StoryEditorOCM
Zadar plusVAŽNO JE IGRATI MATU

Premijera u HNK Zadar: „Zanima me kome mi glumimo i tko nama glumi?!“

Piše L.Burčul
21. ožujka 2018. - 14:10
Redatelj Zoran Mužić

- Važno je igrati Matu. I baš u njegovom „Balonu“ je klica, tu uspostavlja konvenciju kazališne laži i istinitosti života. Iskreno se pita o svrsi kazališta i istinitosti scenskog zbivanja – kaže hrvatski redatelj Zoran Mužić, koji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru na scenu premijerno postavlja predstavu „Balon“ autora Mate Matišića čija će premijera biti u petak, 23. ožujka.

Zašto je „važno igrati Matu“?

- Važno je igrati i Matu i „Balon“. U ovom nevjerojatnom djelu sve je predmet kazališnog ispitivanja, u našoj inscenaciji i inspicijent glumi samog sebe, dakle i sâmo kazalište je uključeno u kazalište. Ali ako kažemo da glumimo (estetiziranu) laž, nije li to onda istina? Laž teatra i laž istine su suprotstavljene, ali u postupku postavljanja teksta na scenu mi i samu istinu života teatraliziramo i svodimo na kazališnu laž, kao da gledamo probu. To je „Balon“, jedna pirandelovska slika svijeta u kojem vrlo ozbiljno „iskoči“ pitanje kome mi glumimo i tko nama glumi – kaže Mužić. O Matišiću je, pak, rekao da ga kao pisca doživljava „najintimnijim, najbližim i najtočnijim“.

- Rekao sam da ga treba igrati jer je satiričan, provokativan, širok u temama, a uvijek ima, duboko u sebi, ljubavi za svoj narod. On to pokazuje na vrlo osebujan način, kroz široku paletu gastarbajtera, vojnika, vlaja, dubioznih građanskih veličina… Iza njegove satirične linije postoji ogromna zaliha emocije. Rezultat sinergije sa publikom je „teatar dostupan svima“ u formalnom smislu: s jedne strane minimum scenskog rekvizitarija a sa druge maksimum teksta i glume, gdje se redateljska retorika iscrpljuje upravo u ovom potonjem, izvlači najbolje od toga i na taj način dolazi do publike – objasnio je Mužić.

Već ste režirali Matišićeva djela, u drugim gradovima. Slojeviti „Balon“ ste 'čuvali' za Zadar?

- To je čak na neki način i istina. U posljednjoj režiji u Zadru („Besplatni Wi-Fi“) ponaosob sam anticipirao koji glumci mogu ispuniti zahtjeve „Balona“, znači „jaku“ histrionsku igru, vjerodostojnost u zastupanju likova, dublji glumački angažman koji je za „Balon“ potreban. Zaključio sam da bi zadaća stavljena pred te glumce imala realne nade u ispunjenje i da im je talent adekvatan zahtjevima pisca – kazao je Zoran Mužić.

 

"OSOBNA KARTA PREDSTAVE"

Mate Matišić: „Balon“

Redatelj: Zoran Mužić

Glazba: Mate Matišić

Scenografija: John Čolak

Kostimografija: Najda Bauk

ULOGE:

Alen Liverić – Filip

Davor Jureško – Inspektor, Šacko, Susjed

Žana Bumber – Žena

Petra Težak – Nives, Šackova žena

Mimi Zadarski - Inspicijent

22. travanj 2024 15:46