postavljena teza oslobađa vodu kolonizatorske ljudske perspektive i uzdiže je u nešto drevno, praiskonsko, mnogo snažnije i važnije od čovjeka, čime se čovjeka suptilno, ali ne manje snažno, ekološki upozorava snažno, ekološki upozorava.

2. nagrada: Denis Peričić (Varaždin) za pjesmu „O...“

Pjesma "O..." svojim snažnim i zaigranim jezikom nalikuje prirodi same vode. Jezik je to koji teče, huči, pjeni se i klokoće, a voda u njemu nerijetko završava u riječima u kojima je ne biste očekivali, uvijek savršeno prilagođena obliku kao što je u stvarnosti prilagođena predmetima u koje je ulijevamo. Voda je to koja, čini se kroz pjesmu, ide na sve strane, kako voda već čini, ali Naposljetku, srećom, završava u ljubavi.

3.nagrada: Darko Brkulj (Makarska, Švedska) za pjesmu „Rekli samo na kavu“

Pjesma "Rekli smo na kavu..." lijep je primjer narativne poezije, u nas poznate pod nazivom stvarnosna". U čistim, jasnim slikama donosi se naizgled obična, svakodnevna situacija prijateljskog susreta, koja postupno izrasta u precizan prikaz manjkavosti našeg doba, u kojem je jedan običan odlazak na kavu postao luksuz. U završnom obratu pojavljuje se, kao misao na mogućnost drugačijeg vremena, njeno veličanstvo voda.

Uz nagrađene, žiri je pohvalio i sljedeće autore i autorice:

- Sofija Lalić za pjesmu „Na čaju kod Ludwiga“

- Želimir Periš za pjesmu „Nestelogija“

- Ana Vulić za pjesmu „Poplava“

- Branka Maravić za pjesmu „Voda za dar“

- Katarina Miletić za pjesmu „Špina“

- Ana Budimir za pjesmu „Pod Zemljom“

- Vesna Fabijanov za pjesmu „Reklama za običnu vodu“

Od pohvaljenih pjesama žiri je dodatno istaknuo pjesmu 13. godišnje autorice Sofije Lalić „Na čaju kod Ludwiga“.

Žiri zahvaljuje svima koji su sudjelovali na natječaju, a nagrađenima čestitaju!

Projekt Žedni grad za cilj ima podizanje vidljivosti teme i unaprijeđenje komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za grad Zadar. Glavni uvjet natječaja bio je da se u pjesmi, posredno ili neposredno, spominje ili referira na pitku vodu.

Projekt je dio kampanje i peticije građana za popravak neispravnih povijesnih špina te uspostavu nove mreže punktova s besplatnom pitkom vodom u Zadru. Osnova premisa projekta Žedni grad je da pristup besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je dio zadarske urbane tradicije. Pritom na vodu gledamo kao na javno dobro i ljudsko pravo. Postavljanje punktova za besplatnu pitku vodu potiče i Europska komisija od 2018. godine kroz preporuku zemljama članicama u kontekstu javnozdrasvtvenih razloga i sve većih vrućina uvjetovanih klimatskim promjenama, ali i konkrenog doprinosa smanjenju upotrebe plastične ambalaže.

24. travanj 2024 04:27