StoryEditorOCM
Zadar plusVEČER DALMATINSKE PISME

Rekordan broj nagrada zadarskoj klapi 'Munita!'

Piše Zadarski.hr
22. srpnja 2019. - 10:32
MunitAPRVA

Zadarska klapa Munita okitila se sa čak pet nagrada na sinoć održanom festivalu "Večeri dalmatinske pisme 2019."  za svoju pjesmu "Vratit će se naša dica".

Munita je zaslužila prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, kaštelanska ju je publika nagradila drugom nagradom, dobila je i nagradu festivalskog orkestra te nagradu za najbolju izvedbu, a prema riječima organizatora dosad nezabilježenu nisku nagrada u 21 godinu trajanja festivala zaokružila je i nagradom portala "Dalmacija danas".

Među ostalima, od publike su još nagrađeni su i klapa "Sveti Jeronim" i klapa Spalatos, a od stručnog žirija djevojke iz klapa "Neverin" i "Fjoret".

Klapa je posebno ponosna na činjenicu da je autor glazbe i teksta član klape Vjekoslav Šuljić, a on posljednjih nekoliko godina potpisuje sve Munitine uspješne skladbe. Lani su također nagrađeni na ovom festivalu, za svoju pjesmu "Svako lito" dobili su treću nagradu stručnog žirija i, kao i ove godine, nagradu za najbolju izvedbu, čime su dvije godine za redom potvrdili visoku razinu interpretacije u konkurenciji sjajnih klapa.

"Vratit će se naša dica" progovara o aktualnom trenutku, u kojem smo suočeni sa masovnim odlaskom naših ljudi. Tu surovu realnost posebno teško i već jako dugo proživljavaju naši otočani, pa je upravo slika opustjelog školja nadahnula autora da sklada pjesmu koja, osim tuge i sjete, ipak nosi i poruku nade - nade u povratak. Pjesma je nekoliko dana prije festivala predstavljena javnosti, a snimljen je i atraktivan glazbeni spot. Članovi se klape nadaju da će pjesma naći put do slušatelja i radijskog etera jer su reakcije za sada vrlo pozitivne, a svi ističu emotivnu poruku koju pjesma nosi u sebi.

Munita je peteročlana zadarska klapa čiji sastav čine Hrvoje Rančić (prvi tenor), Marko Žorž (drugi tenor), Vjekoslav Šuljić (bariton), Marko Vidučić (prvi bas) i Matej Sikirić (drugi bas). Desila se tako uistinu rijetka situacija da su na istom festivalu svi članovi klape bili u prilici preuzeti po jednu nagradu. Interesantna je i činjenica da je Munita samo večer prije imala priliku po treći put za redom nastupiti u finalnoj večeri prestižnog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a već danas (u ponedjeljak 22.srpnja) održat će koncert na Narodnom trgu u Zadru, s početkom u 21 sat.

04. svibanj 2024 20:13