StoryEditorOCM
Zadar plusIZ ZADRA S LJUBAVLJU

Pravi morski dragulj na Obali kneza Branimira

Piše Projektni ured 4uHa / Jutarnji.hr
9. veljače 2018. - 16:15
18

Apartments with love pravi je mali morski dragulj čijih je 17 kvadrata uređeno do zadnjeg detalja, piše Jutarnji hr.

U vrijeme kada smo vam predstavljali projekt za dva apartmana i novi, topli dom naših investitora, u samom srcu Zadra (Divan obiteljski dom u samom srcu Zadra), radovi su bili punom zamahu i sada su apartmani završeni!

Lijepi apartmani, ušminkani do zadnjeg detalja,  nestrpljivo čekaju nove goste koji će uživati u najljepšem zalasku sunca na svijetu. Tako je zadarski zalazak sunca opisao jedan od najvećih redatelja svih vremena, Alfred Hitchcock. Hickockovo zaštitni znak je napeta fabula i uvrnuti smisao za humor.

Zašto pak mi spominjemo Hitchcocka?

Zato što predstavljamo prvi od dva apartmana za najam koji su u napetoj završnici izvođenja radova doživjeli pravi obrat u fabuli. Investitori su odlučili radove obaviti u miru, apartmane pripremiti za sljedeću, odnosno sada već nadolazeću sezonu te nakon sezone do kraja urediti stan. Sve to su izveli poput Jamesa Stewarta i njegovog pripremanja zamke ubojici u filmu Prozor u dvorište. Strpljivo i sistematično. Uz, naravno, neke nepredviđene detalje koji su neizbježni u kvalitetnim filmskim  pa tako i arhitektonskim zapletima.

Hajdemo mi napraviti „tour de prvi apartman“, kao uvod u ovaj triler.

AUTORI PROJEKTA: Mislav Bašić, mag.ing.arh., 4uHa, Tina Biloglav, mag.ing.arh., 4uHa
FOTOGRAF: Ivan Čorić
ATORICA GRAFIKA: umjetnica Mirna Oštarić Kerr, mag.art.

 

Pravi je to mali morski dragulj čijih je 17 kvadrata uređeno do zadnjeg detalja. Investitori su kreativne struke pa su izuzetno kvalitetno surađivali s nama, arhitektima, na dizajniranju interijera. Taj njihov i naš umjetnički senzibilitet se kroz izvedeno stanje vidi u puno sitnih, ali jako bitnih detalja. Postava i odabir uokvirenih plakata, slika i grafika, kombinacija  boja i materijala, kao i igra punih i praznih elemenata u tlocrtu i namještaju po mjeri samo su najsvjetliji momenti vrhunske suradnje investitor-arhitekt.

Već spomenuti tamni kubus, skriva najintimnije dijelove stana - kupaonicu i garderobu, uokviren jarkim žutim udubljenim plohama koje se pak može protumačiti kao posvetu Kniferovom Meandru. Unutrašnjost kubusa - kupaonica, je obložena pločicama pješčanih tonova i decentnom opremom. Drugim riječima - svevremenski i elegantno.

 

Neutralna kuhinja i kuhinjski produžetak za blagovanje su dobili ekscentričan dodatak - plave barske stolice. Tako je apartman od sedamnaest kvadrata,  sastavljen od dosta različitih elemenata, vrlo oprezno i promišljeno uklopljen u iščašen, ali ugodan prostor za odmor.

 

Eto, sad naš suncem okupan apartman čeka nove glavne i sporedne likove koji će tek postati dio zadarskog ljetnog spektakla. U tom spektaklu mi smo postavili scenografiju, a hoće li to biti romantična komedija, kriminalistički triler ili pak ljubavna melodrama, ovisi o samim likovima. Netko će dobiti glavnu rolu  poput  Caryja Granta, drugima će pak pripasti uloga negativca, a netko će odigrati usputnu ulogu, kao sam Hitchcock, u gotovo svakom svojem filmu.

 

Kada  završi ljetna vrtoglavica, projektor će se ugasiti, svjetla upaliti, a naši će se likovi  razići po cijelome svijetu. Većina njih će otputovati u smjeru sjever, sjeverozapad.  I tako do idućeg ljeta, kada se reflektori ponovo pale, a filmske dive ponovo sjaje u maniri Grace Kelly.

 

Idući tjedan ćemo se uputu do kraja sijalicama obasjanog hodnika kako bismo vam predstavili drugi dio zadarske trilogije o stanu i dva apartmana, a danas se od vas opraštamo uz glavnu misao ovog našeg arhitektonskog scenarija - kako bi film pokupio dobre kritike, ključno je napraviti vrhunsku scenografiju.

Usput vas i dvostruko pozdravljamo - s jedne strane od filmofila s Ribnjaka, dok s druge stižu pozdravi s mora,  iz Zadra s ljubavlju, piše Jutarnji hr.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili info@4uha.hr.

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite na zagrebačkom Ribnjaku 6.

Foto: Ivan Čorić

23. travanj 2024 20:59