StoryEditorOCM
Zadar plusČETVRTA GODIŠNJICA

Predstavljen projekt ‘Zagrli ZadArt‘ posvećen ulasku Muraja na listu UNESCO-a: na četiri pozornice slavit će se doba nastanka gradskih bedema

Piše MGM
5. srpnja 2021. - 14:50

”Zagrli Zadar” novi je projekt Grada Zadra koji od Bedema zadarskih pobuna, odnosno Muraja, želi stvoriti hrvatsku verziju Montmartrea, umjetničko središte grada.

U ponedjeljak je predstavljen program prvog događaja koji će se odviti 9. srpnja na nekoliko lokacija duž Muraja.

- Na četvrtu godišnjicu upisa na Svjetsku baštinu UNESCO-a, želimo oživjeti pozornice koje već postoje ovdje na Bedemima, a to su: Bastion Sv. Roka, Sv. Marcele kod Muzeja Stakla, nasuprot koje se nalazi još jedna pozornica, Drioli, uz stube Frane Salghetti-Driolija te na samom kraju bedema, pozornica Kaštel. Nadamo se da će se pozornice, odnosno njihova imena, urezati u pamćenje naših sugrađana jer su to sve nazivi bastiona koji su već stoljećima tu – naglasila je Dina Bušić, gradska pročelnica za sport i kulturu te dodala kako je ovim programom započinje dugoročna kampanja koja ne obuhvaća samo Bedeme koji ”grle” naš grad.

- Sve programi koji će se odvijati ovdje, ali i na ulicama i trgovima Poluotoka, objedinjujemo kroz ovu kampanju u suradnji s TZ Grada Zadra. Slogan ”Zagrli Zadar” želimo promovirati kroz umjetnost, glazbu, ples... Od njega želimo stvoriti brend, ali za cijeli Poluotok, ne samo Bedeme – naglasila je Bušić te pojasnila kako sugrađane ovog petka očekuje program koji slavi - renesansu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- S obzirom na činjenicu da su bedemi su nastali u tom razdoblju, referenca na renesansu jako važna. Želimo oživjeti taj duh vremena kroz različite vrste umjetnosti, a Zadar je grad koji ima zaista bogato renesansno nasljeđe kako na razini glazbe, književnosti, vizualnih umjetnosti tako i arhitekture. Ono što bi izdvojila od programa koji počinje u 20.30 sati, je renesansi Ansambl Marco Polo i naš zadarski plesni ansambl koji je za ovu priliku pripremio niz renesansnih plesova, što ih je osobito veselilo. Vjerujem kako će ovo biti dobar impuls i drugim organizatorima koji će zasigurno naći svoje mjesto na Bedemima – zaključila je Bušić.

Gradonačelnik Branko Dukić s ponosom je govorio o projektu za koji je Europska unija izdvojila preko 56 milijuna kuna.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Mi smo, uz pomoć EU fondova, uvelike ulagali u obnavljanje kulturne baštine. Zadar je kao grad nesumnjivo na prvom mjestu što se tiče odnosa prema baštini. Sektorski smo na razini ulaganja u nepokretnu kulturnu baštinu skoro na 120 milijuna kuna, ako dodamo tome i Centar za mlade, ta se cifra penje na preko 150 milijuna kuna. Kad uzmete u obzir da je proračun Grada oko 700 milijuna kuna godišnje, ona shvatite da je to zaista značajan iznos – istaknuo je Dukić dodavši kako su se prvenstveno vodili mišlju kako kulturnoj baštini, u koju toliko ulažu, treba malo udahnuti i „života”.

- Znamo da kulturu i umjetnost mora pratiti i onaj segment druženja i zabave jer inače imamo samo mrtve spomenike i prirodu. Zato smo naš Odjel za kulturu i sport zamolili da nas usmjere te da Bedemi postanu novo mjesto za druženje i uživanje Zadrana – zaključio je Dukić.

Domijan: Cijeli Zadar je UNESCO-va baština

Poznati zadarski konzervator i povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan naglasio je kako svi Zadrani mogu biti ponosni na novoobnovljene bedeme.

- Ovo je jedinstveno kulturno dobro, uvršteno na popis UNESCO-a što je jako važna stvar. Posebno jer se ne radi o pojedinačnom kulturnom dobru već o fortifikacijskom sustavu. To je ovojnica koja simbolično, ne više od Turaka, čuva dragocjene bisere kao što su Forum, sveti Donat, sv. Marija, Katedrala, sv. Šime, odnosno cijeli Poluotok. Zato sam ja bio opsjednut, pa sam deset godina „pilao” da Zadar ne može ne biti u UNESCO-u, jer on to zaslužuje. Nakon što su nas dva puta neprincipijelno odbili, za kompleks na Forumu i cijelu antičku situaciju grada, prihvatili smo prijedlog za fortifikacijski sustav i uspjeli. Ali, važno je naglasiti kako nije UNESCO-va baština samo taj sustav, već je cijeli Zadar par excellence UNESCO-va baština – naglasio je Domijan te zaključio je kako je na Gradu da na dostojanstven način skrbi o kulturnom nasljeđu.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
program na pozornici Kaštel
Grad Zadar
image
Program na pozornicama Sv. Roko, Drioli i Sv, Marcela
Grad Zadar
20. travanj 2024 09:30