StoryEditorOCM
Zadar plusBRAČNI PAR IZ AUSTRIJE JEDRI NA 'ARBANASIMA'

“Prošli smo Burmu, Bali, Indoneziju i Šri Lanku, ali uvijek se vraćamo ovamo”

Piše Tomislav Kukec / Jutarnji list
26. srpnja 2019. - 00:17
s1

Bračni par iz Austrije Wilfried i Herta Neuner prošli su gotovo cijeli svijet. Kako kažu, jedino još nisu bili u Japanu i Australiji.

I baš od svih mjesta na svijetu, 80-godišnji supružnici iz Beča odabrali su marinu Olive Island na otoku Ugljanu da se konačno skrase. Iako su najstariji gosti ugljanske marine i među prvima otkako se ona otvorila 1996., na odmor u Hrvatsku, kažu, dolaze još od 60-ih godina

- Prvo smo vukli kamp-kućicu, zatim kajake i manji motorni brod, a tek smo 1993. godine kupili svoju jedrilicu - prisjeća se Wilfried.

Jedrilicu Elan 331, imena Arbanasi, Wilfried je spazio u Sukošanu i odmah kupio. Na njoj plove i danas.

- Prijašnji brod zvao nam se Joy, ali htjeli smo novo ime. Herta je tada rekla da ne želi da brod nosi njezino ime pa je jednostavno ostao Arbanasi. Po tome nas već svi prepoznaju. Znate, u Hrvatskoj jedrimo već 44 godine - napominje 84-godišnji Austrijanac.

Iskusni je nautičar zapravo rođen u Argentini gdje je njegov otac radio kao inženjer. Kao mladić je pošao njegovim stopama pa je i sam postao inženjer i cijeli radni vijek ostao u istoj tvrtki, austrijskoj energetskoj kompaniji OMV. Posao ga je, kaže, natjerao da radi diljem svijeta, a najdulje u Kanadi gdje je ostao deset godina. Wilfrieda, koji za sebe kaže da je Argentinac, Austrijanac i Kanađanin, teško je zadržati na jednome mjestu.

- Bili smo u Africi, a u posljednjih deset godina prošli smo Burmu, Bali, Indoneziju i Šri Lanku. Da, nismo posjetili Japan i Australiju i čini se da niti nećemo - nabraja Wilfried sjetno.

Godine su ih, nažalost, stigle, ali to ih ipak neće spriječiti da i dogodine potegnu do Hrvatske, u marinu Olive Island gdje ih čeka njihov brod Arbanasi.

26. travanj 2024 05:34