StoryEditorOCM
Zadar plusZADAR WINE FESTIVAL

Preko "zadarske veze" Hrvatska kao zemlja partner sudjeluje na prestižnom vinskom natjecanju u Čileu: "Ovo je vrhunska reklama!"

Piše M.Magaš
22. kolovoza 2022. - 18:22

Veliko priznanje za Zadar Wine Festival stiže iz dalekog Čilea!

Naime, Catad'Or Wine Awards, najcjenjenije ocjenjivanje vina i destilata u Južnoj Americi, koje će se 27. godinu zaredom održati u Čileu, ove je godine za zemlju partnera izabrao – Hrvatsku. Uz to ”hrvatska veza” bit će upravo - zadarska.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Čileu kontaktiralo je sommeliera i osnivača ZWF-a, Ivana Stiblika, da im pomogne u organiziranju zainteresiranih hrvatskih vinara, odnosno da bude taj koji će im pomoći u prijavi, prikupljanju i transportu uzoraka na ocjenjivanje.

- Valjda se karte u životu poslože baš kako trebaju – komentirao je Stiblik kad smo ga upitali kako je došlo do suradnje s hrvatskim veleposlanstvom u toj dalekoj zemlji.

- Kad mi se javila naša veleposlanica, gospođa Mira Martinec, zaista sam se ugodno iznenadio. Pojasnila je kako je iz nekoliko izvora dobila prijedlog da me kontaktira jer već nekoliko godina organiziram najveći vinski festival u Dalmaciji i imam kontakte velikog broja vinara, ali i iskustvo u organizaciji kojeg je njima nedostajalo s obzirom na to da Hrvatska prvi put sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju – istaknuo je Stiblik, dodavši kako je upravo veleposlanica odigrala ključnu ulogu u odabiru naše zemlje kao ovogodišnje zemlje partnera.

image

Ivan Stiblik je organiator Zadar wine festivala

Luka Gerlanc/Cropix

Catad’Or World Wine Awards je najznačajnije vinsko natjecanje u Južnoj Americi, svjetski poznato u vinskoj industriji, najveće je i najstarije natjecanje u vinima i žestokim pićima na području Južne Amerike.

- To natjecanje su započeli davne 1995. godine u Santiago de Chile, zemlji koja je četvrta u svijetu po izvozu vina i prva u “novom svijetu”. Sudjelovanje u ovom natjecanju za Hrvatsku i hrvatske proizvođače vina predstavljalo bi veliku promociju na području Južne Amerike. Svake godine organizator organizira i tematsku večer na koju je ove godine pozvana i Hrvatska. Uzimajući u obzir da na području Južne Amerike živi oko 650.000 Hrvata (potomaka i državljana), sudjelovanje na natjecanju bila bi nevjerojatna promocija naše zemlje, ali i vina svih krajeva Lijepe naše. Eventualne nagrade proizvođačima bi sasvim sigurno bile odličan dodatak vinskom zemljopisnom podrijetlu njihovih proizvoda – naglasio je Stiblik koji vjeruje da će se iz Hrvatske prijaviti sigurno oko 15-tak vinarija, od kojih četiri do pet biti upravo iz naše Županije.

- U razgovorima sam s njima, no vjerujem da će ih potaknuti činjenica da organizator daje Hrvatskoj 30 posto popusta na prijavu hrvatskih vina i žestokih pića. No, isplatit će se sigirno jer sam uvjeren a moramo kući donijeti nekoliko zlatnih medalja... – siguran je Stiblik koji je I sam dobio priliku života: sudjelovat će na natjecanju kao ocjenjivač.

image

Trofej za najbolju vinariju godine 2021., dobio je vino Aromo iz Čilea.

Cww Chile/Slobodna Dalmacija

- Kad sam istražio tko su sve sudci, ostao sam u šoku. Bit će dva ‘master of wine’, kojih u cijelom svijetu ima oko 400. Sjediti bok uz bok s takvim stručnjacima za mene je čast ali i savršena prilika za učenje i nadogradnju znanja – priznaje Stiblik.

Za kraj dodaje kako bi mu bilo drago da premda jedna institucija sudjeluje u organizaciji hrvatskih vinara, barem u onom financijskom dijelu jer, ponavlja, ”ovo je za sve županije nevjerojatna prilika i reklama”.

Kad je natjecanje?

Natjecanju koje će se održati od 31. listopada do 5.studenog 2022.godine u Santiagu, a prijave se zaprimaju do kraja rujna.

Catad’Or World Wine Awards

Catad’Or World Wine Awards je organizirana pod pokroviteljstvom International Organization of Vine and Wine (OIV) i International Union of Oenologists te je članica International Federation of Great Wine and Spirits Competitions (VINOFED) koja okuplja 18 natjecanja iz 15 zemalja. Ove se godine očekuje oko 30-tak zemlja koje će poslati svoje uzorke. 

28. travanj 2024 02:01