StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKO PRIZNANJE

Projekt 4 kuće za 4 brata Ive Letilović i Igora Pedišića u Diklu proglašen je najuspješnijim ostvarenjem stambene arhitekture u Hrvatskoj! 

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. ožujka 2020. - 11:13

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu pripala je arhitektima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću iz zadarskog studija AB Forum za projekt “4 kuće za 4 brata” u Zadru.

Nagrada im je uručena u subotu u Splitu, gdje je u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Društva arhitekata Splita (DAS) otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata te proglašeni najbolji radovi.

- Ako se pažljivije pogledaju projekti nominirani u kategoriji stambene arhitekture može se uočiti kako oni nisu samo „lijepe kuće“, već da svaki donosi neki pomak unutar različitih grana tipologije stanovanja. Naš projekt ima i scoiološku dimenziju, on prezentira našu ekonomsku stvarnost: suživot stana i apartmana. Kuće s ovakvom programskom osnovom grade se i dominiraju našom obalom desteljećima, uglavnom bez ikakvih arhitektonskih ambicija. Činilo se kao da arhitektura već u startu, u srazu s programom i očekivanjima investitora, gubi bitku. Zaintrigiralo nas je da li se uspkos svim preprekama može napraviti arhitektonski relevantan projekt- kazala nam je Iva Letilović.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, u srcu Dikla, predgrađa Zadra nastalog stihijskim multipliciranjem stambenih kuća s turističkim apartmanima za iznajmljivanje, Letilović i Pedišić su projektom “4 kuće za 4 brata” bitno podignuli kriterije oblikovanja te hibridne tipologije svojstvene hrvatskom priobalju. Iako se radi o dominantnom tipu dužobalne izgradnje i najraširenijem uzroku devastacije krajolika istočnog Jadrana, ovaj zadatak nedovoljno zaokuplja interese arhitekata.

- Letilović i Pedišić prišli su toj “kontroverznoj” tipologiji kroz čiste arhitektonske teme: sjedinjenje trajnog i povremenog stanovanja, programsku i funkcionalnu adaptabilnost prostornih modula, te odnos specifičnog i generičnog. Četiri naoko identične kuće u nizu, projektirane za četiri brata, čine strukturu sazdanu od dvaju kontrastnih volumena: generički oblikovane baze koja je namijenjena iznajmljivanju, a doima se kao isječak hotela, te na svakoj od njih stambene jedinice oblikovane poput male obiteljske kuće. Blagim transformacijama u tlocrtu i presjeku prilagođene su individualnim potrebama pojedine obitelji. Donji, apartmanski volumen postaje tako uzdignuto podnožje obiteljske kuće, a ujedno i prostor susreta trajnih i povremenih stanara- obrazlaže stručni ocjenjivački sud u sastavu Tadej Glažar, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek.

Inače, na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini pristiglo je ukupno 107 autorskih radova.

01. svibanj 2024 22:33