StoryEditorOCM
Zadar plusNOVA ZADARSKA BOKSAČKA NADA

Roko (17) je viceprvak Hrvatske i odličan učenik Medicinske škole, a volio bi jednog dana biti kao Mayweather

Piše I.Ivanac
14. kolovoza 2018. - 22:15
boksacki_klub_ares-140818

Vasilij Lomačenko, Floyd Mayweather i Roy Jones Junior neke su od zvijezda novije boksačke povijesti, ali ujedno i veliki životni uzori glavnog junaka naše priče. U ring oštrog pogleda i hladne glave ulazi 17-godišnji Roko Bukvić. Pljesnuo je rukavicama, namjestio štitnik za zube i krenuo udarati u fokusere koje su držali njegovi treneri Nikola Marketin i Vedran Bajlo u boksačkom klubu Ares.
Iako mu je samo 17 godina, a trenira od svoje 14., mentori za njega kažu da je Roko nova mlada nada hrvatskog sporta. A kako i ne bi bio kad je iza njega, osim hrvatske karijere, i ona europska. Naime, Roko je već nastupao na međunarodnim natjecanjima u Bugarskoj i Italiji.

- Borbe koje se održavaju vani su dosta teže od onih u Hrvatskoj, konkurencija je uistinu jaka, ali to je iskustvo koje nigdje drugdje ne mogu dobiti, govori mladi Zadranin koji je 2017. godine bio viceprvak Hrvatske u lakoj kategoriji (do 60 kilograma). Nakon toga pobijedio je i u Rijeci na humanitarnom turniru 'Zdravko Žugelj – Piko', a nastup je imao i u Alebni, bugarskom gradu, gdje je nastupao u sastavu hrvatske reprezentacije. Slijedio je nastup i u Italiji, gdje je neke borbe dobio, a neke i izgubio.

- Svaka borba te dodatno ojača. Sve je to igra, ideš dalje i svaki sljedeći put pokušaš dati još više - ustrajan je Roko, koji dnevno trenira čak dva puta.

Jutarnji trening koristi kako bi poboljšao kondiciju, a tu mu je "najbolji prijatelj" vijača, konop za preskakanje kojeg ni sam ne zna koliko puta okrene oko sebe. Popodnevni trening rezerviran je isključivo za poboljšavanje boksačkih tehnika koje vježba sa sparing partnerom i na fokuserima s trenerom, a odrađuje i tzv. "shadow boxing", udarce u prazno. Na treninzima ne nedostaje ni udaranja u vreću, ali niti hrvanja.

Uz sve te boksačke obveze dva puta dnevno, Roko je odličan učenik Medicinske škole u Zadru. Kaže da sve stiže bez ikakvog problema, a ima punu potporu obitelji i prijatelja. U razgovoru se prisjetio svojih početaka...

- Trenirao sam plivanje, košarku, nogomet i odlučio sam jednog dana napraviti pauzu. Mislio sam da ću se baciti u rukomet ili možda opet nogomet. Ali oduvijek su me zanimali borilački sportovi, pa sam boksu odlučio pružiti šansu i jednostavno sam ga zavolio, kaže Roko, koji u ring uvijek ulazi smiren, iako ga protivnici na natjecanjima u inozemstvu često znaju provocirati. Na takve izazove ostaje hladnokrvan i pusti da runde pokažu svoje.
Roko i prehranom dokazuje da izrasta u pravog sportaša. Izbjegava nezdravu hranu i slatkiše. Koliko se trudi, govore nam i njegovi treneri, koji ističu njegovu predanost i zalaganje.

- Dovoljno je reći da se jedan tinejdžer ujutro ustaje u 6.30 i prije škole dolazi na trening, potom odlazi u školu i opet nakon nje, u popodnevnim satima, na drugi trening. Njega uskoro čeka uspješna karijera. Vjerujem da će Roko ponovno biti pozvan u hrvatsku reprezentaciju i da će titula prvaka Hrvatske iduće godine biti njegova - govori trener Marketin.

Na posljednjem prvenstvu Hrvatske Roko nije imao veći rezultat, kaže da nije bio baš "njegov dan", a bio je i dosta umoran od puta.

- Sve se nekako poklopilo i nisam uspio ostaviti zavidan rezultat, ali zato iduće godine napadam titulu prvaka. Siguran sam da ću uspjeti - uvjeren je Roko, a i mi.

25. travanj 2024 01:44